Sëmundjeve Raynaud-së - Simptomat


Sëmundja zakonisht prek femrat më shumë moshën më të vogël nga 20 në 40 vjet. Ndoshta kjo është për shkak të një tendencë më të madhe të seksit më të drejtë për çrregullime neurologjike dhe sulmet myhrenoznыm që mund të luajnë një rol në zhvillimin e kësaj sëmundjeje.

Sindromi sëmundje dhe Raynaud-sëKjo sëmundje është një çrregullim klinik, e cila karakterizohet nga periudhave të shkurtra të çrregullimeve në furnizimin me gjak (arterial) pjesët e poshtme të gjymtyrëve - duar apo këmbë.
Mjeku francez, emri i të cilit sindromi u quajt sugjeruar se sëmundja është jo më shumë se një neurozë për shkak të rritje të mprehtë në excitability e qendrave kurrizore vasomotor.

Është e kuptueshme që sindromi i Raynaud-së zhvillohet si kusht dytësor në krahasim me sëmundje të tjera apo faktorë të provokuar sulmin, ndërsa sëmundjen Raynaud-së - një sëmundje të pavarur.

Fenomeni Raynaud ose sëmundja e Raynaud - Shkaqet


Një nga faktorët kryesorë që përcaktojnë që kontribuojnë në paraqitjen e kësaj sëmundjeje është një predispozitë gjenetike. Tendenca për të fenomenit Raynaud është transmetuar pothuajse 90% të rasteve.
Shkaqet e sëmundjes Raynaud-së:

 • sëmundje të enëve të gjakut dhe sistemit kardiovaskular (posttrombotychnyy dhe sindromi trombotike, atherosclerosis);

 • tip sëmundje rheumatoid (lupus erythematosus, semundja e Sjogren, periarteritis periarthritis, artriti reumatoid, skleroderma sistemike, obliterating tromboanhyyt);

 • Përdorimi i zgjatur i barnave të caktuara (serotonin, betablokatory, ergotamine, alkaloide ergot, droga antitumor);

 • çrregullime të gjakut (thrombocytosis, hemoglobinuria paroksizmal, mieloma e shumefishte, cryoglobulinemia);

 • Sëmundje neurogjenik (sindromi i kyçit të dorës kanalit, ngjeshja e deng neurovascular, plehiya, alhodystrofyya);

 • Faktorët profesionale (dridhje, ndotësve në ajrin e ambientit);

 • Faktorët mekanike (imobilizimi, hipotermi për një kohë të gjatë).


 • Sëmundjeve Raynaud-së - Simptomat


  Në qoftë se ne po flasim për një sindrom, jo ​​një sëmundje në vetvete, ajo manifeston simptomat karakteristike të sëmundjes apo gjendje që shkaktoi sulmin konsiderohet fenomen. Ata mund të zhduken vetë.
  Por shenjat e sëmundjes Raynaud-së:

 • Në fazën e parë, anhyospastycheskoy duket gishtat shkurtër cramping (falangave terminal), ata bëhen zbehtë, të ftohtë në prekje, ndjeva mpirje.

 • Faza e dytë, anhyoparalytycheskaya karakterizohet nga dhimbje, ndjesi djegie në majë të gishtave, ka cianozë falangave, e cila zgjat për disa orë. Përveç kësaj, në lëkurë mund të formojnë lëngun e mbushur blisters shëruar pas hapjes.

 • Në fazën e fundit, trofoparalytycheskoy në falangave terminalit vërejtur çrregullime të pakthyeshme trofik. Lëkurës formuar ulcerat erozive që çojnë në nekrotyzatsiyi, gangrenë. Kockave trajtohet prekur dhe furçat kyçeve aparatet.


 • Simptomat e sëmundjes Raynaud-së duket simetrike në duar, por mund të ndodhë në faza të ndryshme.

  Raynaud e Sëmundjeve - Diagnoza


  Vështirësia kryesore në diagnostikimin e sëmundjes është për të dalluar sindromi Raynaud-së nga sëmundja. Për ta bërë këtë, ka një numër të kritereve që përcaktojnë:

 • Mungesa e Sëmundjet që provokojnë sindromin e mesme Raynaud-së;

 • Kohëzgjatja e sulmeve është të paktën 2 vjet;

 • Shenjat e simetri të sëmundjes në të dy këmbët.


 • Mjeku për diagnozën hulumton gjymtyrë, enët e gjakut të pacientit dhe kryerja e testeve të ftohtë për të vlerësuar ndjeshmërinë e gishtave.