Kancer pankreatik në trup


Kanceri më i zakonshëm pankreatik prek njerëzit mbi 60 vjet. Në llogaritë pankreatik tumor për 10% të të gjithë tumoreve të traktit gastrointestinal. Faktorët kryesorë të rrezikut: pirja e duhanit, përdorimi i erëza, ushqime yndyrore, pancreatitis kronike, shpesh ndodh në pacientët me diabet. Ky artikull do të flasim për kancer pankreatik në trup!
Anatomi patologjike: kryesisht adenokarcinoma, thyer kanalet, kreu i pankreasit është i përfshirë në këtë proces në 65% të rasteve, trupi dhe bisht - 30%, vetëm bishti - 5%. Në kohën e diagnozës tumori është i kufizuar vetëm nga pankreasi në 15% të rasteve, 25% janë të vendosur metastaza në nyjet limfatike regjionale. Tumor metastasizes herët në nyjet limfatike regjionale (90%), nyjet limfatike mediastinal dhe supraclavicular. Në 50% të pacientëve në diagnozën tashmë kanë metastaza në mëlçi.Simptomat e përbashkëta të karcinomës pankreatik përfshijnë humbje peshe, dhimbje barku, anoreksi dhe verdhëz. Më të shpeshta simptomë - verdhëz (80-90% e pacientëve me kancer dhe karcinomës së kokës në 10-40% të tumoreve të trupit dhe bisht), gradualisht në rritje sulm pa karakteristike e dhimbjes së holedoholytyaza zakonisht përparon dhe është shoqëruar me kruarje. Me mbyllje të gypit të përbashkët biliare dhe ethe lidhur, dehje, karrige acholic, ikterik errët e urinës lehtë detektueshme, fshikëz e tëmthit zgjeruar (simptomë Courvoisier). Me mosfunksionim të traktit biliar në trup dhe Virsunhovomu kanal stol bëhet ngjyrë balte me një erë të pakëndshme; ndryshime në funksionin e zorrëve shoqërohet me diarre dhe diarre. Nëse tumori është organi i pankreasit fasha Cava inferior vena, ka ënjtje të ekstremiteteve të ulëta; thrombophlebitis mundur migratore, kanë natyrën paraneoplastike.


Në 75-90% e pacientëve me dhimbje në trup vërejtur në tumoret e kokës është lokalizuar shpesh në epigastrike (rajon epigastrike dhe kitara e djathtë e sipërme, tumori trupit - midline, bisht -. Në kuadratin e sipërm të majtë Ajo mund të jetë e dobët dhe e vështirë dhe të shurdhër, të mprehtë, e cila irradiates mbrapa. Dhimbje të forta tregon përhapjen e shfrenuar e një hapësire retroperitoneale dhe infiltrimin rrjet nervore përreth trungut celiac. Trupi tumoret e pankreasit shpesh manifestohet dhimbje të forta, ambulation ose kur ndryshon shpatin, shpesh japin përsëri. Rritja shpretkë mund të jetë rezultat i compression, infiltrimit dhe trombozë pankreatik venë e sistemit portal venë, venë sidomos shpretkës. Erozioni Mukoza duodenale mund të shkaktojë gastro-intestinale gjakderdhje.

Zakonisht shqetësuar sferën emocionale, e cila manifestohet në pagjumësi trupit, ankthi, përshtatet e tërbim, depresioni, tendenca për të tentimeve për vetëvrasje dhe ndjenjën probleme kanosës. Ulur ndjeshëm peshën e trupit në karcinoma e pankreasit (një mesatare prej 12 kg). Në diagnozën e hershme të kancerit pankreatik është e vështirë dhe e rrallë për shkak të kësaj në kohë.

Në pacientët mbi 50 vjet të kancerit pankreatik duhet të dyshohet nëse simptomat e mëposhtme: humbje peshe pashpjegueshme prej më shumë se 10% në krahasim me normën; dhimbje të pashpjegueshme në bark e sipërme, sidomos kur rezultatet e ekzaminimit të traktin e sipërm gastrointestinal negative; dhimbje të pashpjegueshme mbrapa; Sulmet pancreatitis për asnjë arsye të dukshme; pamjaftueshmëri pankreatik exocrine pa arsye të dukshme; fillimin e papritur e diabetit; verdhëz me dëshmi të pengesave. Qelizat e tumorit të islets e Langerhansit si pasojë e prodhimit të konsiderueshme e insulinës çon në hypoglycemia, lodhje dhe lodhje; hastrynomy të çojë në zhvillimin e sindromi Zollinger-Ellison (rrufe peptike). Këto studime laboratorike të vogël të ndihmojë në diagnostikimin e kancerit pankreatik.


Kur diagnoza Tomografi e kompjuterizuar zbulon tumor në më shumë se 80% të rasteve; në 5-15% të pacientëve me tumor të konfirmuar me CT treguar vetëm rritjen e saj të përgjithësuar, në vend sugjeron pancreatitis; Rezultatet e rreme-pozitive të marra në 5-15% të pacientëve me tumor në laparotomy nuk u gjet. Ultrasonografia është e dobishme kur madhësia tumor më shumë se 2 cm dhe e vendosur në kokë ose në trup; kombinuar me perkutan biopsi e saj gjobë gjilpërë.
Në 75-85% të rasteve kanë vlerë diagnostike të cholangiopancreatography endoscopic reaksionar, ajo zbulon stenozë ose pengim të gypit pankreatik ose kanal të përbashkët biliare, por tumor të diferencuara nga pancreatitis kronike është shumë e vështirë; Rezultatet e rrejshme negative kur ЭRHP marrjen e rrallë. Laparoscopy në disa raste ajo është informativ.


Informacioni më i madh më parë dukej studim radiologjike kontrast të stomakut dhe duodenum (tumor pankreatik kreu radiographically mund të gjendet vetëm në madhësinë e saj të madhe, deformimi Mukoza duodenale dhe konfigurimi i lak). Vlera e caktuar ka angiografi selektive. Avantazhet e saj kryesore - një zbulimin e tumoreve në trup dhe bisht të kancerit si mbyllje të enëve të gjakut dhe përzierjen; zbulimi i metastazave të mëlçisë; Vlerësimi i dëmtimit të anijeve të mëdha të kancerit që prek qasje kirurgjikale. Rezultatet e rrejshme negative në angiografi marrë 15%. Trajtimi - radikal kirurgjikale - heqje. Nëse diagnoza është e konfirmuar gjatë operacionit, tumori zakonisht tashmë paoperueshëm; Niveli i operabelnosti në shumicën e rasteve vetëm 15-20%.