Zhvillimin psikomotor i fëmijëve deri në një vit


Gjatë vitit të parë të jetës fëmija shkon një rrugë të gjatë në zhvillimin e saj. Gjatë kësaj periudhe ka pasur një sasi të madhe të ndryshimeve në sistemet dhe organet e trupit të fëmijës. Kjo vlen veçanërisht për sistemin nervor dhe zhvillimin e përgjithshëm fizik të fëmijëve, i cili në vitin e parë të jetës janë të lidhura në mënyrë të pazgjidhshme.

Zhvillimin psikomotor i fëmijëve deri në një vit është një seri e fazave të veçanta, secila prej të cilave zgjat rreth një muaj. Në secilën prej këtyre fazave është i blerjes apo, në të kundërtën, heqjen e një funksion të caktuar.


Në 1 muaj e aktivitetit fizik të jetës së fëmijës duke shkaktuar strukturat nen-kortikale të trurit dhe sistemit эkstrapyramydnaya. Kjo periudhë karakterizohet nga lëvizje kaotike të gjymtyrëve, rritja fiziologjik në tonin e muskujve që është deri në 3 muaj (parakohe mund të thith deri në gjashtë muaj, rrallë - deri në 1 vit, me dëshmi të çrregullimeve të rënda neurologjike). Emocionet mbizotëruese negative (pakënaqësinë, qaj manifestuar), nevojat për shkak kryesisht fiziologjike (uria, zbrazje), por mund të tregojë disa probleme.


1 muaj fëmija është duke u përpjekur për të ngritur kokën në pozicionin e shtrirë në shpinë; ka aftësinë për të parë në fiksimin e ndonjë objekt të ndritshme (lodër uturimë). Kjo mund të duket buzëqeshje në kontakt me prindërit e tyre.
Brenda dy moshë fëmija është në gjendje të mbajë kokën e tij disa kohë. Lëvizjet bëhen më të koordinuar, por ende nuk është e përsosur. Një fëmijë mund të heqë të trajtojë në nivelin e syve, në kërkim të saj. Ka disa përpjekje vyyazyka tingujve.

Në 3 muaj, fëmija mund të ketë për të mbajtur kokën tuaj në duart e prindërve dhe i shtrirë në shpinë, përkulur mbi parakrah. Kur tërhequr lodra ai përpiqet për të rrëmbyer trajtuar e saj, duke tërhequr gojën e saj, duke kërkuar në. Duke u bashkuar me buzëqeshje qeshura. Në kontakt me popullin vendas tashmë mund të hedhin krahët dhe këmbët, i shoqërojnë ato me gëzim.

Në 4 muaj pas hypertonus zhdukjes, fëmija është në gjendje të mbështjellë në mënyrë të pavarur përsëri në barkun e tij ose anë. Ka hulinnya - një kohë të gjatë, tinguj melodioz (AAA AAA-e-se). Tashmë e di se prindërit gëzohen në kontakt me ta. Kur ju përpiqeni për të dalë dhoma e prindërve shprehën pakënaqësi.

Në 5 muaj fëmija tashmë ngre trupin, duke u mbështetur në pëllëmbë të duarve të drejtpërdrejta. Mëso për të rrokulliset mbi pjesën e prapme të barkut dhe mbrapa. Koprrac objekteve tashmë kujton rriturit shoqëruar vetëm nga disa lëvizje iracionale. Gishtat janë të vendosur si një fëmijë për të shtrydh lodër në dorë. Në gjendje për të dalluar thanë tonin dhe të përgjigjet për atë.

Aftësia për t'u ulur pa mbështetje aty në 6 muaj. Fëmija është kthyer në mënyrë të qëndrueshme nga të barkut në pjesën e prapme, ka përpjekjet e para për të ecin, zvarritje. Kur kontaktuar huaj zbulon pakënaqësi, e cila, megjithatë, ndryshon interesin në lidhje me objektin e ri apo lodër. Tashmë mund të njohin emrin e tij, zëri kthehet në gëzim. Nuk është folur - fëmija është duke u përpjekur për të shpallë rrokje të caktuara. Fillon të kuptojë disa fjalë të thjeshta folura nga të rriturit. Nëse zhvillimin psikomotor nuk plotësojnë periudhën tuaj, aty pereduyazyka për diagnozën e sëmundjeve të trashëguara (paralizë cerebrale, Down Syndrome, etj).


Në 7 muaj janë të mjaftueshme për të bërë një fëmijë crawls, përpiqet duke u mbështetur në duart e tij dhe këmbët të rritet dhe të lëvizë në të katër këmbët. Tashmë mund u kthye në atë pyetje "Ku?" subjekt për të gjetur vendin e tij të zakonshme.
Pas 8 muajsh tashmë në mënyrë të pavarur mund të uleni, shtrihem. Duke qenë në afërsi të mbështetjes (stol, shtretër mbështetëse), përpiqet të qëndrojë, mbajtur për ta. Kur këmbët perestupanni përgjatë kësaj mbështetjeje fillon të provoni në këmbë. Fillon të imitojë lëvizjet dhe veprimet e të rriturve (troket topin hedh atë). Me kërkesë të një të rrituri merr lëvizjen rozucheni hershme (lejon trajtojë luajtur "Ladushki" etj).


Zhvillimin psikomotor i fëmijës në këtë fazë është më i përsosur. Nga 9 muajsh fëmija përpiqet për të lëvizur nga një subjekt në tjetrin, duke mbajtur për ta. Muzika kryerjes lëviz valle. Me emocione dalin ndruajtje, drojë, duke ndërlikuar kontakt me të huajt. Përveç kësaj, diferencimi manifestuar emocione në kontakt me anëtarë të ndryshëm të familjes, të huajt. Tashmë ndalimi i vetëdijshëm ose udhëzime të tjera të thjeshta, e cila tregon zhvillimin e gjuhës ndijor.
Në 10 muaj, ecën me mbështetje për të dy të rriturit merren me anën e tyre apo të ngjitet hap Shkalle kodër të ulët. Lirisht merr lëvizjet memorizuar në fillim.


Nga 11 muaj, disa fëmijë mund të ecin vetëm, disa duke ecur me përkrahje për një ose dy trajton. Në këtë moshë të pavarur kryen veprime në objekte me kërkesën e një të rrituri. Duket e parë të thjeshtë fjalë-simbol (Meow, braids, japin, mom).
Në vitin e vjetër janë në gjendje për të kapur objekte të ndryshme duke përdorur falangave terminalit të indeksit dhe gishtit. Fëmija mund të marrë në mënyrë të pavarur një filxhan dhe të pini nga ajo vetë e vënë atë në tavolinë. Mund të kryejnë urdhra të thjeshta (depozita, ofrojnë, etj). Kuptojnë dhe shfuqizimin fjalën "Ju nuk mund të". Nga viti i vetëm thotë se rreth 10 fjalë të thjeshta. Nëse dikush nuk paraqitet këtë vit vyyazyka, mos panik, si vonesa të vogël si në zhvillimin psikomotor ndërprerë pak dhe nuk është aq shpejt sa ka qenë më parë. Veprim më të sakta dhe të përkushtuar dhe emocionet shfaqen në moshë të vjetër.

Në foshnjat premature të gjitha këto tregues të zhvillimit mendor mund të manifestuar afate më vonë për 1-2 muaj. Një mbajtje më të zgjatur duhet të konsultoheni me një pediatër, një psikiatër dhe neurolog.