Trajtimi standart i kancerit endometrial


Trajtimi kirurgjik është baza e trajtimit të kancerit endometrial. Terapi Rrezatimi luan një rol të rëndësishëm si trajtim parësor, shtesa në kirurgji paliativ ose medikamente për lehtësim simptomë. Shumica e kancereve endometrial janë adenokarcinoma - tumore origjinë nga gjëndra endometrial. Ndër më i zakonshëm adenocarcinoma (90% e rasteve) ndodhin tumoret endometrial që i ngjajnë strukturën e endometrium normale. Trajtimi standart i kancerit endometrial mund të jenë të ndryshme.Ndonjëherë qelizat e kancerit në trajtimin standarde për kancer endometrial, mund të ndryshojë strukturën e tyre mikroskopike të epitelit të gjëndrave të squamous (të ngjashme me lëkurë) epiteli - ky fenomen quhet metaplazi squamous. Këta tumore janë të diferencuara (adenoakantomy) përbëjnë 20-25% të tumoreve endometrioid; prognozë të krahasueshme me ato në tumoret pastër endometrioid. Në raste shumë të rralla, komponent squamous mund të jenë malinje (gjëndrave, tumor qelizë squamous). Diferencimi i tumorit (shkalla e ngjashmërisë me epitelit normal) ndikon prognozë për pacientin. Ka tre gradë e diferencimit të tumoreve endometrial.


Në klasën e 1 endometrial trajtimin e kancerit, tumoret diferencuara shumë janë pothuajse të njëjta strukturë si endometrium normale, dhe në këtë rast koha është e favorshme. Moti i keq i lidhur me shkallën e 3 ose tumor malodyfferentsyrovannoy. Moderuar tumoreve të diferencuara zënë një pozicion të ndërmjetëm mes tyre. Kanceri endometrial mund të përhapet në pjesët e tjera të traktit gjenital, dhe në organet e largëta nëpërmjet gjakut ose limfatike. Shkalla e përhapjes së sëmundjes (fazë) është klasifikuar në bazë të Federatës Ndërkombëtare të gjinekologjisë dhe obstetrikës (Figo).


Një metodë për trajtimin e kancerit varet shkallën e diferencimit e kancerit. Trajtimi kirurgjik përfshin heqjen e mitrës, duke përfshirë qafën e mitrës (hysterectomy totale), së bashku me tubat fallopiane dhe vezore (salpynhooforэktomyya dypalësh.

Në mënyrë tipike, me mostrat e indeve të marra nga përreth nyjet limfatike legenit për mikroskopi më tej për të përcaktuar praninë e mundshme të qelizave të kancerit. Nëse nyjet limfatike janë zbuluar qelizat e kancerit, pacienti është caktuar kimioterapi dhe shpesh progesterone hormon femra, e cila ngadalëson rritjen e qelizave jonormale.


Terapi Rrezatimi për standardet e trajtimit të kancerit endometrial mund të shqiptohet në rastet e mëposhtme:
• radioterapi kryesor radikal me qëllim të shërimit;
• si një zëvendësues për kirurgji;
• si një masë paliativ (lehtësim të simptomave).
• radioterapi kryesor radikale

Pacientët në trajtimin standarde për kancer endometrial me fazë të hershme, ku operacioni nuk është e mundur, të jenë të dizajnuara radiotherapy. Terapi rrezatimi kryesor ka një rezultat më pak të favorshëm dhe është i lidhur me zhvillimin e më shumë efekte anësore në krahasim me trajtim kirurgjik, kështu që ju duhet të përpiqen për të krijuar uyazyka për operacionin. Radioterapia është bërë zakonisht si një kombinim i rrezatim të jashtëm dhe intracavitary. Pacientët me tumore solide fazën e parë të rrezatim të jashtëm është kryer për të zvogëluar madhësinë e saj, pastaj injektuar burim vnutrypolostnыe rrezatimi. Për shkak të efekteve të dëmshme të rrezatimit në indet dhe organet fqinje mund të zhvillojnë komplikime. Kështu, ekspozimi mund të ndodhë diarre zorrë dhe gjakderdhje nga rektumit - shenja të enterit rrezatimit. Rrezatimi cystitis - lezionet e fshikëzës - të shoqëruar nga simptoma apo siklet gjatë hematuria urinimit (gjak në urinë). Këto efekte zakonisht bie brenda 3-6 muajve pas përfundimit të radioterapi.


• radioterapi ndihmës
Tumor rikthim me trajtimin standarde për kancer endometrial më shpesh zhvillohet në kërcim vaginale (pjesa e sipërme). Për të minimizuar gratë yyazytsirnosti në rrezik të ofertës rikthim të terapisë intracavitary rrezatimi. Grupi me një rrezik relativisht të ulët të përfshijë rastet me myometrium ka apo minimale mbirjes, dhe tumoret e larta apo të moderuar diferencimit. Rrezatimi i jashtëm përshkruar nën kërcënimin e përhapjes së kancerit në nyjet limfatike legenit.


• radioterapi paliativ
Kur drejtimin e një vendpushim pashërueshme sëmundje malinje në radioterapi paliativ për lehtësimin e simptomave. Gjakderdhje në veçanti edhe për terapi rrezatimi. Besohet se në pacientët me kancer prognozë endometrial është relativisht e favorshme, pavarësisht nga fakti se shumica e tyre kanceri është në fazën 1, pesë-vjeçar normën e mbijetesës në të cilën është mbi 90%. Figo drejton pesë-vjeçare figura mbijetesës së 72%, edhe pse këto të dhëna nuk përfshijnë llojin e tumorit dhe përfshijnë vdekjeve nga shkaqe të tjera në mesin e njerëzve të moshuar me sëmundje themelor. Në mesin e pacientëve me përhapjen e procesit të kancerit në limfatike pelvike nyjet pesë-vjeçare shkon shkalla e mbijetesës nga 60%. Në natyrën e përhapur e sëmundjes (10% e pacientëve me kancer endometrial), kjo vlerë është rreth 10%.