Skuqje e fëmijë të vogël në trup


Prindërit me përvojë e dinë se njolla në trupin e një fëmije të vogël, një fenomen mjaft i shpeshtë dhe arsyet pse kjo mund të duket shumë e shumë. Arsyet mund të jenë relativisht të padëmshme, por mund të jetë një simptomë e një sëmundje tepër serioze, kështu që trajtojnë skuqjen e trupit për fëmijët duhet të merren seriozisht. Çdo prind të paktën në përgjithësi duhet të ketë një ide se përse ka një skuqje të lëkurës të çdo lloji në një fëmijë të vogël në trup.
Skuqja mund të duket ndryshe dhe laik nganjëherë mjaft e vështirë për të diagnostikuar në mënyrë të pavarur dhe për të përcaktuar sëmundjen e saktë. Prandaj, më racional dhe të saktë që të konsultoheni me pediatrin nëse puçrra sidomos në një fëmijë të vogël është e shoqëruar me simptoma të tjera: temperaturë të lartë, rozchuhamy trupit, kruarje, etj Në thelb, një skuqje të lëkurës është një ndryshim ngjyra e lëkurës në zona të caktuara të trupit, përveç ndryshuar cilësinë e lëkurës. Skuqja mund të shfaqet në person në çdo moshë, por me fëmijët ajo manifestohet më shpesh si lëkura e fëmijëve është shumë e ndjeshme dhe delikate, duke e bërë atë të prirur për të nxituar.Lëkura e fëmijës është duke kaluar nëpër ndryshime të konsiderueshme që nga muajt e parë të jetës, me disa ndryshime në lëkurë nuk janë të rrezikshme dhe janë më të fiziologjik në natyrë, nuk mund të thuhet për skuqjen e që janë rezultat i sëmundjeve infektive ose mosfunksionim të disa organeve të brendshme. Quite një numër të sëmundjeve të ndryshme mund të shkaktojë një skuqje të lëkurës në një fëmijë të vogël në tërë trupin ose ndonjë prej pjesëve të saj. Arsyet më të rëndësishme që shkaktojnë skuqjet në lëkurën e fëmijëve:
1. prania e parazitëve në trup.

2. Sëmundjet infektive.
3. Një reaksion alergjik.
4. Sëmundjet e enëve të gjakut.
5. pasaktë ose të pamjaftueshme higjienës dhe kujdesit të lëkurës fëmija.

Nga ana e tij për ndryshimet normale natyrore fiziologjike të lëkurës në foshnjat përfshijnë:
1. Mermer lëkurës. Trupi ose në seksionet e saj të veçanta (zakonisht gjymtyrët) e lëkurës ndryshon ngjyrë, duke u bërë reagimi për temperaturë të ulët. Njollat ​​janë, nëse trupi është i ngrohur. Në mënyrë tipike, ky fenomen mund të vërehet në fëmijët nën 6 muaj. Kjo është normale dhe nuk kërkon ndonjë trajtim.


2. Në rastet kur prindërit janë të shikuar ndryshimin e shpejtë të ngjyrës së trupit të një trëndafili të porsalindur të zbehtë, si kur fëmija me kokë poshtë nga një krah në tjetrin, thonë se kalon shpejt ndryshim në ngjyrën e lëkurës. Ngjyra e disa minuta mund të normalizohen në para, ngjyrë të shpejtë është stabilizuar nëse fëmija është me aftësi të kufizuara ose të qarë. Një efekt i ngjashëm zakonisht shkon për një muaj të vjetër dhe ai nuk është parë në të gjithë fëmijët.

Sëmundjet që mund të shkaktojnë skuqjet mbi trupin e fëmijëve vogla:

A) eritemë toksike. Nuk është më shumë se gjysma e sapolindur, është për të lindur me peshë normale dhe në kohë. Simptomet e eritemë toksike mund të njihet menjëherë pas lindjes së fëmijës ose pas 2-3 ditësh. Kur njolla toksike eritemë të ketë pamjen e njolla të kuqe, fshikëza e ngjashme me kafshon mushkonjë. Njolla nuk është mbresëlënëse duart dhe këmbët, por i tërë trupi mund të zbulohen lehtë.
B) porsalindur hormonale puçrra fytyre. Kjo ndodh në rreth 20% të sapolindur, zakonisht në formën e comedones mbyllura mbi cheeks dhe ballin. Shumë më pak është comedones hapur apo bubbles. Besohet se ky fenomen është për shkak të funksionimit të zgjeruar të gjëndra dhjamor. Fenomeni i përkohshëm kalon në mënyrë të pavarur, pa pasoja.


B) cysts dhjamor. Rash si flluska të verdhë apo të bardhë deri 2 mm në diametër. Mblidhet çdo porsalindur të dytë, shpesh në fytyrë, nganjëherë në gjymtyrë ose mukozës.
D) miliaria. Kur djersën sekretuar nuk ka kaluar nëpër ngushticën dhe mbetet në gjëndra djerse duket këtë lloj të nxituar. Miliaria është një dukuri e zakonshme në fëmijë të vegjël punojnë sepse gjëndra djerse e tyre janë larg nga të përsosur.

D) dermatit Seborrheic. Këto lezione të shfaqet në kokë, qafë, veshë, nganjëherë në ijë, nxituar peshore si yndyrë dhe skuqje. Nuk është plotësisht e qartë origjina e saj, dermatit seborrheic mund të shkaktojë një lloj të caktuar të maja ose ajo është e lidhur me ndyshime të hormoneve në trupin e fëmijës. Trajtimi nuk është kryer, sëmundja shkon në mënyrë të pavarur, pa gjurmë.

Skuqje E) hemorragjike. Ky fenomen është i lidhur me sëmundjeve ose enëve të gjakut që ndodhin me hemorragji të vogla në shtresat e lëkurës. Skuqja mund të kenë madhësi të ndryshme, ndonjëherë të bëhet si bruises ngjyrës nga e kuqe në të verdhë. Kërkohet konsultim specialist.

F) dalje dhëmbësh. Kështu fëmijët shpesh qëndron shumë pështymë, ajo rrjedh nga goja deri në mjekër, prandaj ajo është e mbuluar nga një skuqje të lëkurës. Kjo mund të shmanget duke me kujdes hiqni fshin pështymë. Ndonjëherë teething shkakton një skuqje të lëkurës alergjik.

C) nxituar alergjike. Karakterizohet nga manifestimi i papritur, shpesh i shoqëruar nga lacrimation, dhe rinitit. Skuqja mund të shkaktojë kruamje, duke e bërë fëmijën krehje këto vende, skuqje është qartazi e dukshme mbi sipërfaqe të lëkurës.

I) nxituar i antibiotikëve. Shpesh medikamente të shkaktojë skuqjen në trupin e fëmijëve të vegjël - është pezmatim i lëkurës alergjik apo urtikaria. Ajo menjëherë duhet të ndalojë përdorimin e vaj ose preparatet e tjera që përmban antibiotik dhe të konsultohet me një mjek.

Përveç këtyre, ka shumë sëmundje që provokojnë skuqjet në trup në fëmijët. Është mirë e njohur se njolla duket në Sëmundjet e fëmijëve të tilla si dhenve, fruth i keq, fruthit, rubeolës. Shpesh mund të shkaktojnë puçrra bërë vaksinuar kohët e fundit dhe arsye të tjera.