Features pancreatitis në fëmijëri


Pancreatitis - inflamacion të pankreasit. Kjo sëmundje ndodh në të rriturit dhe fëmijët. Pankreatitit është një akute dhe kronike. Në fëmijët, kjo është lloj i pancreatitis reaktive, e cila duket si një përgjigje e pankreasit në proceset e ndryshme inflamatore në trup. Le të shikojmë në tiparet e pancreatitis në fëmijëri.
Shkaqet e pancreatitis në fëmijëri.
Në trupin e fëmijës të gjitha proceset janë shumë aktive në krahasim me të rriturit, kështu që është shumë e ndjeshme ndaj ndikimeve të ndryshme të jashtme. Pothuajse të gjitha sëmundjet alergjike apo infektive tek fëmijët ndikojnë në funksionin e pankreasit, të cilat mund të fillojnë të zhvillojnë pancreatitis.Disa shkaqet kryesore të pancreatitis në fëmijë:
- dietë të varfër - ajo sodas, ushqim të shpejtë, patate të skuqura, tymosur, konservuar etj;
- gabuar dietë - një pushimet e gjata në mes të ngrënies;
- duke marrë medikamente të caktuara. Ilaçe, si antibiotikët, furosemide, Metronidazole, mund të ndikojë në zhvillimin e pancreatitis medicinale reaktive;
- helmimi me ushqim;
- mangësi laktazna, alergji ushqimore është shkaku i sëmundjes në porsalindurve dhe foshnjat;

- anomalitë kongjenitale e sistemit të tretjes të fëmijëve;
- zhvillimi pahijshme e kanalet tëmth sistemit, pankreasit dhe duodenum, fibrozë cistike;
- Lëndimet e barkut;
- Sëmundje duodenale ulçerë - stenozë ose ngushtim i duodenum, dyskonezyya ose shkelje kontraktil funksion të tëmthit;
- sëmundje të ndryshme: hypothyroidism, fibrozës cistike, shytat, eritematoza sistemike lupus.

Karakteristikat e pancreatitis akute në fëmijëri.

Ky lloj i pancreatitis tek fëmijët është e rrallë dhe ndodh mjaft e lehtë në krahasim me të rriturit. Shkaku kryesor i pancreatitis akute në fëmijëri është konsideruar kryesisht një ënjtje e pankreasit si pasojë e reaksioneve alergjike në medikamente apo ushqim.
Në pancreatitis akute tek fëmijët janë forma të rënda, njëri prej tyre - pancreatitis qelbëzuese nekrotizues me infektuar bashkangjitur. Ky zhvillohet pankreatitit ndodh shumë rralle dhe është nga çrregullime të sistemit tretës.

Shenjat dhe simptomat e pancreatitis akute në fëmijëri:

- dhimbje. Në fëmijët më të vjetër ka dhimbje apo barkut sipërme apo stomak ndjerë përreth dhe i jep mbrapa. Fëmijët e vegjël ndjeni dhimbje rreth barkut ose rreth kërthizë, por ata nuk mund të tregojnë se ku dhemb. Porsalindur dhe fëmijët gjoks gjatë britmës dhimbje dhe të shprehin shqetësimet.
- përzier dhe të vjella është kryesisht në fëmijët më të vjetër;
- rrit temperaturën e trupit, zakonisht 37 ° C, por është në rritje dhe mbi të;
- përsëritet diarre;

- arna të bardha në gjuhë, goja e thatë;
- nervozizëm, duke qarë, refuzimi i lojrave.
Nëse ju keni këto simptoma dhe shenja, më e rëndësishmja prej tyre - është një dhimbje të vazhdueshme të barkut, ju duhet menjëherë të kërkojnë kujdes mjekësor. Por të jenë të vetëdijshëm se mosha më të vogla të fëmijës, simptomat më të rënda të pancreatitis.

Karakteristikat e pancreatitis kronike te fëmijët.
Ky lloj i pancreatitis në fëmijëri është shpesh e mjaftueshme. Kjo sëmundje e një fëmije ndodh kryesisht nga kequshqyerja. Në pancreatitis kronike me acarimin periodike të pankreasit bëhet i përflakur, ajo shkakton dhimbje dhe ka simptoma të ndryshme të sëmundjes.


Shenjat dhe simptomat e pancreatitis kronike te fëmijët.
Nëse fëmija ka pancreatitis kronike, acarimin jashtë saj nuk është e qartë. Por faktorë të ndryshëm të tilla si përdorimi i ushqimeve të dëmshme, droga, sëmundje, mund të shkaktojnë sëmundje akute dhe, rrjedhimisht, pamja nga këto simptoma:
- dhimbje. Në fëmijët më të vjetër nuk ka dhimbje në bark e sipërme që i jep në shpinë, dhe në fëmijët e vegjël përhapur rreth barkut ose rreth kërthizë. Dhimbjet shfaqen, zakonisht në ose pas dështimit të rënies dietë;

- përzier, të vjella, humbje peshe, humbje e oreksit, diarre kronike ose kapsllëk;
- të qenët i përgjumur, lodhje, tearfulness, refuzimi i lojrave.

Features reaktive pancreatitis në fëmijët.
Ky lloj i pancreatitis është më e zakonshme e të gjitha pancreatitis ndodhin në fëmijëri. Në një moshë të re pothuajse të gjitha proceset infektive që ndodhin në trup, zhvillon pancreatitis reaktive. Simptomat e sëmundjes mund të ndodhë në një fëmijë pas një ARI, ARI, gastroenterit akut - një helmim nga ushqimi produkte me cilësi të ulët, dhe shumë infeksione të tjera dhe inflamacionet. Shenjat dhe simptomat e pancreatitis reaktive në fëmijët janë shumë të ngjashme me simptomat e pancreatitis akute. Trajtimi është bërë edhe mbi bazën e trajtimit të pancreatitis akute - një dietë, të eleminuar dhimbjet, përdorimin e enzimeve pankreatik.


Trajtimi i pancreatitis reaktive akut dhe kronik në fëmijëri.
Fëmijët me simptomat e rëndim akute të pancreatitis kronike ose në shumë raste në spital menjëherë. Trajtimi kryhet pa kirurgji nëpërmjet dietës dhe medikamente të caktuara.
Trajtimi i pancreatitis fëmijëve përcaktohet nga parimet themelore:
- duke siguruar gjendjen e pjesës tjetër të pankreasit (një dietë);
- eliminuar arsyet për zhvillimin pancreatitis;
- eliminimin e simptomave të pancreatitis (dhimbje, vjellje, etj).