Vaksinimet mjekësore për një fëmijë të vogël


Dikush mund të argumentojnë për nevojën e vaksinimit mjekësore, por fakti mbetet se sëmundjet infektive nuk është anuluar. Ne jetojmë në një botë të hapur dhe siç pasqyrohet në familjaritet pambrojtur fëmijë me sëmundje të rrezikshme, mund të sigurojë asnjë nënë. Me vaksina në gjendje për të luftuar me sukses viruseve të ndryshme (fruthit, rubeolës e poliomelitit, shytat, hepatitit B) ose bakteret - Mycobacterium tuberculosis, kollës së mirë, difteria, Haemophilus influenzae, tetanozit. Cilat janë vaksinat më të rëndësishme mjekësore për një fëmijë të vogël?


Cili është thelbi i vaksinimit? Në trupin e injektuar ilaçe - vaksinë. Ajo duhet të inkurajojë formimin e antitrupave që do të luftojnë agjentët infektive. Ajo do të zhvillojnë imunitet ndaj sëmundjes. Çdo vaksina ka e veta të përcaktuara qartë indikacione, contraindications dhe kohën e aplikimit, futja e një skeme dhe rrugët e ndryshme të administratës (me gojë, intramuskular, intradermal). Qasje të vaksinimit duhet qëllimisht. E di nga një sëmundje që fut një fëmijë se sa është e rrezikshme për t'u përgatitur për vaksinimet, Si për të mbijetuar periudhën e post-vaksinimit. Çdo vend ka kalendarin e vet të vaksinimeve parandaluese. Ai rishikuar vazhdimisht, e cila varet nga situata epidemiologjike në vend dhe daljen e vaksinave të reja që lidhen me rrezik.
Jetojnë vaksinë të atenuar përmbajnë virus dobësuar apo bakter. Shembuj të vaksinave të tilla mund të shërbejnë si BCG (kundër tuberkulozit), PDA (fruthit, shytave dhe rubeolës). Këto vaksina bëjnë fëmijët me sëmundje të sistemit imunitar, pasi virusi mund të lëvizin në një gjendje aktive dhe të fillojnë të shumohen, duke shkaktuar manifestimet e sëmundjes.
Inactivated (të vrarë) vaksina e përbërë nga viruset gjithë të vrarë dhe baktereve, të cilat nuk mund të shkaktojnë sëmundje akute. Për shembull, vaksina DPT (kundër difterisë, tetanozit).

Vaksinat recombinant - në përbërjen e tyre janë grimca të virusit ose bakteret, krijuar artificiale, në të cilin trupi prodhon trupin mbrojtëse (antitrupat). Shembuj të vaksinave recombinant mund të shërbejë si një vaksinë kundër hepatitit B garancisë vaksina rekombinante tolerancës të mirë dhe të sigurojë imunitet të lartë dhe të vaksinës në çdo trupi reagon ndryshe. Në disa raste, vetëm një marrja afatgjatë dhe zhvillimin e qëndrueshëm të imunitetit. Të tjera - të dhëna të nevojshme të shumëfishta (Rivaksinimi). Është gjithashtu e rëndësishme të kujtojmë se para çdo vaksinimi dhe prindërit, si dhe pediatri rrethit duhet të vlerësojë gjendjen e fëmijës. Për më tepër, pas vaksinimit mund të jetë një reagim - ethe, dobësi, refuzimi për të ngrënë.
Ka disa rregulla se si, kur dhe çfarë për të vaksinuar fëmijën, i cili vuan nga një ose një tjetër sëmundje kronike. Fëmijët me alergji janë të vaksinuar jashtë acarimin, nëse është e nevojshme, ndërsa duke marrë mjete protivohystaminnyh që lejojnë për 1-2 ditë më parë dhe 3-5 ditë pas vaksinimit. Pacientët me astmë në kohën e vaksinimit mund përkohësisht të rrisë mjetet dozë kryesore të terapisë. Fëmijët me konfiskimeve ethe përshkruar paracetamol për 1-2 ditë th pas administrimit të PDSH-M dhe ditën e 5-të kur administrohen vaksinat e gjalla. Në imunitetit vaksinat inaktivuara janë të sigurta, por nuk mund të japë efektin e dëshiruar, dhe vaksinat e gjalla nuk janë të administruara.


Në fëmijët me çrregullime neurologjike rrit rrezikun e manifestimit të sëmundjes themelore në 1-3 ditët e para pas vaksinimit. Kundërindikimet të përkohshëm për të imunizimit janë sëmundje febrile akute gjatë kulmin apo rëndim të sëmundjeve kronike.

Kundërindikimet absolute janë:
• reagim të ashpër ndaj administratës së mëparshme të drogës;
• sëmundje malinje;
• AIDS.

Doza e mëvonshme e vaksinave DTP janë kundërindikuar në qoftë se ka pasur një fëmijë i vogël, ose shoku anafilaktik, apo encefalopati. Mami është shumë e rëndësishme për të qetësuar dhe të mos eskalojnë situatën tashmë alarmante. Nëse kryer siç duhet fazën përgatitore, atëherë nuk ka asnjë arsye për t'u shqetësuar. Para vaksinimit për të vizituar mjekët e fëmijëve, duke përfshirë edhe një neurolog që ata të vlerësuar gjendjen e fëmijës parasysh reagimet e tij për vaksinimet e mëparshme. Para DTP vaksina e nevojshme vaksina e parë për të bërë një analizë të përgjithshme të gjakut dhe urinës. Çfarë duhet të bëni në ditën e vaksinimit?


Nuk ka nevojë për të përfshirë në dietën e një fëmijë të rinj apo produkte të reja për të futur ushqime të ngurta. Nëse ju të ushqyer të gjirit fëmijën tuaj, pastaj qëndrojnë në dietën e tyre. A nuk ngopem fëmijën. Merrni para drogës vaksinimit (p.sh., antihistamine) nëse urdhrat e tyre mjeku. Sillni një lodër të preferuar dhe pëlhurë me lajle baby tuaj. Gjatë injeksion fëmija mund të jetë në duart tuaja apo të ulem në prehër tuaj - kështu që ju të dy do të jetë më e sigurt dhe më e lehtë për të kontrolluar lëvizjet e fëmijës. Për të shkëputur fëmijën dhe vetë ndërveprojnë, numërimin e me zë të lartë, mbani mend tregimet e fëmijëve dhe këngë.


Trupi i secilit fëmijë është unik dhe reagon ndryshe për futjen e një vaksine. Si vaksinimi i vogël fëmija merr varet nga disa faktorë: sa mirë është vlerësuar fëmijën shëndetësor mjek: cilësinë dhe pronat e vaksinave. Në mënyrë tipike, reagimet shpesh ndodhin në ato produkte që përmbajnë mikroorganizma të gjalla, por dobësuar (tipike shembull - pertusis DTP vaksinë); si është kryer vaksinimin: vërejtur apo pajisje të sakta të nevojshme uyazyka, rekomandime për prindërit për kujdesin e fëmijëve para dhe pas vaksinimit mjekësore, medikamente projektuar nevojën baby, etj Reagimet ndaj vaksinimit - është normale. Ata thonë se trupi është duke punuar me zell, duke prodhuar imunitet. Ka poslepryvyvochnыe reagime të përgjithshme dhe lokale. Gjenerali shprehur temperaturë të moderuar (zakonisht jo më e lartë se 37.5).