Pranvera dritën ultravjollcë për syrin e njeriut


Çdo pranverë, shi poshtë mbi ne lumenj e diellit që zgjuar natyrën nga letargji dhe kanë një ndikim të caktuar në trupin e njeriut. Intrigës këtë herë e bukur është se dielli pranverë për njerëzit nuk është gjithmonë e dobishme pranverë ultravjollcë intensive për syri i njeriut mund të jetë mjaft katastrofike. Kjo pranverë duhet të mbrohen nga rrezet e diellit në një masë shumë më të madhe se sa në verë dhe në qoftë se sipërfaqja e lëkurës në këtë kohë është e mbrojtur rroba të ngrohta, ja autoritetet e mund të vuajnë nga rrezatimi.


Pranvera dritën ultravjollcë në doza të vogla është e dobishme për njeriun, dhe madje edhe e nevojshme, por syri i njeriut tepërt i saj është i dëmshëm. Përkundër faktit se shumë njerëz janë të vetëdijshëm se UV ndikon negativisht në lëkurë, shumë më pak e dinë se ajo është shumë më e rrezikshme për të parë. Kudo në botë sot vendosi që të kushtoj vëmendje të veçantë për diellin e pranverës, si një burim i rrezikut për sytë, ophthalmologists paralajmërojnë njerëzit për të, ajo është e rekomanduar për të marrë të gjitha masat e mundshme për mbrojtjen. Pranverë shpesh shumëpritur, ditët e para të ngrohta të provokuar njerëzit të shpenzojnë më shumë kohë në rrugë, por në të njëjtën kohë, jo të gjithë e kuptojnë si duhet këtë pranverë ultravjollcë i mbushur me shumë rreziqe, sidomos për syrin e njeriut. Gjatë dimrit syri i njeriut harroni rrezet e diellit të ndritshme, pemët nuk kanë gjethe, të cilat në një mënyrë ose në një tjetër mund të mbrojtur nga rrezet e diellit direkte, kështu që ju duhet të kujdeset për shumicën e syve të tij.


Dëmi më i madh, sipas ekspertëve, nga rrezatimi ultravjollcë nga dielli mund të merrni në prill dhe maj, kur pjesa më e Rusisë Evropiane ajo kalon 3 pikë. Ultraviolet në mesin e rrezeve të emetuara nga dielli që nuk janë të dukshme për syrin tonë, ajo mund të jetë e butë, e vështirë dhe fortësi të mesme. Për fat të mirë, UV vështirë nuk është në gjendje për të arritur në sipërfaqen e planetit tonë si plotësisht të mbrojtur shtresën e ozonit. UV që arrin sipërfaqen e Tokës është pothuajse tërësisht e butë, vetëm një sasi e vogël e rrezatimit ultravjollcë konsiderohet fortësi të mesme.


Shkencëtarët marrë për të përcaktuar nivelin e intensitetit të rrezatimit ultravjollcë në pikat (indeksi), ku intensiteti i 1-2 pikave ka asnjë rëndësi të veçantë biologjike, më shumë se 3 pikë duke filluar ndikim mbi të lëkurës dhe të syve retinës, dhe në rezultatet e 4-5 njerëzve me lëkurë të drejtë janë mund të djegur. Në pjesën qendrore të intensitetit të dritës ultravjollcë në mes i verës është 6-7 pikë, se njeriu shumë.

Ajo ka provuar prej kohësh Fakti është se rrezatimi ultravjollcë ka disa efekt në trupin e njeriut, por nuk mund të them se ky ndikim është gjithmonë krejtësisht negative. Me rëndësi të veçantë është fakti se për shkak të diellit të njerëzve me kusht sintezën e vitaminës D, e cila është e nevojshme për rregullimin e metabolizmit të kalciumit, forcimi imunitetit, etj Megjithatë, edhe drita e butë UV mund të jenë shumë të dëmshme për syrin e njeriut, këtu janë disa sëmundje të cilat mund të shkaktohen nga rrezatimi: lezioni diellore retinal, pterihyum, konjuktivit, kataraktit, inflamacion corneal, tumoret malinje dhe melanoma i konjuktiva. Sytë mund të kthehet e kuqe dhe i përflakur nga rrezet e diellit direkte, uji shkëlqimit mund të ndjeni dhimbje, një ndjenjë e një organi të huaj, membrana përflakur mucous e syrit. Për shkak të efekteve afatgjata të rrezatimit ultravjollcë në sy është katarakt mundur (katarakt), të cilat me siguri do të provokojnë vizion të reduktuar.


Në përgjithësi, asgjë të re në këtë, për shumë prej ndikimit negativ të UV në sy - një fakt i njohur prej kohësh. Por shumë njerëz skeptikë priren të besojnë se asgjë veçanërisht të dëmshme ultravjollcë në atje, të gjithë nga fëmijëria endet rrugëve pa ndonjë syze dielli dhe të ndjehen mirë. Megjithatë, ekspertët konsiderojnë se detyra e tyre për të paralajmëruar për rrezikun e mundshëm dhe të rekomandojë parandalimin si duke marrë një sërë masash, sidomos për njerëzit të cilët shpesh kanë për të shpenzuar kohë jashtë.


Mbani në mend se rrezet e diellit më agresive është 9-10 am dhe 14-16 orë në ditë. Parandalimi i sëmundjeve të syrit është e nevojshme për ata që duan të ruajnë mprehtësi vizuale, rekomandohet kryesisht për të mbrojtur sytë syze dielli. Ata që mendojnë se është e paarsyeshme ende, thonë ata, nuk e veshur syze dielli, tha se në të kaluarën (deri në mes të shekullit të kaluar) të gjitha segmentet e popullsisë nga fshatarët mbretërve veshur kapele, fushat janë të mbrojtur sytë nga rrezet e diellit. Kush nuk i pëlqen të veshin syzet, ne mund të rekomandojë zotërinjve, kapele me visors, kapele të tjerët me një grykë të gjerë. Kur zgjedh syze dielli përparësi duhet t'i jepet për të prodhuesve të njohur lente janë rrezet ultravjollcë vonesë mirë grupi A dhe B. Për njerëzit me probleme shikimi është syzet dhe lentet me filtër UV, e cila lejon për mbrojtje shtesë sy.


Duhet të theksohet se lëkura e njeriut në një farë mase në gjendje për të mbrojtur veten nga rrezet e dëmshme UV: ajo errësohet thekson djersë, e cila të veprojë si një filtër. Megjithatë, autoritetet e nuk posedojnë një mbrojtje të tillë, dhe duke pasur parasysh se sytë e njeriut modern tashmë të ekspozuar ndaj stresit të rëndë çdo ditë, bëhet e qartë se është e nevojshme me të gjitha mjetet në dispozicion për t'i mbrojtur ata nga mjedisi agresiv. Rotate humbur vigjilencë do të jetë shumë e vështirë dhe ndoshta në vend të syze dielli së shpejti do të duhet të veshin syzet për korrigjim vizion.