Privimi, privimi ndijor


Privimi - një shtet të veçantë mendore, e cila është arritur me heqje apo kufizim në të cilat mungesa akute e nevojave personale. Në sociologji përdorur konceptin e privimit absolute dhe relative, dhe psikologjisë sociale në lidhje me konceptin e privimit të afërm apo frustrimit.
Privimi absolute - kjo është e pamundur për personin dhe grupi shoqëror për të përmbushur nevojat e tyre themelore për shkak të mungesës së qasjes në të mirave materiale dhe të burimeve shoqërore. Për shembull, në shtëpi, ushqim, arsim, mjekësi.


Në privimit relativ kuptohet subjektivisht shihet dhe me përvojë të dhimbshme pritjet vlerë mospërputhje (uyazyka jetës dhe të mira, të cilat, në përputhje me njerëzit që janë në të gjitha drejtësi) dhe mundësive të vlerës (uyazyka jetës dhe përfitimet që mund të merret në realitet).
Privimi është i ndryshëm nga frustrimi se njerëzit ende të pushtuar nga ajo që është mohuar. Për shembull, pasuri, të komunikimit, të udhëtimit. Në frustrimit njeri ishte prania edhe i njohur në jetën e tij të respektit, kujdes, ushqim, pagat, përfitimet sociale, tradhti bashkëshortore, të afërmit që jetojnë.

Privimi ndikon direkt agresion. Agresioni vektor Sam mund të drejtohen për objektin që krijon privimi relativ (njerëz të pasur), ose në objekte të rastit (vartësit, kafshët, objektet). Ndoshta vektor dhe agresioni do të drejtohet nga brenda për person shumë ndjehet privimi.
Së jashtmi, kjo është e shprehur ose në vetëvrasje ose dëmtimit të vetvetes në formën e dëmit (shkurtime venave, dëmtimi në pjesë të tjera të trupit), por pa një qëllim specifik të vetëvrasjes. Ka edhe një formë e agresionit që është shprehur në një formë autoagression fshehur dhe tregon se si endogjen depresioni apo depresioni neurotik në sëmundje fizike, pirja e duhanit, alkoolizmi dhe të qëndrojnë të varësisë hangover.

Nëse marrim parasysh problemin e privimit në drejtim të mjekësisë dhe psikologjisë, personi i parë i shpeshtë nga agresioni kthehet në sëmundje fizike.
Nëse një person është i privuar apo i kufizuar në mundësitë për të çarë e xhaketës agresionin e tyre në kryerësit - vrasin apo mundi atë në qoftë se ju nuk mund të pini alkool dhe nakurytysya tabu moral të mjaftueshme ose i brendshëm nuk lejon ashtu-kështu sillen provokuese, pastaj të ndryshojë vektorin e agresionit dhe shpërthen në të njëjtin person brenda. Duke shkaktuar ndryshime në sistemin autonom nervor, duke provokuar sëmundje psikosomatike. Së pari, nuk është nervozizëm, rrit konflikti, pagjumësi, lodhje kronike, hipotension, subdepressyya, depresioni, hipertension, neurozë, psikozë, sulm në zemër, goditje, astma, aborte spontane, lindje të parakohshme, letargji dhe kështu me radhë. Një pacient i prekur trupave qetë innervation parasympathetic.

Kur lidh faktorët e jashtëm të tilla si ushtrim, shuarje e ujit të ftohtë, shfaqja e jetës stresit - lufte, tërmeti, përfshirë mekanizmat e mbijetesës dhe, rrjedhimisht, mekanizmat me aftësi të kufizuara privimi dhe agresionin.
Me gjithë larminë e llojeve të privimit janë shumë të ngjashme me njëri-tjetrin psikologjikisht. Kjo është manifestuar në rritje ankthi, ndjenja e thellë e pakënaqësisë me veten e tyre, jetën e tyre, njerëzit e ngritur frikë. Këto kushte janë të shprehur në humbjen e vitalitetit, depresioni rezistente, breshëri të agresionit pamotivuar.

Megjithatë, ne duhet të kujtojmë se në çdo rast shkalla e dëmit ndryshon privimi. E gjitha varet nga raporti i faktorëve të mëposhtëm:
• stabiliteti i një individi të veçantë, përvoja nga privimi, aftësia për t'u përballur me situatën - shkallën e këmbëngulje psikologjike
• Kapaciteti, ngurtësi, të matur depryvatsyonnoho ndikimit
Shmangie takohen një nga kërkesat në heqjen e përkohshme, jo aq të tmerrshme në pasojat e saj se kur një person merr një paaftësi të gjatë ose të plotë për të përmbushur nevojat e tyre.

