Tumoret e indeve të buta të njeriut


Koncepti i "indeve të buta" në këtë kontekst përfshin yndyrë ind Gaia (yndyrë nënlëkurës dhe intramuskular), indit lidhor (tendons, tabelë, membrana synovial dhe t. E.), muskujve (muskujt skeletore) gjakut dhe limfatike enët, derdh nervat periferike. Cilat janë tumoret e indeve të buta njeri?
Tumoret indeve të buta mund të jenë beninje dhe malinje, dhe emrat e tyre zakonisht janë nxjerrë nga lloji i indit nga i cili ata kanë origjinën. Prandaj, pavarësisht nga diversiteti i dukshëm i dukshëm, jo ​​aq shumë, duke gjykuar nga pajisje indeve. Tumoret beninje janë lypomamy, mitrës, fybromamy, anhyomamy, lymfanhyomamy, neurinoma. Një malinje, respektivisht -. Lyposarkomamy, myosarkomamy, fybrosarkomamy, anhyosarkomamy, neurinoma malinje dhe t E. Që nga indet e buta nuk janë të gjëndrave, tumoret malinje e çdo pajisje indeve janë vetëm - sarkomat, jo kancer (tumor). Përjashtimet janë lymphosarcoma, i cili miratoi emrin "Limfoma" dhe trajtohen veçmas në onkologji, si dhe posedojnë karakteristika specifike.Tumoret malinje e person i butë indeve që lidhen me tumore të rralla, ato përbëjnë rreth 1% të të gjitha malignancies. Në sarkomat indeve të buta të sëmurë vjetor rreth 3 mijë njerëz. Incidenca e tumoreve malinje të indeve të buta në meshkujt është më e lartë se femrat, por dallimi këtë pikë. Shumica e pacientëve - një person i moshës 30 deri në 60 vjet, por një e treta e pacientëve të rinj se 30 vjet.

Aktualisht, disa faktorë të njohur që rrisin rrezikun e të drejtave të buta sarkomat indeve, edhe pse, në fakt, e themeluar pikërisht vetëm dy - rrezatimit dhe trashëgim. Rrezatimi jonizues që rezulton nga një ekspozim të mëparshëm të tumoreve të tjera, të tilla si kanceri i gjirit ose Limfoma përgjegjës për ndodhjen e 5% të sarkomat indeve të buta. Gjithashtu zbuloi se disa sëmundje të trashëgueshme të rrisë rrezikun e sarkomat indeve të buta. Sarkoma butë indeve mund të ndodhë në çdo pjesë të trupit. Por në rreth gjysmën e pacientëve tumor është lokalizuar në gjymtyrët më të ulët. Një e katërta e pacientëve me sarkomë vendosura në gjymtyrë e sipërme. Pjesa tjetër - në trup, duke përfshirë brenda barkut ose gjoks, dhe herë pas here në kokë. Sarkoma zakonisht ndodh thellë në shtresat e thella të muskujve. Si ne të rritet gradualisht madhësia e tumorit përhapet në sipërfaqe të trupit, dhe rritja mund të përshpejtohet nën ndikimin e traumave dhe physioprocedures. Zakonisht ka nyje të vetme tumor. Por, për lloje të caktuara të sarkomat tipike lezioneve të shumta. Një tumor i tillë mund të zbulohet lehtë, në qoftë se ajo ka ndodhur në gjymtyrë e sipërme apo të poshtme, ndërsa rritet në përmasa brenda disa javësh apo muajsh.


Në disa sëmundje të trashëguara kanë një rrezik në rritje e tumoreve malinje të indeve të buta. Këto sëmundje përfshijnë: nevrofybromatoz. Karakterizohet nga neyrofybrom shumta nën lëkurë (tumoreve beninje). Në 5% të pacientëve me neurofibromatosis neurofibroma shënuar degjenerim në një tumor malinj.

Gardner Sindromi
Çon në formimin e polyps beninje dhe kancer të zorrës së trashë. Përveç kësaj, ky sindrom është shkaku formimi tumor desmoydnыh (fybrosarkom shkalla e ulët e keqdashje) në stomak dhe tumoreve beninje të kockave.


Sindromi LyhFraumeny
Kjo rrit rrezikun e kancerit të gjirit, tumoreve të trurit, leukimi dhe kancerin e veshkave gjëndra. Përveç kësaj, pacientët me këtë sindrom rrit rrezikun e sarkomat e indeve të buta dhe të kockave.

Retynobpastoma (tumor malinj i syrit) gjithashtu është i trashëguar. Fëmijët me retynoblastomoy rrit rrezikun e sarkomat kockave dhe indeve të buta. Ka një numër të shenjave, prania e të cilit për të dyshuar zhvillimin e sarkomë indeve të buta. Këto karakteristika përfshijnë:
rritet gradualisht praninë e formimin e tumorit;
mobiliteti i kufizuar i tumoreve ekzistuese;
Shfaqja e tumoreve, që vijnë nga shtresat e thella të indeve të buta;
edemë pas periudhe prej disa javësh për 2-3 ditë ose më shumë pas lëndimit. Në praninë e ndonjë nga këto shenja, dhe edhe më shumë në prani të dy ose më shumë urgjente oncologist këshilla nevojë.Tumoret qëndrueshmëri mund të jetë i trashë, i zhdërvjellët dhe madje edhe xhelatinoz (myksomы). Kapsula Genuine Sarkoma butë indet nuk janë, por në rritjen e tumoreve compressing indet përreth, këto të fundit janë mbyllur, duke formuar një të ashtu-quajtur kapsulë të rreme. Arsimi proschupыvaemoho Lëvizshmëria është e kufizuar, e cila është një kriter i rëndësishëm diagnostike. Zakonisht, në fillim të zhvillimit të tumorit indeve të buta nuk shkakton dhimbje. Për diagnozë është inspektimi mjaftueshme fillestar dhe prekje, por diagnoza duhet të ketë konfirmim morfologjike. Për të arritur këtë gjilpërë, duke përfshirë troakarnaya apo thikë, biopsi. Metoda të tjera (me ultratinguj, X-rrezet, tomography, etj) janë zakonisht vetëm në lidhje me sqarimin e natyrës së si prevalenca e tumorit primar dhe tumori si një e tërë (metastases). Në diagnozën sarkomë "" është përdorur për trajtimin kompleks, i cili është i gjerë heqje e tumorit, terapinë rrezatuese dhe kimioterapia. Vëllimi i transaksioneve varet nga shpërndarja dhe vendndodhja e tumorit dhe ndryshon nga heqje e gjerë për amputim.