Shkaqet e sëmundjeve dhe tumoreve kockave


Tumours e eshtrave - nocioni i një kolektivi. Këto përfshijnë tumoreve beninje dhe malinje jo vetëm të kockave, por edhe kërc dhe indeve tumor nga jashtë skelet, zhvilluar atë në eshtra. Cilat janë shkaqet e sëmundjeve dhe tumoreve kockave?
Me tumor beninj chondroma më të zakonshme dhe osteoma. Që malinje - osteogenic sarkomë (30%), një shembull për të cilin ne do të flasim për kancerin e tumoreve të kockave në përgjithësi. Hondrosarkomы Më pak të zakonshme dhe malinje kockat fijor hystyotsytomы. Në vendin e dytë (10-15%) tumor më të zakonshme pas vlerë osteosarkome Ewing-së. Ajo zhvillohet nga indet neyroэktodermalnoy dhe kockave është vnekostnoy. Rritje të tilla nuk janë fjalë për fjalë me origjinë tumor malinj të kockave, por forma e saj skeletik konsideruar në këtë seksion, pasi ajo ka disa karakteristika. Vendin e parë (40%) e mori mieloma - një tumor që vjen unë nga palca e eshtrave. Ajo - objekt i studimit dhe trajtimit të hematologjisë dhe onkologjisë nr. Përjashtuar myelomu, atëherë osteosarkomu më shumë se gjysma e rasteve të sëmundjes, dhe në sarkomë Ewing s - rreth një e treta.Në të rriturit tumoret primare kockave malinje përbëjnë vetëm një për qind, rrallë arritur një për qind, të dyja këto raste ndodhin kryesisht në dekadën e dytë dhe të tretë të jetës. Pas 30 viteve të tumoreve kockave fillore - një dukuri e rrallë shumë. Por popullsia foshnjore mund të bjerë 35-5% e të gjitha tumoreve malinje. Në një shpërndarje të tillë karakterizohet si vijon: 70% ose më shumë nga të gjithë rastet e tumoreve kockave primare përbëjnë moshën 10 në 30 vjet.

Edhe pse në përgjithësi shkakton tumore malinje të kockave studiuar akoma të këqija, disa faktorë të rrezikut ende të instaluar. Në mënyrë të veçantë këto përfshijnë sëmundje kronike kockave, sëmundje të trashëgueshme dhe rrezatimit. Në rastin e parë sëmundja e Paget, i cili për shkak të mundësisë së sarkomë osteogenic gjetur sëmundje edhe predopuholevыm. Rreziku i Kaposi 5-10%. Si sëmundje Paget-së - fatin e të moshuarit, kjo është këto raste dhe janë varfër incidenca një për qind e njerëzve pas 30 vjetësh. Mbështesë zhvillimin e sarkomat mund exostosis - rritje beninje e indeve të eshtrave. Gjithashtu osteohon shumta-Droma dhe эnhondromы - entitet gjithashtu beninje. Lidhur me shpesh shihet faktor tyre qartë trashëgimore. Në të është fakti se shpesh sarkomat kockave të ndodhë në individët me retynoblastomoy trashëguar dhe disa sindroma trashëguar (sindromi-Fraumeny).


Rrezatimi gjithashtu nxit tumoret kockave. Kjo, për shembull, vuri në dukje në trajtimin rrezatimit të tumoreve në vende të tjera, veçanërisht në qoftë se pacientët të tilla po marrin trajtim në një moshë mjaft të re. Tipari kryesor i sëmundjes - dhimbje në kockë prekur. Në fillim ai është i vogël dhe i rastësishëm, Bone - një vend i preferuar për kancerin e metastazë. Për sëmundje të shpeshta ata e marrin vendin e 3 pas mushkërive dhe të mëlçisë. Njëjtat Tumoret primare kockave malinje të ndodhë shumë më pak shpesh. Ka një numër të tumoreve, të cilat janë veçanërisht të zakonshme në metastazë e eshtrave të kancerit të mushkërive, gjirit, prostatës dhe tiroide gjëndra, dhe veshkat.


Tumoret e tjera më pak aktive japin metastaza në kockë. Metodat e trajtimit për metastazave kockore praktikë vetëm klinik nuk konsiderohen, si pararojë të trajtimit të tumorit primar, i cili përcakton suksesin ose dështimin e tërë. Megjithatë, ndonjëherë mjekët mund të kryejë ekspozimit individual i kockave metastases qëllim paliativ - për të reduktuar dhimbjen. Simptoma lokale si ënjtje në vendin e tumoreve zhvilluar shpejt, disa javë apo muaj, por i vendosur më vonë shumë qartë: tumori shpesh mund të lehtë të shqyrtuar rishikimin zakonshëm. Thyerje e plagë primar tumor të rrallë të kockave, ndryshe nga lezione metastatic, ato mund të jenë të dyja në vendin e tumorit, dhe në fushën e indeve të shëndetshme pranë tumorit. Si sëmundja përparon, ajo u bashkua me simptomat e përbashkëta të karakteristikë dehje e tumorit të çdo kancerit, ethe, humbje peshe dhe humbje peshe deri në cachexia, lodhje dhe kështu me radhë. D.


Në shumicën e rasteve arsyet për diagnozën dhe jo konvencionale provim X-ray. X-ray foto e çdo tumor është aq tipik që një ekspert mund të me besim të gjykojë natyrën e tumorit. Megjithatë, verifikimi ende do të duhet një biopsi, dhe se në tumoret e kockave përfaqëson të ardhmen shumë e vështirë. Shpesh edhe trepanbyospyya nuk japin rezultatin e duhur, për shkak të asaj që duhet të përdorë për biopsi përdorur kirurgji të hapur. Sot trajtimi i tumoreve kockave përdorur të gjitha 3 llojet e trajtimit - kirurgji, rrezatimi dhe kimioterapia, ndërsa deri kohët e fundit trajtimi kryesor ishte një operacion i madh që monovaryante dha një normë tre-vjeçare për mbijetesë prej 15%. Futja e standardeve të praktikës së trajtimit kompleks dhe kimioterapia rezultuar në progres tani 5-vjeçare shkalla e mbijetesës e më shumë se 70% të pacientëve.


Sarkomës dhe arsyet Ewing-së
Sarkomë Ewing është i dyti në frekuencë (15 deri në 30%) në mesin e tumoreve malinje të kockave pas sarkomë osteogenic. Kjo shpesh ndikon në legen dhe kockat e gjatë, dhe brinjë. Më pak të vendosura në sarkomë Ewing së indeve të buta. Neoplasms malinje të predispozicion të vendosur për metastazë e hershme në mushkëri (45-65%), kockave (30%) dhe të organeve të ndryshme të brendshme. Manifestimet klinike të tumorit është mjaft e ngjashme me tumore të tjera të kockave kryesor, i vetmi ndryshim në normën e rritjes së simptomave.