Zhvillimin normal të fëmijës së vogël


Watch për zhvillimin e një fëmijë të vogël - kjo do të thotë jo vetëm të monitorojnë rregullisht lartësinë e tij dhe peshën. Ka shumë aspekte të zhvillimit të kërkojnë vëmendje nga prindërit.
Zhvillimi normal i një fëmije të vogël: fazat e tij dhe shenja të vonojë
Ekspertët thonë se shenjat e aftësive gjuhësore dhe motorike mund të gjenden në muajt e parë të fëmijës jetës. Kështu, në muajin e parë të fëmijës mëson për të dhënë tinguj të ndryshëm për tre muaj, ai është në gjendje të mbajë kokën, dhe ai belkoche 4 muaj në përgjigje gjuhën e prindërve të tyre dhe ulëritës me të qeshura.


Këto fazat e hershme të zhvillimit duhet të monitorohet nga prindërit, jo më pak se arritjet më të dukshme të një fëmijë të vogël, të tilla si aftësia për të folur ose të ecin. Megjithatë, krahasuar fëmijë me shokët e tij, ose me motrat dhe vëllezërit më të vjetër, prindërit duhet të jenë të kujdesshëm dhe të mos harroni se çdo person është unik dhe që fëmijët të zhvillojnë ndryshe. Po, disa janë të mësuarit për të ecin në 9 muaj, dhe fëmijët e tjerë fillojnë të bëjnë këtë vetëm 14 muaj.

Si për të identifikuar vonesa zhvillimore
Pra, si diferencë midis një fëmije që bën gjithçka pak më e ngadalshme se sa moshatarët e tij, dhe këtë zhvillim të fëmijëve vonesë?

Sipas ekspertëve, vonesa në zhvillim mund të flasë në rastet kur fëmijët janë në mënyrë të konsiderueshme pas ato norma që janë të pranuara për këtë moshë. Edhe uyazyka që çdo fëmijë ritmi i tyre i zhvillimit, në një moshë të caktuar ai duhet të jetë në gjendje për të përballuar me një gamë të veçantë të detyrave. Ato mund të ndahen në 5 grupe kryesore. Këto përfshijnë:
• Shkathtësi të mëdha motorike, të tilla si: zvarritje, ecje;
• aftësitë motorike gjobë, të tilla si pikturë, vizatim blloqe;
• Shkathtësitë gjuhësore dhe të folurit të kuptuarit;
• aftësitë intelektuale;

• aftësitë sociale.

Ekspertët zhvilluar një grafik të përafërt që tregon zhvillimin normal të fëmijës në secilin nga këta sektorë. Vini re se fëmija të veçantë mund të ndryshojnë nga orari, por zhvillimi i saj mund të jetë brenda kufijve normale. Megjithatë, nëse prindërit janë shqetësuese në lidhje me këto flasin mirë për pediatri.

Zhvillimi normal: Fazat
• Në 2 muaj porsalindur duhet të buzëqeshje kur ai dëgjon zërin e prindërve;
• Në 3 muaj, fëmija duhet të ngrenë kokë dhe gjoks, ndërsa shtrirë në barkun e tij, grabbing sende të buzëqeshje për të tjerët.

• Në 4 muaj ai duhet lopotaty, qesh, imitojnë tinguj të ndryshëm.
• Në 6 muaj, fëmija ka për të rrokulliset nga prapa në stomak dhe përsëri, zhvendoset artikuj nga një stilolaps në një tjetër.
• Në 7 muajsh fëmija duhet të përgjigjet për emrin e tij dhe për të gjetur të fshehura në afërsi të objekteve.
• Në 9 muaj, ai duhet të jetë në gjendje për t'u ulur pa mbështetje dhe zvarritje.
• Në 12 muajt e fëmijës duhet të ecin me mbështetje ose pa absolut edhe një fjalë, dhe imitojnë të rriturit.
• Në 18 muaj, fëmija duhet të shkojë vetëm, duke pirë nga një gotë, e di se të paktën 15 fjalë.

• Në 2 vjet ai duhet të jetë në gjendje për të kandiduar, për të ndërtuar një fjali të përbërë nga dy fjalë, të bëjë kërkesë të thjeshtë, lojra vetë përfaqësojnë disa karaktere.
• Fëmija duhet të jetë 3 vjet dhe-Met rritet, të ndërtuar fjali gojor, të klasifikojë objektet nga formë dhe ngjyrë.
• Në 4 vjet fëmija duhet të komunikojnë dhe të bëni miq me njerëz jashtë rrethit të familjes, barazim shesheve dhe qarqet, ngasin një biçikletë me tri rrota.
• Në 5 vjet fëmija duhet të dijë dhe të thërrasë emrin tuaj, adresën, në gjendje të hidhen, fryrje dhe hidhen në një këmbë, të vishen vetë, numërimin në 10.


Nëse prindërit mendojnë se vonesa zhvillimore e fëmijës të tyre
Në qoftë se zhvillimi i fëmijës nuk i përmbush orarin e mësipërme, se ka arsye për panik. Zakonisht këto probleme janë të vogla. Kjo ndodh që prindërit nuk i japin fëmijës tuaj të zhvilluar normalisht dhe shumica nuk e kuptojnë. Kështu, në qoftë se fëmija nuk mund të ulen vetë mund të prindërit e tij vazhdimisht mbështetur në vend për t'i dhënë atij mundësinë për të luajtur në dysheme vetëm.
Një tjetër shkak i zakonshëm i problemit - ajo është e familjet e parakohshme. Në foshnjat premature zakonisht më pak muskujt e zhvilluar. Ajo gjithashtu mund të çojë në vonesa në zhvillimin motorik, i cili me kalimin e kohës shpesh kalon.


Nëse vonesë e zhvillimit të të folurit të fëmijës, kjo ndodh shpesh për shkak të humbjes së dëgjimit infeksione shpesh të përsëritura veshit. Shkaku më pak e zakonshme është autizmi, sidomos nëse fëmija ka një problem në komunikim. Gjithashtu, në qoftë se një fëmijë të familjes flet më shumë se një gjuhë, ajo gjithashtu mund të ketë vonuar zhvillimin e fjalës. Deri në dy vjet, këta fëmijë zakonisht arrij shokët e tyre.
Një tjetër grup i shkaqeve në të cilat ndërprerë zhvillimin normal - është anomalitë gjenetike të tilla si sindromi Down, paralizë, vonuar mendor cerebrale. Ndonjëherë shkaku është shkelje panjohur.


Diagnoza më parë dhe terapi Trajnimi
Në SHBA, ekspertët thonë vonuar serioze mendore në 5% të fëmijëve, shumë fëmijë janë zhvillimi arsyeshme vonesa e aftësive gjuhësore dhe motorike. Megjithatë, një pakicë prej tyre shkeljet e tilla kanë filluar të shkollimit. Ndërsa studimet tregojnë se ata fëmijë që kanë vonesa zhvillimore janë identifikuar në fillim dhe që kanë filluar terapinë e zhvillimit, kërkoi një përparim të rëndësishëm në tejkalimin e sëmundjes se sa ata të cilët shkelje diagnostikuar shumë vonë.

Me zhvillimin e terapi të përfshijnë:
• terapi fizike, zhvillimin e aftësive të mëdha motorike;
• ushtrime që synojnë zhvillimin e aftësive motorike gjobë;
• Studimi i dëgjimit dhe zhvillimin e terapi të folurit;
• Programe parashkollore projektuar për fëmijët me autizëm.