Megjithatë, edhe në ndikimin ngushtë unidirectional e privimit, ajo mund të dobësojë ndihmën e nevoja të tjera të individit

Llojet e privimit


Psikologji ofron këto lloje të privimit: motor, shqisore, dhe Nënë sociale.

Për motor privimi karakterizuar nga një kufizim të mprehtë në lëvizjen e shkaktuar nga, për shembull, sëmundje, lëndim fizik, ose kushte të detyruar që të çojnë në pasivitet kronike.
Privimi Motor çon në tendosje psikologjike dhe në anomalitë fiziologjike trudnoperenosymosty saj shpesh inferiore dhe superiore të shkaktuara nga sëmundje apo lëndim.

Privimi ndijor lind nga privimi ndijor dhe është paaftësia për të kënaqur nevojën e përshtypjeve që kanë të bëjnë me kufizimin e shikimit, i prekshëm, auditory, nuhatjes dhe nxitjeve të tjera.
Privimi zhvillim në aftësi të kufizuara një dorë individuale, dhe rrethanat e tjera të subjektit ekstreme që pengojnë mbushje ndijor. Rëndësi e veçantë duhet t'i kushtohet privimit nënës - hospytalyzmu. Ky frenim sindrom fizike dhe mendore që dalin në vitet e para të jetës për shkak të mungesës së komunikimit me të rriturit, në këtë rast nëna.

Ka disa lloje të izolimit: i detyruar, të detyruar, vullnetare-detyruese, vullnetar.
Në rast të izolimit të pavullnetshëm është izolimi nga mjedisi shoqëror duke ndjekur disa rrethanave mbizotëruese (anijembytje - një ishull të shkretë, të humbur në ekspeditën e pyjeve). Kur detyruar shoqërinë izolimin qëllimisht kundër vullnetit të popullit vendos ato në një grup të mbyllur (i dënuar në institucionet penale në qendrat e paraburgimit paprovuar, pacientët nënshtruar trajtimit të detyrueshëm të varësia nga droga, alkoolizmi, abuzimin e substancave, sëmundjet IST). Por ka grupe të mbyllura, ku anëtarësimi nuk përfshin ndonjë kufizim të të drejtave. Për shembull, rekrutët, jetimoret, strehimoret, jetimoret. Kur vullnetare-të detyruar ose izolimi vullnetar-detyruar kufizuar ndjeshëm kontaktet me botën e jashtme (institucionet profesionale elitare speciale direkt - sportive shkollat ​​me konvikte, Suvorov dhe nahymovskye shkollë). Për karakteristikë vullnetare izolimit në të vërtetë dëshirën për t'u bashkuar me një grup të mbyllur dhe nuk është shkaktuar drejtpërsëdrejti nga kërkesat e shoqërisë. Këto përfshijnë murgjit, sektarët, Heremitët, të shkojë në vendet më të largëta. Për njerëz të tillë tjetërsimi nga shoqëria dhe të thyer të gjitha lidhjet shihet si thelbësor për të ruajtur identitetin e tyre. Njëkohësisht, izolimi social nuk do të thotë privim vdekje sociale. Kjo ndodh se izolimi vullnetar-vullnetar apo të detyruar dhe vullnetar-i detyruar është formuar brenda një të pasur, të pjekur, personalitetit të qëndrueshme dhe nuk ka manifestime të privimit.

Pasojat e motorike dhe privimit ndijor mund të kompensohet me sukses nga lartësim në art, zhvillimin mjekësi, përhapjen e teknologjisë së internetit, por privimi i nënës është një problem psiko-sociale; nuk është një shkelje e formimit të identitetit në zhvillimin mendor dhe intelektual.
Është vënë re se mosha më herët ka pasur privim, aq më e vështirë patologjia e saj.
Për moshën e hershme karakterizohet nga çrregullime dominimi në vonesë emocionale dhe të vullnetshëm natyrshme në kundërshtim me zhvillimin intelektual të gjuhës ekspresive. Shumë shpesh, në otlychay e fëmijëve nga familjet depryvatsyonnoy tregon shenja të depresionit dhe fenomen autizmi depryvatsyonnoho dhe false.

Privimi i nënës në mënyrë të konsiderueshme rrit rrezikun yyazytsirnist privimi sociale në të ardhmen. Kjo është e shprehur dëshirën për izolim dhe pamundësia për të vendosur kontakte të plotë sociale.
Si pjesë e psikologjisë profesionale praktike duhet të diagnostikojnë natyrën dhe shkallën e privimit; pastaj të përpiqet për të përcaktuar pasojat e kësaj situate për grup dhe zhvillim personal, pastaj të ndërtuar një program korrektues dhe mbështetje të programit të dalë nga privimi nga individi ose grupi

Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. varësisë
2. Dyslexia