Përgatitjet kundër tumoreve tek njerëzit


Përgatitjet kundër tumoreve të njerëzve janë përdorur gjithnjë e më shumë në praktikën klinike. Në trajtimin e kancerit të çdo pacienti në një fazë të konsiderojnë mundësinë dhe mundësinë e kimioterapi. Numri i sëmundjeve të kancerit në të cilën kimioterapia mund të rezultojë në shërim të plotë është i ulët. Këto përfshijnë mitrës horyokartsynoma, malinje tumoreve qelizave embrion, sëmundje Hodgkin, Hemoblastosis. Frekuenca e lartë e regresionit tumorit dhe zgjatjen e jetës mund të pritet në trajtimin e drogës e sarkomë Ewing, kancerin e prostatës, vezoreve dhe fshikëz, mieloma, leukimi akute dhe erythremia, melkokletochnoho kancerit të mushkërive dhe kancerit të laring dhe tumoret stromale gastrointestinale.


Në regresionit tumorit në 20-50% të pacientëve me një shtrirje të mundshme të jetës mund të pritet në pacientët me kancer të stomakut, kanceri kolorektal, melanoma, kanceri i gjirit, mitrës karcinoma squamous qelizë të kokës dhe qafës, dhe myahkotkannыmy osteogenic sarkomat. Pandjeshëm për terapi të drogës të kancerit tiroide, mëlçisë, pankreasit, veshkave, mitrës dhe vagina. Agjentët antitumor, të aftë për të shkatërruar qelizat e tumorit (efekti citotoksike) ose pengojnë aktivitetin e tyre proliferative (efekti citostatikë) mund të ndahen në origjinë sintetike dhe natyrore.


Drogat sintetike për trupin e njeriut janë alkilimin agjentëve dhe antymetabolytamy që ndryshojnë në mekanizmin e veprimit. Produkt me origjinë natyrore përfshijnë antibiotikët, substancat bimore, enzimet, hormonet. Ka grupe kryesore të drogës anticancer bazuar në mekanizmin e tyre të veprimit. Lidhjet alkylыruyuscheho veprimet janë grupi më të shumta të drogës anticancer që kanë molekulë hlorэtylamynnыe, epoxy, grup эtylenymynnыe ose mbetjet e acidit metansulfonovoy. Ato gjithashtu përfshijnë derivatet nytrozomochevynы dhe komponimet komplekse të platini.


Efektet biologjike të këtyre barnave të trupit njerëzor i vendosur që të bashkohen substanca e shumë nga reaksion alkilimi, dmth zëvendësuar atom hidrogjeni e një lidhje me grupe alkil. Si rezultat i bashkëveprimit me replikimin e ADN shkelur të fundit dhe, për pasojë, ka mutacione dhe vdekja qelizore ndodh. Që alkylatorы ndërveprojnë direkt me ADN, ARN dhe proteina, ata kanë fazospetsyfychnostyu që është e pavarur nga cikli celular. Me alkilimin agjentët depërtojnë pengesë gjak-tru nytrozomochevynы derivateve, Prokarbazinë, temozolamyd. Shumica agjentët alkilues është zhytur edhe nëpërmjet traktit gastrointestinal.


Efektet anësore të këtyre barnave janë të lidhura kryesisht me gastrointestinale (nauze, vjellje), gjaku (leucopenia, trombocitopenia), rrallë - neurotoksimin. Imunosupresioni në shkallë të ndryshme, gjithmonë e shoqëron këtë trajtim. Produkte në këtë grup janë hlorэtylamynы dhe etylenimin. Më aktive në trajtimin e pacientëve me kancer sot përdorin cyclophosphamide, yfosfamyd, tiofosfamid. Droga në këtë grup aktiv në hemoblastoses, kanceri i gjirit, kanceri ovarian, tumoreve malinje testicular, kancerit të mushkërive dhe tumoreve solide të tjera. Nytrozomochevynы prejardhur (carmustine, lomustin, myustoforan, zanozar) Ndryshe nga agjentët e tjerë alkilues nuk kanë ndër-rezistencë ndaj droga të tjera. Ato janë përdorur për tumoret e sistemit nervor qendror në një numër të kombinuar kimioterapia e tumoreve solide dhe hemoblastoses.


Përbërjet e platin (cisplatin, karboplatin, Eloxatin) cënon sintezën e ADN per trupin e njeriut nëpërmjet brendësi - dhe crosslinks mezhnytevыh e ADN-së, dhe nga detyrueshme te membranes qelizore. Droga në këtë grup aktiv në kancer ovarian, tumoret testicular, ato janë përdorur në trajtimin e kombinuar të kancerit të mushkërive, kancerit kolorektal tion dhe tumore të tjera të forta. Me reagime negative të drogës në këtë grup është e karakterizuar nga nauze, vjellje, depresioni myelopoэza, nefrotoksicitet - dhe neurotoksimin. Aktivitet antimetabolitë antitumor bazuar në ngjashmëri strukturore ose funksional i metaboliteve tyre të përfshira në sintezën e acideve nukleike. Ky antimetabolitë përfshira në shkëmbim qelizat e tumorit të thyer funksionin e enzimave përfshira në sintezën e acideve nukleike, duke çuar tek qeliza vdekjen. Ndër antimetabolitë në praktikën klinike, droga më popullore në vijim: methotrexate, tomudeks, ftorura-cyl, ftorafur, Xeloda, tsitozar, hemzar, merkaptopurine. Antimetabolitë përdoren shumë në trajtimin e kokës dhe të qafës, kanceri i tumoreve te gjirit, sëmundje trofoblastycheskoy, sarkomë osteogenic, leucemia akute limfocitike, meso-lyomы, kancerit të mushkërive, kancerit të traktit gastrointestinal.


Efektet anësore të këtyre barnave shënuar nga mukozën e traktit gastrointestinal, të shprehura në Bone palcë shuarje, mëlçisë, shpesh, alopecia. Antibiotikët antitumor - produktet e kërpudhave - frenojnë sintezën e acideve nukleike që veprojnë në nivelin e shabllon ADN-së. Ndër efektet anësore më shpesh ndodhin çrregullime të traktit gastrointestinal, Mukoza dëmtuar me gojë dhe depresioni i hematopoiesis. Më të përdorur gjerësisht në praktikën klinike ishin antratsyklynovыe antibiotikët. Droga në këtë grup - doksorubicine (adriablastin) karminomitsina, epirubicine përdorur në hemoblastoses dhe tumoret solide (gjirit, mushkërive, sarkomë osteogenic, sarkomat indeve të buta).