Llojet e sëmundjeve katarakt në njerëz


Katarakt Sëmundja e di të dorës së parë shumë njerëz të moshuar. Në mënyrë tipike, një person i cili ka mbushur 60 vjeç në mjeku dëgjon diagnostikuar okulist - cataracts pleqërie. Çfarë është kjo sëmundje? Katarakti karakterizohet nga turbullt e lente, duke humbur aftësinë për të dalluar në mes të objekteve sëmundje të parë, dhe më pas me humbjen e plotë të vizionit. Në fakt, pak njerëz e dinë se ka lloje të sëmundjeve katarakt në njerëzit. Prej tyre ne do të mbulojë në këtë artikull. Dhe kështu, katarakt është e mesme, zonulyarnaya kongjenitale butë, pleqërie, glassblowers katarakt, kataraktit toksike dhe traumatike katarakt. Llojet më të zakonshme të cataracts - është senile, lindur dhe traumatike.


Katarakti i mesëm
Etiologjinë e sëmundjes është varietet që është turbullt qese, e cila mbetet në sy pas katarakti nuk kuruar pas lëndimit ose lente me formimin katarakt vonë rassosavsheysya. Kjo pomutnee zhvillon për shkak të fouling përsëri çanta epitelin të njerëzve, kalimin këtu nga pjesa e përparme e qese. Midis çanta janë mbetjesh të vogla kryshtalykovyh masat që turbullt dhe të ardhurat e ardhshme për shkak të tyre namernoy lagështi.


Për diagnozën e kataraktit sekondar karakterizohet nga simptomat e mëposhtme: i hollë rrudhosur, bardha rajon, vulën lule të nxënësit dhe kolobomы. Në rastet më të avancuar nuk është një bashkim i filmit me buzë pupillary e irisit. Në përgjithësi, diagnoza nuk është shumë punë, siç mund të shihet me cataracts zhveshur sy. Cataracts zhvilluar shpejt, shpesh pas kryerjes së një operacioni apo lëndim sy. Trajtimi i cataracts tillë vetëm operative.

Katarakt zonulyarnaya
Ky lloj i kataraktit është rezultat i çrregullimit lente shkaktuar nga një shkelje e gjëndra parathyroid. Simptomet kryesore të sëmundjes në njerëz është dyskovydnoe opacities gri, lente e vendosur në mes të qese dhe kernel i saj.
Katarakt zonulyarnaya gjithmonë bilateral, shpesh të lindura apo zhvillon menjëherë pas lindjes. Ndryshe nga shumë lloje të tjera të cataracts nuk janë duke përparuar. Trajtimi i këtij lloji të kataraktit - kirurgji, por në qoftë se vizioni nuk bie, nuk kërkon trajtim të veçantë.


Katarakt lehta kongjenitale
Me këtë lloj katarakt janë anomali kongjenitale e njeriut, ka shkaktuar çrregullim otshnurovanyya kryshtalykovoho flluska nga ektodermës. Në provim, optometrist dallon qumështi dypalësh turbullt gjithë lente, shpesh nistagmus. Diagnoza nuk është e vështirë, sepse edhe në spital, vënë një diagnozë. Trajtimi vetëm operative.

Katarakt pleqërie
Etiologjinë dhe Patogjeneza e këtij lloji të sëmundjes është ende nuk dihet saktësisht. Një rol i veçantë është luajtur procesin e ngritje në fuqi pleqërie të trupit dhe çrregullime të ngjashme endokrine. Një rol të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes luan lente anoksi lidhur me mungesë të plotë ose të pjesshëm të mungesës së acidit Askorbik dhe riboflavin.

Fillimisht sëmundja në sytë e prekura dukshme trazim individ shtryhoobraznыe, duke shikuar në gri, dhe transmetohet të lehta - e zezë. Gradualisht trazim arritur përmasa gjigande dhe e tërë nxënës është gri - një katarakt pjekur.

Cataracts pleqërie - sëmundje gjithmonë dypalëshe, por ndikon në të dy sytë në të njëjtën kohë. Ndonjëherë syri i dytë mund të jetë i sëmurë disa vjet. Në fillim të cataracts rekomandohet vkapыvanye pika të veçanta dhe terapi vitaminë. Ky trajtim mund të zgjasë me vite të tëra, në momentin kur një person i sëmurë nuk është më në gjendje të përdorin syrin e prekur nga katarakt. Në këtë rast, një pacient kirurgji dhe konveks fortë emëruar ashtuquajturat syzet fytit për të kompensuar hequr veprim lente refracting.


Glassblowers kirurgjike të kataraktës
Emri i këtij lloji të sëmundjes flet për veten. Ekspozimi i zgjatur të energjisë rrezatues, rrezet infra të kuqe të pasur. Kur një katarakt është një ndryshim glassblowers kryshtalykovyh fibrave nën ndikimin e doza të tepërta të ngrohjes rrezatues është për shkak të shkeljes së metabolizmit intraokular.
Një nga simptomat kryesore të kësaj sëmundjeje janë të bien mprehtë dhe progresive të mendimit. Sëmundja vërejtur gjatë në punëtorët me përvojë të gjatë në dyqane të nxehtë. Ashtu si të gjitha llojet e tjera të cataracts kërkojnë kirurgji.


Katarakt toksike
Kjo sëmundje është për shkak të çrregullimeve metabolike, diabeti, azotemia dhe dehje. Fast-paced nxënës trazim, zvogëlimi gradual deri në një verbëri totale. Trajtimi - operative.

Katarakta traumatike
Sëmundja shfaqet në shkelje të integritetit të qese kur lente e lëndimeve të syrit zakonisht përparim. Sëmundja është i ngadalshëm për të formuar plenchatoy cataracts. Diagnoza nuk është e vështirë. Në raste të avancuara, kirurgji është treguar.