Kancer ovarian sëmundje në trup


Kjo është një nga sëmundjet më të vështira dhe të rrezikshme. Është vërejtur rritje vjetore prej kancerit ovarian. Në mesin e tumoreve malinje të organeve gjenitale femërore është 70-80% dhe ndodh në çdo moshë. Incidenca e kancerit ovarian në gratë e moshës 40-50 vjet - 15-18 raste per 100 mije dhe në gratë mbi moshën 60 vjet -. 54-56 raste për 100 mijë njerëz.. Le të flasim për sëmundjen më serioze të kancerit ovarian në trup!
Si shkaqet kryesore të kancerit ovarian:


- predispozicion gjenetik,
- çrregullimet hormonale,
- inflamacion kronik,
- abortet e shumta,
- rrezik në punë,
- dhe faktorë të tjerë të mjedisit.

Ajo shfaqet në shumicën e rasteve të kancerit ovarian në fazat e mëvonshme. Vështirësia e diagnozës në fazat e hershme të sëmundjes për shkak të mungesës së ankesave nga gratë dhe tumor asimptomatike. Faktorët që ndikojnë në zhvillimin e sëmundjes, përfshijnë moshën e gruas, strukturën e përhapjes tumorit, praninë e metastases. Shumë shpesh, edhe pas heqjes së tumoreve ovarian duket përsëri (periodike), duke e bërë të nevojshme për të kryer operacione të përsëritura.


Kanceri ovarian mund të jetë disa lloje:
- Primar - karakterizohet lezione dypalëshe ovarian dhe është më e zakonshme në moshë të re.
- Mesëm - ndodh kur transformimit malinj i tumoreve beninje ovarian paraprake - cysts. Kjo ndodh në personat e moshës 40-50 vjet.
Kancer metastatic (tumor Krukenberha) - është metastases e tumoreve malinje të vezore në organe të tjera, zakonisht në stomak. Ajo ka një rritje të shpejtë dhe kursin malinje, ndërsa të dyja janë vezore prekur.


Kanceri ovarian shpesh ka një këmbë në perekrute cilat nuk janë dhimbje të forta të barkut, nauze, vjellje. Ndonjëherë ka një hendek të tumorit dhe përmbajtja e saj derdhur në zgavrën e barkut, duke përhapur qelizat e kancerit në peritoneum dhe organe të tjera - procesin e shpërndarjes. Ka 4 fazat e kancerit ovarian. Në fazat fillestare të sëmundjes shfaqen siklet në bark, ndjenja përmbajtje, bloating. Atëherë dhimbja intensifikuar dhimbja është dhemb, konstante.

Cikli menstrual tipik në një rëndë, menstruacioneve zgjatur. Në fazat e avancuara të kancerit ovarian (fazat 3-4) në tumor pushton organet e ngjitur, ndërsa në bark zbuloi formimin e madhësive të mëdha (deri në 20 cm në diametër), i dendur, i palëvizshëm. Barkut grumbulluar një sasi të madhe të lëngjeve (ascites), në të cilin rritet barku në madhësi. Kur compression tumor i venave legenit ndodhin edemë e gjymtyrë të ulët. Prishja e tumoreve vërejtur simptoma të dehjes (organizmit helmimi): ethe, dhimbje koke, ndjenja dobët, dobësi, humbje peshe papritur. Kanceri ovarian shpesh metastasizes në mushkëri.


Diagnostikuar me metodat e kancerit ovarian në vijim:
- hetim gjinekologjik, në të cilën obstetër-gjinekolog përcakton formë dhe përmasa të ndjeshmëri arsimor;
- onkotsytolohiyu të shpifjeve - qelizat e mitrës dhe të kanalit cervikal scraping. Kur Smears natyrë malinje shfaqen qeliza atipike;
- keqdashje dyshuar kryer studim diagnostik - culdocentesis vaginë për të përcaktuar qelizat e tumorit, prania e lëngshme.

Metoda e informative 85-90%;

- Ultratinguj diagnostike (SHBA) me sensorë të ndryshme (vaginal, zorrës së trashë, etj), me rezolucion të lartë për të përcaktuar praninë e tumorit, vendndodhjen e saj, formën, strukturën. Kjo metodë është plotësisht pa dhimbje dhe të sigurt për shëndetin. Përparësitë tjera janë precize saj, lehtësinë e përdorimit të përsëritura.

Besueshmëria e metodës që - në 90-95%;
- color Doppler hartës ju lejon të shikoni ndryshimet karakteristike e furnizimit me gjak dhe të enëve të gjakut të tumoreve malinje, vendndodhjen e tyre, sasinë;

- tomography llogaritur. Metoda është aftësia e inde të ndryshme të trupit për të absorbuar X-rrezeve. Studimet e kryera në disa aeroplanë dhe për të riprodhuar një tablo të plotë e plagë. Duke përdorur tomography llogaritur mund të përcaktohet proces hap.

Disavantazhi i kësaj metode është kostoja e saj të lartë dhe të ngarkesës të mëdha rrezatimi në trup;
- Imazhe rezonancë magnetike (MRI) - një metodë e diagnostifikimit trare, ku ka studiuar imazhet e organeve njerëzore në çdo aeroplan duke përdorur efektin e rezonancë magnetike bërthamore. MRI - dhe metoda të shtrenjta diagnostikuese është përdorur kryesisht për të përsosin rezultatet e metodave të mëparshme kërkimore;

- metodë endoskopike hulumtim përdorur pajisje optike - një endoscope, e cila është futur në zgavrën e barkut dhe ju lejon për të parë organet e brendshme, peritoneum, etj.;
- përcaktimi i shënuesve tumor në gjakun që është specifik për një tumor të caktuar substanca biologjike (antigjene onkofetalnыh dhe onkoplatsentarnыh enzima të veçanta, etj). Shënuesit tani është përdorur gjerësisht tumorit janë: alfafetoproteyin, Gonadotropin chorionic njeriut, AK-19-9 CA-125.

Me përqindjen e shënuesve tumor në fazën e gjakut dhe të përcaktuara dinamika e tumorit monitorohet për trajtimin efikasitetin;

- për të përjashtuar metastases kryer një ekzaminim të plotë të organeve të brendshme dhe zemrat. Zgjedhja e trajtimit të kancerit ovarian varet përhapjen e sëmundjeve të lidhura. Metoda kryesore e trajtimit në fazat e hershme të sëmundjes - kirurgjia - hysterectomy me shtojca dhe më e madhe omentum (hysterectomy).