Roli i placenta për zhvillimin normal të fëmijës


Bark mama është një shtëpi komod pak për një trup në rritje: rrahja ritmike të zemrës ka një efekt qetësues, tingujt janë dëgjuar përmes përgjumje trashë amniotik fluide, dhe zëri i vetë nënës në fëmijë të ndjehen të sigurt. Kur placenta fetusit veçanërisht e rëndësishme, e cila do të diskutohet në këtë artikull.
Çfarë është placenta?
Fëmijë i lindur pas vdekje ose placenta - është një nga më të mahnitshme të trupit të femrës, e cila është e pranishme në trup nuk është konstante, por kur një grua zhvillohet brenda një jete të re. Roli i placenta për zhvillimin normal të fëmijës është shumë i madh, me uyazyka ndihmë pajisur me të gjitha të nevojshme për jetën e një të vogël, por ky organizëm amtare. Përveç kësaj, funksioni i placentës dhe të kryera gjatë lindjes, deri në momentin e ndarjes së saj nga muri mitrës, i cili zhvillohet në fazën e tretë të punës.Placenta forma e tij i ngjan një tortë, e përbërë nga interlocking enët e gjakut brenda i cili është fryti për shkak se ajo është e ndarë në dy pjesë - një prind dhe fruta. Ata ndanë një cipë e hollë që shërben si një filtër. Kjo placenta kalon oksigjen, elementët gjurmë dhe vitamina të fetusit, duke vonuar kështu viruset, bakteret dhe antitrupat agresive. Të gjitha produktet fëmijët e mbeturinave të trupit kalojnë placentën përsëri në gjakun e nënës dhe pastaj excreted përmes veshkat jashtë. Duhet të theksohet se në anije placentare kurrë përzier gjakun e nënës dhe fëmijës.


Rritja dhe zhvillimi i placentës fillon javën e dytë të shtatzënisë në vendin ku veza e fekonduar është e bashkangjitur në endometrium. Gjatë gjithë periudhës fëmijë i lindur pas vdekje në rritje dhe në ndryshim, dhe struktura e saj është formuar afër 13 javë kur placenta merr rolin e mbështetjes jetës plotë fetusit. Formimi përfundimtar i trupit është rreth 18 javë, ajo është në këtë periudhë, në një grua fillon të sistemit plotësisht operacionale "nënë-placenta-fetusin", i cili përfshin kordonin e kërthizës dhe membranave fetale. Placenta është e vendosur zakonisht në pjesën e përparme apo e pasme të mitrës, dhe në disa raste vendndodhjen e saj është afër fytit të mitrës ose në fund. Duhet të theksohet se vendndodhja e placentës është shumë i ulët mund të ndikojë negativisht në shtatzënisë dhe lindjes.


Roli kryesor i placentës:
- transportimin e oksigjenit nëpërmjet gjakut, nga nëna tek fetusi;
- sekretim e produkteve të mbeturinave të jetës fetusit dhe për të siguruar ushqyesve të saj thelbësore që janë të rëndësishme për zhvillimin normal të trupit të fëmijës;
- duke krijuar një barrierë mbrojtëse kundër infeksioneve;
- formimin e imunitetit;
- sinteza e hormoneve të tilla si estrogjenit, progesterone dhe Gonadotropin chorionic njerëzor.

Si është vlerësimi i placentës
Për të vlerësuar madhësinë e placentës, si dhe strukturën dhe vendin e saj shtojcë duke përdorur ultratinguj. Identifikimi i veprimtarisë funksionale të lejojë gjak dhe urinën që tregojnë nivelet e hormoneve të caktuara. Pas lindjes, fëmijë i lindur pas vdekje, i cili erdhi nga zgavrën e mitrës, i nënshtrohet një inspektim të plotë, matjen dhe peshon, dhe nëse është e nevojshme mund të kryejë ekzaminim histologjik.

Mjekët shpesh e përdorin termin si "placentë plakjes", e cila është shumë e frikshme disa gra shtatzëna. Ky koncept është përdorur për të karakterizuar strukturën placentar në një fazë të caktuar të shtatzënisë, dhe gjithashtu tregon për devijim të mundshëm nga standardet e vendosura mjekësore.

Normal treguesit plakjes placentë:
- 30 javë të shtatzënisë - 0;
- 30-34 në javë - 1;
- 34-37 javë - 2;
- 37-39 javë - 3;
- para dorëzimit - 4.
Vonesë ose pjekjen e parakohshme e ulëseve të fëmijëve mund të tregojë zhvillimin e patologji. Trashësia e placenta gjatë gjithë shtatzënisë është në rritje, të kontabilitetit për një mesatare prej 25 deri 35 cm. Placenta pjekur ka një diametër prej rreth 15-20 cm, pesha - 500 g.


Shkeljet dhe probleme me placenta
Për zhvillimin normal të placentës fëmijës duhet të jetë të përkryer përmbushë rolin e saj, por ndryshime mjaft të zakonshme patologjike në trup që të çon në përçarje të punës së saj. Si rezultat i kësaj, ju mund të përjetojnë një shumëllojshmëri të pasojave të pakëndshme të cilat nuk dëmtojnë vetëm shëndetin e fëmijës, por edhe të japë një efekt negativ mbi nënën.

Patologji placentar:
- shtojcën parregullt;
- Shkëputja gjatë lindjes ose më vonë në shtatzëni;

- Shkelja e maturimit;
- hipoplazise ose hyperplasia;
- Ndryshimi lobulation ose trashësi;
- clots vnutryplatsentarnыe;
- infarkt placental;
- inflamacion infektive të tilla si placenta;
- rritja e tumorit;
- Disponueshmëria kaltsynativ;
- preeclampsia e rëndë;
- ndërprerje hormonale;
- anemi të rëndë;
- anomali hemolitik fetusit;
- zhvillimi kongjenitale fetusit;
- Konflikti rezus;
- Sëmundjet infektive amtare;
- kronike shoqërues dhe sëmundjet akute e organeve të prindërve të brendshme.

Për zhvillimin normal të placentës shtetit fëmijë duhet të përmbushë të gjitha standardet, nënat shtatzëna kështu që rekomandohet kujdes të kujdeset për shëndetin e tyre.

Shkelja e placentës mund të shkaktojnë zhvillimin e pamjaftueshmërisë placentar, duke rezultuar lindin rritjen intrauterine të fëmijës, që mund të rezultojë mertvorozhdenyem. Simptomat e çrregullimeve placentare janë: gjakderdhje nga kanalin e lindjes, dhimbje barku, presion më të ulët, gulçim dhe ethe. Për të diagnostikuar problemet me placenta vetëm nga një mjek, kështu që nuk e vënë një vizitë tek gjinekologu, i cili do të marrë të gjitha hapat e nevojshëm për të bërë fëmija juaj ka lindur i gjallë dhe të shëndetshme.