Karakteristikat e llojeve kryesore të amblyopia


Indeksi artikull

Simptomat dhe shkalla e sëmundjesSëmundje shkallëAmblyopia PrimarAmblyopia mesëmFormat amblyopia mesme


Amblyopia quhet rënie kthyeshëm të qëndrueshme në mprehtësi vizuale të një ose të dy sytë, që duket për shkak të çrregullimit funksional. Për shkak të sëmundjeve të ndryshme të syve (astigmatizëm, strabismus, largpamje, fundus patologjisë, katarakt ose kornea) informacioni transmetohet në zonën e lëvore vizuale është e shtrembëruar, duke çuar në zhdukjen e vizionit binocular. Në këtë rast truri, i cili mund të ndërtojë imazhin e saktë tre-dimensional, i cili eliminon një sy në punë, mprehtësi vizuale e syrit reduktuar dukshëm.


Amblyopia sëmundje mjaft e zakonshme, sipas statistikave është diagnostikuar në 1-2 e 100 njerëzve. Llojet e ndryshme të amblyopia është diagnostikuar kryesisht tek fëmijët, por pacientët ndonjëherë rritur aksidentalisht ose gjatë inspektimit rutinor zbulojë zvogëluar vizion në një sy.


Simptomat dhe shkalla e sëmundjes


Manifestimet kryesore klinike të amblyopia përfshijnë:Reduktuar mprehtësinë e vizionit në një ose të dy sytë
Dallime të dukshme në mprehtësi vizuale e syve djathtë dhe të majtë
Syri reagimi asimetrike

Funksion të dëmtuar e muskujve të një ose dy shikimetÇrregullime të rriturit mund të ndjehen fazat e hershme të sëmundjes, atëherë trupi merr përdorur, dhe personi pushon në njoftim shenja të sëmundjes dhe të mos ndjehen siklet.

Kjo është e rëndësishme! Përcaktoni prania e amblyopia është mjaft e thjeshtë - ju duhet vetëm të mbyllni sytë tuaj alternuar dhe në qoftë se ju shihni një sy më keq se të tjerët duhet të kontaktoni një okulist.Sëmundje shkallë


Në varësi të humbjen e mprehtësisë vizuale dalluar disa shkallë të amblyopia:
Shkalla amblyopia - quhet amblyopia shumë i dobët dhe karakterizohet nga reduktuar mprehtësi vizuale për 0,9-0,8
Shkalla II - një shkallë të dobët të ashpërsia e sëmundjes për 0,7-0,5 pamje
Shkalla amblyopia tretë - reduktimi i mprehtësisë vizuale për 0,4-0,3 karakterizon amblyopia mesatar
Shkalla IV - me një rënie në mprehtësi vizuale e ,2-005
V Klasa karakterizohet nga mprehtësi vizuale poshtë 005

Amblyopia Primar


Amblyopia Klasifikimi që nga pamja përfshin formën fillore dhe të mesme e sëmundjes, dhe prevalenca - amblyopia njëanshme dhe bilateral.

Në primar (të lindur) amblyopia gjatë gjithë jetës, që nga fëmijëria, mprehtësi vizuale në një sy më të ulëta se sa të tjera. Duket këtë patologji në fëmijërinë e hershme apo në adoleshencë ose moshën e rritur gjatë okulist rutinë të inspektimit.
Mjekët kanë identifikuar një numër arsyesh pse ju mund të merrni amblyopia kongjenitale:Një arsye për moszhvillimin e nervit optik konsideruar gjatë periudhës së paralindjes
Për Kenyhshteynu dhe Shleyhu shkaku i sëmundjes mund të jetë gjakderdhje në retinë, të cilat mund të merrni një porsalindur gjatë procesit të lindjes. Ajo mund të jetë hemorrhages shumta vockël apo një të mëdha, shpesh këto hematomas zgjidhur, por rezultati mund të jetë dobësia e retinë se nuk ka shenja të syrit.

