Tumoret pankreatik në njerëz


Pankreasit është një njeri në sektor të majtë e sipërme, stomaku, thellë në zgavrën e barkut. Ndër funksionet e pankreasit mund të identifikojë dy më të rëndësishme. Cilat janë tumoret e pankreasit tek njerëzit?
Sekretimit të lëng pankreatik, merr pjesë në tretje të ushqimit. Funksioni hormonal kryhet nga disa qeliza islets vendosur thellë në gjëndër. Hormoni më i rëndësishëm i prodhuar nga pankreasi, insulinë është - hormoni më i rëndësishëm në metabolizmin e karbohidrateve. Tumoret e pankreasit në mënyrë të konsiderueshme më e zakonshme në mesin e banorëve të qyteteve se sa njerëzit që jetojnë në zonat rurale. Statistikat zyrtare tregojnë një rritje të qëndrueshme në incidencën e kancerit pankreatik në lidhje me zhvillimin e industrisë. Për shembull, në SHBA për 50 vitet e fundit, incidenca është rritur më shumë se tri herë. Aktualisht, kanceri pankreatik renditet tretë midis gjithë tumoreve malinje te traktit gastrointestinal.Shkaqet
Shkaqet e tumoreve pankreatik në njerëz nuk është i njohur në mënyrë të besueshme, por studiuesit të identifikojnë faktorët e rrezikut që rrisin yyazytsirnist e sëmundjes. Gjitha tumoret e pankreasit mund te ndahet ne beninje dhe malinje. Tumoret beninje dhe disa lloje të kancerit malinje (atsynarnыy, squamous, tsystoadenokartsynoma) janë shumë të rralla. Një proceset më të zakonshme beninje cistike dhe tumor hormone aktive pak. Por tumor më të zakonshme, pa dyshim, është tumor kanzeroz ductal, e cila përfaqëson 10% të të gjitha sëmundjeve të ngjashme të pankreasit.


Mirë nuk është aktive në hormonal kundër tumoreve dhe cysts mund të gjendet në kokë, trup ose bisht e pankreasit. Madhësia e këtyre strukturave ndryshojnë shumë - nga disa milimetra deri në 25 centimetra apo më shumë. Tumoret më të vogla zakonisht nuk kanë manifestime klinike dhe zbulimi aksidental Gjatë shqyrtimit të trupit. Nëse sasi të konsiderueshme janë të mundshme në vijim manifestimet klinike:
Çrregullime të pankreasit (çrregullime të tretjes manifestuar me ndryshimin e natyrës së stol);


• Shenjat e ngjeshjes së pankreasit fqinje organeve të brendshme që mund të ndodhë dispepsi, dështim të frymëmarrjes dhe simptoma të tjera;
• Identifikimi rritje në bark në prekje apo ndjenjë;
• Dhimbje në bark e sipërme, shtrirë në shpinë dhe kitara e majtë e sipërme;
• Vendndodhja e tumorit pranë kanal biliare, ajo mund të mbyllë kanalet biliare dhe të shkaktojnë simptomat e verdhëz obstruktive;
• rritja e tumorit mund të shoqërohet me dëmtim të enëve të gjakut gjakderdhje në traktin gastrointestinal.


Tumoret Hormonprodutsyruyuschye
Tumor hormone aktive pankreatik se simptomat e mësipërme janë simptomat veprime specifike mbi ta prodhuar hormon. Insuloma - një tumor që prodhon insulinë, mund të shfaqet dhimbje koke, vizion të paqartë, zhvilluar paralizë papritur dhe parezë, dobësi të muskujve, çrregullime të vetëdijes, derisa shenjat e sëmundjes mendore. Hlyukohonoma - një tumor që prodhon hlyukohon (këtë hormon, si dhe insulinës, është i përfshirë në metabolizmin e karbohidrateve), manifestuar humbje peshe, shenjat e anemisë dhe skuqjen e shumta në gjymtyrët. Hastrynoma - tumor prodhimin Gastrin (një nga hormonet që rregullojnë veprimtarinë e stomakut), karakterizohen nga zhvillimi i ulcerat peptike shumta të stomakut, e cila nga ana mund të manifestuar gjakderdhje gastrointestinal, vrimë dhe peritonit.


Tumoret malinje e numrit të pankreasit të shenjave klinike të ndodhë, shkaku i të cilave është rritja e kancerit. Gjatë rritjes së dëmeve të kancerit të mbathje nervore, e cila manifestohet me dhimbje, natyrën dhe vendndodhjen e të cilave varet nga vendndodhja e tumorit. Kancer pankreatik kreu shkakton dhimbje në të djathtë e sipërme sektor, trup dhe bisht - në kuadratin e sipërm të majtë apo të djathtë. Në një proces masiv i dhimbjes përhapet në të gjithë pjesën e sipërme të barkut mund të përhapet në mezhlopatochnuyu rajon dhe kofshën e djathtë. Nëse tumor ndikon në kanal pankreatik, dhe dhimbje konvulsiv është përshkruar si herpes. Përveç dhimbjes, shkakton kancer dhe një numër të simptomeve që lidhen me produktet e jetës organizëm dehje tumoreve. Ka një të drejta të mprehta hollim, reduktim ose humbje e oreksit, dobësi e përgjithshme. Sëmundje klinike shpesh plotësojnë verdhëz dhe kruarje të shkaktuar nga pengesa e gypit të përbashkët biliare.


Diagnoza dhe trajtimi
Diagnoza bazohet në sëmundjen klinike, testet e përgjithshme dhe biokimike të gjakut dhe ultrazërit. Përveç kësaj, e përdorur tomography llogaritur, angiografi, kontrast kanalet biliare duke përdorur një endoscope (ERCP). Nëse dyshoni formacionin malinje duke përdorur studime citologjike dhe immunohistochemical për të përcaktuar shënuesve tumor. Diagnostikua në fund pas ekzaminim histologjik të tumoreve. Mjekimi operativ. Kur keqdashje është plotësuar kurse të kimioterapia dhe rrezatimi.