Simptomat nistagmus, shkaqet dhe klasifikimi
Nëse shikimet e njeriut kryer sayazytsilni, të trafikut të lartë (zakonisht horizontalisht, vertikalisht ndonjëherë, është disponueshmëria e mundur komponent rrotulluese) - një fenomen i diagnostikuar si nistagmus. Luhatjet në sy mund të kenë një natyrë fiziologjik (për shembull, kur një person i shikuar të shpejtë të lëvizin objekte) ose patologjike.
Sipas llojit të fiziologjike të marra përfshijnë micromotions Sytë e mëposhtme:
dridhje;
shkon lëvizjes;
vogël, karakteristikë pashprehur kërcyer kur monitorimin e objekteve me shpejtësi.

Klasifikimi i patologjisëNistagmus patologjike në fëmijët dhe të rriturit mund të jenë:
sy për shkak të lindura ose të fituara në një moshë të re dëmtime shikimi apo anomalitë në funksionimin e sistemit oculomotor, janë të lindur;
neurogjenik ose qendror shkaktuar nga plagë vestibular sistemit komponent hlazodvyhatelnoy.
Varësisht nga lëvizjet e kryera shikimet, nistagmus ndahen në:
varur;
Lëvizjet e karakterizuar tolchkoobraznыmy;
lloj të përziera.
Baza për klasifikim është madhësia e vibracioneve dhe nëse variacionet amplitudë vërejtur mbi 15o - është krupnokalibernyy nistagmus, nga 5o për 15o - kalibrit të mesëm arrin 5o - kalibrit të vogël.


Shkaqet e nistagmus

Arsyet që lindin lëvizjen myyazytsilni sy mund të jenë të dy lokale dhe universale. Në rastin e parë, zakonisht shikimi i dobët (të lindura ose të zhvilluara më vonë), e dyta - shkatërrimi i trurit (ura, shtojcë ulët cerebrale, tru llambë, etj), efektet e drogës helmimit.
Takohet lloji kongjenitale patologjisë, me shoqërues rënie serioze në cilësinë e vizionit. Në raste të tjera, shkaqet e nistagmus janë të rrënjosura në sëmundjet që ndikojnë ngarkuar lëvizja / koordinimi shikimet pjesë të trurit, ose një problem me aparatin vestibular dhe trurit departamenteve përkatëse.

Forma Optokynetycheskaya e sëmundjes shpesh ndodh në njerëz të cilët kanë një kohë të gjatë për të monitoruar të shpejtë lëvizin objekte. Myyazytsilni hedhur shikimet - një fenomen i shpeshtë tek njerëzit plotësisht të shëndetshëm gjatë periudhave të lodhje ekstreme, kur duke u përpjekur për t'u përqëndruar mendjen në një drejtim të caktuar; ky fenomen quhet posmykuvan nystahmoydnыh, dhe jo një arsye për alarm.

Aktivitetet terapeutike

Trajtimi i nistagmus përfshijnë, kryesisht, masat terapeutike për të trajtuar sëmundje themelor, pastaj kurse vitaminë. Për periudhën mund të sjellë lehtësim drogë antispasmodic.