Shkaktuar gjenetikisht nga amblyopia mund të shfaqen tek fëmijët, në familjet ku ka njerëz që vuajnë nga kjo sëmundje. Tre sëmundjet oftalmologjike (amblyopia, strabismus dhe anisometropia) është përcaktuar gjenetikisht keqformime aparati vizual që janë të trashëguara.Nëse fillor (të lindura) amblyopia diagnostikuar para moshës 6 vjeç dhe në një fazë të hershme, ajo mund të shërohet. Për trajtimin e përdorur nga pleoptyka (aktive dhe pasive). Nënshkrimin (mbyllje) të shëndetshëm (të lartë), i quajtur sytë pasiv pleoptykoy. Pleoptykoy aktive quhet mbyllje dhe përzierje me stimulimin e retinën e syrit të pacientit, i cili mbahet nga pulses elektrike dhe të lehta, si dhe programe të veçanta kompjuterike.Amblyopia mesëm


Mesëm (fituar) Forma amblyopia e sëmundjes, në të cilën ajo duket të jetë (si në fëmijët dhe të rriturit) për arsye të ndryshme. Për arsye të zhvillimit ka disa lloje të amblyopia blerë: depryvatsyonnuyu (obskuratsiyna) anyzometrycheskuyu, histerike, dysbinokulyarna (strabyzmatycheskuyu), thyes dhe të përziera.
Si faktorë të formave të mesme të amblyopia përfshijnë:Kornea trazim ose lente, e cila nuk është trajtuar për një kohë të gjatë.

Strabizmi, më saktë, ajo është shkaku i dytë i amblyopia fëmijët. Për shkak të hedh një sy në tru merr informacion është i pasaktë, duke rezultuar në të nuk mund të krijojë një imazh të qartë tre-dimensionale dhe eliminon sy i lënduar me veprat vizuale aparatit.
Korrigjimi i pamjaftueshëm i mprehtësisë vizuale mund të jetë shkaku i dallimeve të fotografive të dy sytë.
Kone anomali, duke shkaktuar tsvetoslepotu edhe shkakun e kësaj sëmundjeje.

Format amblyopia mesme


Depryvatsyonnoy (obskuratsyonnoy) i quajtur amblyopia, e cila shfaqet si pasojë e syve vizuale privimit të shkaktuara nga lindura apo të fituara në një moshë të re turbullt sy optik mjedisit (cataracts, një turbullt e kornea), ptosis ose hemophthalmus. Pas eliminimit sëmundje, trajtim i cili është mbajtur metodave kirurgjikale, mprehtësi vizuale është reduktuar zakonisht.

Strabyzmycheskaya ose dysbynokulyarnaya amblyopia është shkaktuar nga çrregullimet e vizion binocular, për shkak sy shuarje për një kohë të gjatë. Shkaku strabismus është në thelb në të cilën truri merr informacion nga vetëm një sy. Sipas intensitetin e impulseve vizuale dërguara në syrin e pacientit, reduktuar në masë të madhe. Amblyopia, e cila zhvillohet në një fëmijë me strabismus çon në faktin se syri pacienti edhe më e refuzuar.Strabyzmycheskoy metodë trajtimi amblyopia varet objektin e ndreqim sy. Ophthalmologists izoluar dysbinokulyarna amblyopia e llojeve të ndryshme të fiksimit:
Amblyopia me saktë (qendrore) fiksimit - në këtë formë të sëmundjes sytë squinting, për përjashtimin e të shëndetshme, në gjendje për të kapur një subjekt që analizojnë macula qendror fossa.
Amblyopia të fiksimit të gabuar (të qëndrueshme dhe të paqëndrueshme jashtë qendrës dhe jashtë qendrës dhe të përhershme qendrore) - konsiderohet si subjekt i makuloy gabuar fiksimit.
Mungesa amblyopia e fiksimit.Anyzometrycheskaya amblyopia ndodh për shkak të syrit të ndryshme thyes, duke rezultuar në vlerat ndryshim të objektit shfaqet në retinën e syrit të majtë dhe të djathtë që truri nuk formojnë një imazh të vetëm vizual.

Rreth amblyopia thyes mund të them kur shkaku i sëmundjes është nekoryhovana thyerjes patologji, duke rezultuar në një objekt fuzzy duke u përqendruar një ose dy sytë.
Quajtur amblyopia histerike të rralla, ndodhin kundër sfondit të pasionit apo stresi kronik. Verbëri psikogjenike mund të jetë vetëm manifestim i histeri, ose të kombinuara me çrregullime të tjera të aparatit vizual (shkelje të ngjyrës, fotofobi, ngushtimin e fushës vizuale). Kjo është më shumë i zakonshëm në gratë dhe është i dyanshëm. Kohëzgjatja mesatare semundja e 1 deri ne 9 muaj. Rastet e sëmundjeve të shtrirë për disa dekada. Kursi i terapisë përfshijnë sedativë, psikoterapi dhe madje edhe seanca hipnozë.


Kjo është e rëndësishme! Mos harroni amblyopia shërueshëm në një thirrje e hershme te mjeku dhe filloi koha e trajtimit ju keni mundësinë për të ruajtur aftësinë për të parë botën në gjithë lavdinë e saj.