Agoraphobia - frika e hapësirave të hapura dhe turmat e mëdha


Agoraphobia (Agoraphobia) - çrregullim mendor që shkakton një person frikë të pandërgjegjshme e turmave të mëdha apo të hapësirave të hapura. Ky njeri ndjen frikë kur lëviz në mënyrë të pavarur të zonës, një rrugë të shkretë, një grumbullimit të madh të njerëzve - turmës. Fobi shërben si një mekanizëm mbrojtës, duke rezultuar në jetën e vërtetë për shkak të frikës lidhur me lëndimet emocionale nga njerëzit.
Përkthim i fjalëpërfjalshëm nga agoraphobia greke do të thotë frika e tregjeve dhe turmës. Deri më sot, kjo fobi të bashkuar si frika e hapësirave të hapura dhe të mbushur me njerëz.


Agoraphobia është një formë e ankthit patologjike, shprehur nga frika e hapësirave të hapura, turme të madhe, vende publike, rrugët të mbushur me njerëz, qendrat tregtare, ngasin transportin publik. Është shumë e vështirë për të trajtuar dhe të shoqërohet me çrregullime nervore dhe me sëmundjet mendore.
Si të shpëtoj nga agoraphobia? Për të filluar, të shohim se si kjo ndodh. Njeriu prangosur frika e pakuptueshme pa ndjenja e hapësirë ​​të hapur, përfshin frikë, si në vende të shkreta, dhe në mesin e turmës (të mbushur me njerëz). Duke qenë në frikë, njerëzit nuk mund të dalë me punë shtëpiake ose problemet e momentit.

Agoraphobia është frika e jo vetëm duke qenë në këto situata, por edhe mundësia për të marrë në këtë situatë. Pacienti frika e natyrshme e pakontrollueshme, ankthi i rëndë, panik. Kapërcyer sulme paniku sulmeve që ndjekin njëri-tjetrin. Ato nuk mund të tolerojë udhëtimin vetëm, në terren, park, takime, ekspozita dhe tregjet ushqimore; Vende që nuk mund të largohet me shpejtësi (kinema, berber etj)

Agoraphobia - Shkaqet


Shkaqet e agoraphobia mund të jenë trauma psikologjike (përleshje dehur, aksident me makinë, një sulm terrorist). Shpesh fobi formuar nga çrregullim paniku. Stresi shkakton sulme paniku për herë të parë në gjendje për të kapur personin në rrugë, në transportin publik, ndërsa pazar në një vend publik ose në punë. Agoraphobia fillon në njerëzit 20-25 vjeç. Kombinimi i agoraphobia me sulme paniku të çojë në sëmundje të rënda dhe të përkeqësohet prognozë. Mjekët zbuluan marrëdhëniet në mes agoraphobia dhe aparatin vestibular e njeriut. Njerëzit me aparatin vestibular dobët nuk mund të gjatë të mbajë ekuilibrin, dhe ata mbështeten në kontaktet vizuale ose të prekshëm

Agoraphobia - Simptomat


Pacienti frika e natyrshme e pakontrollueshme, ankthi i rëndë, panik. E tij të kapërcyer periudhave të shkurtra të sulmeve paniku që pasuan njëra pas tjetrës. Simptomet e agoraphobia përfshijnë: dridhje, frymëmarrje, djersitje, takikardia, gulçim, tension të lartë, një rritje të adrenalin, dëshira për të drejtuar, për të fshehur, tharje në gojë, ndjenjë e asfiksi, ankthi pashpjegueshme, frika e vdekjes dhe humbjen e kontrollit mbi sjelljen. Sulmi fillon papritmas dhe zgjat gjysmë ore. Për të shmangur këto simptome një person vendos të qëndrojë aty ku ndjehet i sigurt. Kështu që njerëzit gradualisht bien nga jeta, duke mbetur vazhdimisht në shtëpi, komunikimi i tij është reduktuar vetëm në Skype dhe ICQ.

Shqetësimet e tilla mund të shkaktohet nga frika e turpit publik në sjelljen e të pafuqishëm apo një sulm paniku. Frika se sulmi do të fillojë në frontin e njerëzve, madje edhe më të provokuar fobi. Njerëzit me përvojë agoraphobia frikë sulme kur ato ndodhin kurth apo të qëndrojnë larg nga zona e rehati. Zonë të sigurt përfshin konceptin e gjerë. Për shembull, një person nuk mund të përballojë shikimin e një personi tjetër dhe në qoftë se ndodh - panik ai. Tjetër ahorafobы në gjendje të jetojnë në lumturi për vite pa lënë zonën e rehati - shtëpitë e tyre

Agoraphobia - Trajtimi


Si për të kuruar agoraphobia dhe për të kapërcyer frikën e hapësirave të hapura, si dhe turmë të madhe? Truri shpejt të rregulluar rrugën dhe ekziston rreziku që të jetë i rrezikshëm. Shkuarja në lidhje me këtë vend, njerëzit të mos shkojnë jashtë për shkak se mendoni se ju mund të ligështohen, zomlity në të mbushur me njerëz, ose ajo mund të ketë diçka të ndodhë. Fituar refleks mbrojtës, të caktuar për pacientët, dhe ai rekrutuar kurajo kur qetësues dhe merr jashtë nëse nuk shoqërohen me të afërmit. Ai vuan nga agoraphobia ka frikë për të tërhequr vëmendjen shtesë dhe më tej nuk do të largohet nga shtëpia. Gjatë personit mprehje të bëhet një i burgosur i shtëpisë tuaj.

Njerëzit që vuajnë nga agoraphobia, nuk e pëlqen vëmendjen nga të tjerët. Kombinimi i agoraphobia me sulme paniku të çojë në sëmundje të rënda dhe të përkeqësohet prognozë.

Trajtim më efektive për pacientin agoraphobia avokatët habituation gradual në një hapësirë ​​të hapur.
Terapist ofron ndihmën e tij, duke përdorur argumente logjike dhe besimet, duke i inkurajuar të pacientit për të ushtruar lëvdojnë shëtitje të gjatë. Përmirësimi ndodh në 80% të pacientëve por kjo zakonisht ndodh me zhvillim rifillimi pjesshme.

Trajtimi i agoraphobia përfshijnë qetësues, Diazepam (Sibazon, Relanium, Seduxen) phenazepam, Xanax (Alprozalam), clonazepam dhe të tjerët.
Gjerësisht të përdorura antidepressant seri serotonin: paroxetine (paxil), Zoloft (sertraline) Tsypraleks (Эstsytalopram), fluoxetine (Prozac). Efekti i tyre në trup nuk është menjëherë, por pas dy javë ose më shumë.
Përdorur në trajtimin e barnave protyvonevroznoho natyrën, të cilat përfshijnë benzodiazepine, të tilla si alprazolam.

Në terapi të sjelljes gjerësisht metoda e përdorur nga përmbytjet, kur mjeku me lista të dhënave pacientit të situatave që shkaktojnë më frikë në ngjitje qëllim. Pastaj mjeku gradualisht prezanton pacientin në këto situata imagjinare, duke filluar me pak frikë. Pacienti gradualisht fiton përvojë në këto situata, dhe frika dhe ankthi gradualisht zhytet në sfond, i cili zvogëlon simptomat e agoraphobia. Terapi të sjelljes është e kombinuar shpesh me meditim dhe relaksim të muskujve teknikat. Një metodë alternative e trajtimit qëndron hipnozë.

Më shumë artikuj mbi këtë temë:
• Dysmorfofobiya