Frika e lartësisë - frika nga lartësitë, manifestimeve dhe trajtimi


Frika e lartësisë - frika nga lartësitë ngulët pakontrollueshme, zotëruar plotësisht nga njeriu dhe e zhyt atë pa mbetje në këtë shtet. Kur në situata të caktuara bëhet fjalë për frikë nga lartësitë, shumë njerëz në këtë fobi janë trajtuar me mirëkuptim, sepse frika nga lartësitë në çdo formë është mjaft shumë. Pavarësisht nga kjo, akrofobyyu përkasin fobi mjaft specifike që lidhen me rritjen shqetësim për hapësirën përreth dhe të trafikut të drejtpërdrejtë. Fobi nuk është vetëm një ndjenjë të lehta frikë dhe frikë që janë të bazuara në kujdes zakonshme. Ajo është mjaft ajo që zotëronte njeri panik, e vë atë në një frikë të pandërgjegjshme të pakufishme. Prandaj akrofob lirshëm dhe të jetojnë plotësisht të paaftë, dhe në disa raste në mënyrë të konsiderueshme ishin të kufizojë veten. Për shembull, një person që vuajnë nga frika e lartësisë mund të shkojnë në vendpushimet e skive, refuzon të rritjen e vështirë në male, pacienti nuk është në gjendje për të vizituar miqtë që jetojnë mbi katin e dytë, etj


Arsyet akrofobyy
Psikologët gjithmonë thonë se absolutisht asnjë fobi është shkaktuar nga prania e përvojave negative nga e kaluara, por studimet e fundit të kryera hodhi poshtë këtë teori. Disa njerëz nuk kanë probleme të lidhura direkt me lartësi, në të kaluarën ai ishte, dhe këtë frikë, shpesh e kombinuar me intolerancë ndaj tingujt me zë të lartë të pranishëm në njerëzit nga lindja. Shumë psikologë ruajtur teori mjaft të përbashkët neassotsyatyvnuyu, i cili argumenton se frika nga lartësitë - përshtatur për realitetin fenomen parahistorike e sotme që është i bazuar në faktin se më parë ishte rënia shumë i lartë yyazytsirnist nga një lartësi.

Psikologët sot janë duke punuar ngushtë përcaktimin nëse frika nga lartësitë kanë tendencë për gjitarët e tjerë, apo të njerëzve që vuajnë nga fobi vetëm. Eksperimentalisht gjetur se dyshemeja transparente fillimisht frikë të ecin edhe macet, por paniku që ata kishin në dispozicion që pengon këtë sjellje të quajtur frika e lartësisë.
Manifestime dhe simptomat akrofobyy
Frika manifestohet nga lartësitë nuk është gjithmonë e njëjtë. Shpesh të prirur për këtë fobi njerëz pretendojnë se duke qenë në çdo lartësi që ata thjesht nuk mund të kontrollojë veprimet e tyre janë të mundshme, dhe nganjëherë ata zhvillojnë një thirrje papërmbajtshëm të hidhen poshtë. Dhe kjo pavarësisht nga fakti se këta njerëz kanë tendencën të tentimeve për vetëvrasje nuk vëzhgohen. Përveç frika nga lartësitë manifestuar pasigurisë, frikës nga rrëshqitje ose bie ndërsa në tokë, ndonjëherë edhe në një distancë të vogël. Akrofobov mbikalimeve trembë, ura, shkallë gjatë. Ndonjëherë paniku shkakton personi për atë që ai e refuzon plotësisht lëvizjen e mëtejshme, ulet në tokë dhe mbulon fytyrën me duart e tij.

Për identifikimin e saktë akrofobyy sulm të vërtetë, ju duhet të dini në mënyrë të qartë simptomat bazë të këtij çrregullimi. Shumica sulm paniku frika e lartësisë është skenari më poshtë - një pacient zhvillon një marramendje papritur të rënda, që shpesh shoqëron të përzier, të vjella kodrina në. Frymëmarrja jep jetë, norma impuls, ose anasjelltas, është ngadalësuar. Pacienti ankohet për djersitje, dhimbje të zemrës, diarre shpesh mund të vërehet.
Megjithatë, në qoftë se ju keni gjetur disa nga simptomat e mësipërme, ndërsa, për shembull, në një shëtitje në malet, kjo do të thotë akrofobyy, sepse për çdo person është krejtësisht e natyrshme frikën lartësitë shtetërore.

Por, kur frika tregon çdo ditë, nganjëherë në dukje pa ndonjë arsye të konsiderueshme, për këtë çështje duhet të mendojnë seriozisht për këtë, sepse ajo është zakonisht personi ndërtesat i gjatë apo kate transparente në supermarkete nuk duhet të trembet. Prania e këtyre efekteve negative mbi psikologjinë e njeriut janë tejet negativ, vetëm brenda gjarpërues jetën e tij të zakonshme të përditshme. Kufizuar në mënyrë të konsiderueshme lirinë, duke ndryshuar shijet dhe preferencat. Kjo gjendje mund të rezultojë për shkak të rënies së papritur, lëndime të rënda. Prandaj, njerëzit që vuajnë nga frika e lartësisë, duhet gjithmonë të jetë afër shoqërues i vetëdijshëm për praninë e phobias në njerëz, në rast të një emergjence ai mund të ndihmojë atë dhe gardhin.


Nëse një person vuan nga kjo fobi të vazhdojë të jetë vetëm me frikën e tij, shqetësohen se diçka e tmerrshme mund të ndodhë, sidomos nuk ia vlen. Megjithatë, tensioni i vazhdueshëm, frika është e lidhur direkt me çdo lartësi, cënon seriozisht ritmin e njohur e jetës, duke ndikuar negativisht në psikikë.
Trajtimi akrofobyy
Nëse jo frika e lartësisë rëndë shumë trajnim të veçantë nga pacienti i pavarur mund të kapërcejë gradualisht frikë nga lartësitë. Si për të kapërcyer frikën e lart? Planck kapërcyer lartësi gradualisht rritet deri, deri sa ju të fillojnë të përjetojnë Addictive qëndrueshme, duke akrofob mëson për të kontrolluar emocionet e tij. Megjithatë, në rast të kushteve të rënda, pacienti nevojë për ndihmë të kualifikuar.

Sot ka një numër mjaft i teknikave të posaçme të cilat ndihmojnë për të përballuar edhe me frika e lartësisë, dhe nuk përfshin përdorimin e drogës. Së pari, mjeku kryen një bisedë me pacientin, e cila lejohet për të identifikuar shkaqet e mundshme të sëmundjes dhe për të vlerësuar simptomat manifestuar. Ndiqni mjekun përdorur për të ndihmuar njerëzit të marrin në konsideratë fobi e tyre pa frikë, duke u përpjekur për të bërë ndikimi i saj në psikikë pak të fortë. Në shumicën e rasteve, trajtimi i suksesshëm i kufizuar akrofobyy në takimet e rregullta të psikoanalistit.

Më shumë artikuj mbi këtë temë:
• • claustrophobia Agoraphobia