Sindromi frymëmarrjes ankth e porsalindur


Sindromi i distresit respirator është një sindromë i çrregullimeve neonatale të frymëmarrjes. Ajo karakterizohet zakonisht nga foshnjat paaftë të frymëmarrjes. Zakonisht sindromi ankth dhe neonatale formuar në zhvillimin paralindjes e fëmijës. Në thelb, kjo sëmundje karakterizohet për foshnjat premature. 15-20% - në afat prej 32-36 javë, dhe 60% - në 28 javë afat. Nëse ju filloni trajtimin e hershme të foshnjave, që viktima të përbëjë jo më shumë se 10%.
Sindromi frymëmarrjes ankth e porsalindur është më e zakonshme në fëmijë të lindur në një nënë me diabet, gjakderdhje mitrës dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Hipoksi intrauterine, hypercapnia, asfiksia mund të kontribuojnë në sëmundje. Sepse hypercapnia dhe hipoksi mund të prishet qarkullimin pulmonar, depërtoj të lëngshme lëngshëm retë plazma alveole ndarëse mezhalveolnыe. Mungesa e plazminogjenit? 2 -mikrohlobulinu dhe zhvillimi i koagulimit lokal apo shpërndahet ka disa rëndësi. Në periudhën në mes të 22-të dhe 34-të javë të shtatzënisë, prania e kërcënimeve të hershme lindjeve të parakohshme, kryerjen parandalimin antenatal të frymëmarrjes glukokortikoideve fëmijën sindromi ankth, në mënyrë të pjekur surfactant fetusit të mushkërive. Pranimi Skema e ardhshme - 4 doza e 6 dexamethasone mg / m 12 orë ose 2 doza të betametasone 12 mg / m pas 24 orëve.Nëse një fëmijë është i lindur e sëmurë dhe me gjendjen e hipoksi dhe asfiksisë lindura, ju duhet të kuptoni se dështimi i frymëmarrjes mund të shfaqen menjëherë, por vetëm pas disa orësh. Sindromi i distresit respirator është simptoma kryesore:
- gulçim, marrë frymë në një frekuencë prej më shumë se 60 lëvizjet në një minutë;
- lëkurës zbehtë;
- cianozë;
- ngurtësi në gjoks.

Nëse sëmundja përparon, simptomat dhe rriten: ka shpërndarë kërcitja, rritje cianozë, apnea vërejtur, janë gjakderdhje i lehtë nga goja. Mbytet gjirit duket përfshirjen mizhreber. Downs Scale është përdorur për të vlerësuar peshën e çrregullimeve të frymëmarrjes. Me numrin e pikëve rezultat vlerësuar: 6 pikë, në rrëmujë të rënda, 4-6 pikë në çrregullim të ashpërsisë të moderuar, 2-3 pikë në rrëmujë butë.

Sindromi frymëmarrjes ankth, shkaqet neonatale lezione serioze të sistemit kardiovaskular, kështu që ajo mund të duket takikardi mund të zhvillojë hepatomegaly dhe cardiomegaly.

Foto klinik ndihmon për të vendosur diagnozën e saktë. Përmbajtja e lecithin ose tromboplastycheskaya aktivitetit amniotik fluide tregojnë praninë e sëmundjes. Sindromi i distresit respirator është mjaft e një rrezik nga 100% nëse raporti i lecithin / sphingomyelin në amniotik fluide me pak se 1: 0 nëse raport prej 2: 0 - 50%.

Diagnozën diferenciale është me anomalitë e zemrës dhe mushkërive, pneumoni, hernie diafragmës.
Sindromi frymëmarrjes ankth i porsalindur duhet të trajtohet sa më shpejt që të jetë e mundur. Në mjekësia moderne është futur në surfactant fëmijës trakea, ajo është bërë në para disa minuta të jetës së tij, përdoret edhe mbështetjen e frymëmarrjes. Ora e parë e jetës është konsideruar ari, ajo zvogëlon peshën e sëmundjes. Kjo teknikë minimizon paaftësinë e fëmijës dhe përmirëson cilësinë e jetës.


Për parandalimin dhe trajtimin e mjekësisë sindromi i distresit neonatal modern përdor Kurosurf - surfaktant natyrale të origjinës derri. Për të filluar doza e caktuar - 200 mg / kg, nëse është e nevojshme, atëherë zbatojë një gjysmë-dozë shtesë - 100 mg / kg, interval është 12 orë. Nëse nuk ka efekt të dukshme të terapisë respiratore CPAP, përkthimin e ventilimit mekanik tradicionale. Indikacionet për përkthim është acidosis frymëmarrjes: pH nën 72 dhe pCO2 mbi 60 mm. Hg. shekulli. thellë (nevoja për ventilim maskë) ose të shpeshta (më shumë se 4 orë) konfiskimit apnea. Methylxanthines - Benzoate kafeina-natriumi përdoret për të stimuluar frymëmarrje të rregullt dhe për të parandaluar llogaritjen apnea - 20 mg / kg dozë ngarkimin, 5 mg / kg dozë të mirëmbajtjes çdo 12 orë. Bie nën gjuhë.


Edhe për parandalimin e sindromës fatkeqësi neonatale, shpërthimi i kokës gjatë lindjes, nënat injektuar 5 njësi të oxytocin, glasë lëshuar mënyrë Credo Lazarevic, pas kësaj, fëmija menjëherë nga posledom podohrevatelnыy vënë në tryezë. Pas 10 minutash, nën fëmijën hallkë bashkangjitni një rul vogël dhe të lënë atë në këtë gjendje edhe për dhjetë minuta. Vetëm atëherë kalon kordonin e kërthizës. Për foshnjat me rritje të rrezikut për sindromën e shqetesimeve duhet të marrin masa për të parandaluar ftohjes. Kjo është bërë në shenjë të papjekurisë, parakohshmeve, hipoksi gjatë punës, lëndimet lindjes, ahfyksyy, nëna diabet, të cezariane. Nëse është e nevojshme, fëmija duhet të vendosen në kuvez dhe për të ruajtur një temperaturë të trupit nën 36 gradë 5. Në koncentrim kuvezi oksigjenit duhet të jetë - 35-45%. Në rastin e sindromi i distresit respirator nuk ka zhvilluar për 2 orë, përqendrimi i oksigjenit ul me 5% çdo orë.


Sigurisht, është e vështirë për të parashikuar, në fëmijë të veçantë të zhvilluar këtë sindrom respirator shqetësime apo jo, por studiuesit moderne ende arritur të ndajë riskun. Diabetin është shkaku parësor gatshem te zhvillimit te semundjes. Ajo gjithashtu mund të jetë pirja e duhanit të nënës gjatë shtatzënisë, infeksionet e ndryshme, prerje cezariane, lindja e binjakëve apo lindjen e dytë, asfiksia. Studiuesit zbuluan se djemtë kanë më shumë gjasa të vuajnë sindromi respirator ankth sesa vajzat. Parandalimi zvogëlon vetë për parandalimin e lindjes parakohe.