Trajtimi i ngulët-maniakal çrregullim, arsye


Ngulët-çrregullim i pandreqshëm dhe të shkurtra (OCD) simptoma atribuohen sistemeve që janë të integruar në grup dhe erdhi nga një terminologji bashkuar Latine dhe obsessio compulsio.
Më obsessyya përkthyer nga latinishtja do të thotë rrethimin, tatimet, bllokadën, dhe kompulsyya përkthyer nga latinishtja do të thotë forcë.
Për trenat e varieteteve të ngulët fenomene pandreqshëm (obsessyy) karakterizohet me tërheqjen patolerueshme dhe shumë bindëse që ndodhin në kokë në mendje kundërshtim, do të dhe ndjenjat. Shumë shpesh ata janë marrë aktin e keq si të papranueshëm dhe kontradiktor në lidhje me parimet e tij morale dhe etike dhe nuk krahasohet me prirjet impulsiv nuk kompulsyya realizuar. Këto trenat janë kuptuar nga pacienti, dhe se sa e gabuar është shumë e vështirë për ta kjo është përjetuar. Kjo është shfaqja e këtyre trenave nga errësira natyrës shpesh kontribuon në shfaqjen e frikës së pacientit.


Vetë kompulsyya term i përdorur shpesh për të referuar navyazchyvostey në lëvizjet dhe ritualeve pandreqshëm.
Duke u kthyer në psikiatrinë e brendshëm, ne gjejmë se kur çrregullim i pandreqshëm i referohet fenomen psiko, të karakterizuar nga shfaqja e fenomeneve në mendjen e pacientit përmbajtjes specifike, të shoqëruar nga një ndjenjë të rëndë të detyrimit. Për çrregullim i pandreqshëm është karakterizuar origjinën myyazytsilnyh, në kundërshtim me vullnetin e vetë, dëshirat ngulët me vetëdije ekspresive. Por këto obsessions vetë të huaj shtesë në psikikën e pacientit, por pacienti të shpëtoj prej tyre nuk mund të. Shihet në pacientët marrëdhënie të ngushtë me reagime emocionale dhe depresive dhe një ndjenjë e ankthit padurueshme. Nëse keni simptomat e mësipërme gjetur se ata nuk ndikojnë në aktivitetin e shumë intelektual në përgjithësi, është të menduarit e njerëzve të tjerë, dhe jo të zvogëlojë nivelin e tij, por i degraduar performancën dhe produktivitetin e aktivitetit më mendor. Gjatë gjithë periudhës së sëmundjes në idetë e mbështeti kritikat e obsesionit. Çrregullim i pandreqshëm ndarë më parë në makthi emocional intelektuale dhe (fobitë) dhe motor (kompulsyya). Në shumicën e rasteve, struktura e navyazchyvostey sëmundjes kombinuar disa lloje. Navyazchyvostey njëjtë të guximshme abstrakte apo indiferent në përmbajtjen e saj (emocionalisht neutrale) arytmomanyya e tillë shpesh është i pajustifikuar. Në analizën e psychogenesis neurozë të vërtetë shohim depresionin baza

Ngulët-maniakal çrregullim - Shkaqet
Shkaqet e faktorëve gjenetik ngulët-çrregullim i pandreqshëm shfaqen probleme psyhastenycheskoy individuale dhe familjare.
Nga paralele fillore navyazchyvostyamy me shkaqet psikogjenike janë kryptohennыe në të cilin shkaku i vërtetë i ndjenjave të fshehura. Çrregullim i pandreqshëm shihet kryesisht në njerëzit me natyrë psyhastenycheskym dhe shqetësime veçanërisht të rëndësishme natyrore ngulët, dhe ato NS gjatë neurozë janë shtete në pika skizofrenia i dobët, epilepsi, depresion endogjen pas lëndimit të trurit traumatike dhe sëmundjet fizike, hypochondriacal, phobic apo sindromi nozofobycheskom. Disa studiues besojnë se fotografia klinike e gjenezën e çrregullim ngulët-maniakal luan një rol të rëndësishëm në trauma dhe stimuj refleks kushtëzuara që bëhen patogjene për shkak të rastësisë së tyre me stimuj të tjerë që shkaktuan më parë frikë. Jo pak situata të rëndësishme që ishin psikogjenike nëpërmjet konfrontimit të tendencave të kundërta. Por duhet theksuar se këto ekspertët e njëjta vini re se ngulët-çrregullim i pandreqshëm lindin në qoftë se karakteristika të ndryshme të karakterit, por akoma më shpesh personalitete psyhastenycheskyh.

Deri më sot, këto ngulët-çrregullim i pandreqshëm përshkruar dhe të përfshira në Klasifikimit Ndërkombëtar të Sëmundjeve sipas emrave "çrregullim obsesiv-kompulsiv".
OCD ndodh shpesh kur një përqindje e madhe e morbiditetit dhe nevojës urgjente për të tërhequr psikiatërve për problemin. Aktualisht, ideja e zgjeruar e etiologjisë së sëmundjes. Është e rëndësishme që trajtimi i çrregullim ngulët-i pandreqshëm drejtuar drejt neurotransmission serotonergic. Ky zbulim bëri të mundur që të shërohet miliona perspektivave në botë, pacientët çrregullim ngulët-maniakal. Si për të mbushur trupin e serotonin? Kjo ndihmon triptofanit - një amino acid që është gjetur në një burim të vetëm - ushqim. Dhe trupi kthehet triptofanit në serotonin. Ky transformim ndodh relaksim mendor dhe një ndjenjë e mirëqenien emocionale. Më tej, Serotonin vepron si një shenjë paralajmëruese e melatonin, i cili rregullon orën biologjike.

Zbulimi i frenimit intensive të reuptake serotonin (YOZS) është çelësi për trajtimin efektiv të çrregullim ngulët-maniakal dhe kështu ishte faza e parë e revolucionit në hulumtime klinike, ku ajo ishte e ndotur nga efektivitetin e frenuesit këtyre zgjedhjeve
Ngulët-maniakal çrregullim - Historia
Klinika çrregullim i pandreqshëm tërhequr vëmendjen e studiuesve nga XVII ndonjëherë.
Për herë të parë duke folur për ta në 1617, dhe në 1621 E. Barton përshkruar frikën bezdisshëm e vdekjes. Hulumtimi përshkruar në detyrim Pynel F. (1829) dhe B. futi termin Balynskyy "Ideja ngulët"Kush hyri në literaturë psikiatrike ruse. Që nga 1871 termi u prezantua Westphal "Agoraphobia"E cila tregon praninë e frikës në publik.

Në vitin 1875, M. Legrand de Sol, analizuar veçoritë e rrjedhës së çrregullim ngulët-maniakal në format e çmenduri dyshim kontakt me Brad gjetur se gradualisht uslozhnyayuschayasya foto klinike, në të cilin ka dyshime ngulët zëvendësuar nga frika e prekur objektet në mjedis dhe të bashkohet me ritualet e lëvizjes që qeverisin jetën në pacientët
Çrregullim obsesiv-kompulsiv tek fëmijët
Por vetëm në shekujt XIX-XX. hulumtuesit arritën të karakterizojnë më qartë foto klinike dhe një shpjegim të sindroma çrregullime obsesive-kompulsive. Ajo ngulët-çrregullim i pandreqshëm në fëmijët shpesh llogariten adoleshente apo adoleshencës. Në shumë më klinikisht izoluar manifestimet e OCD qëndron në rangun prej 10 - 25 vjeç

Ngulët-maniakal çrregullim - simptomat
Karakteristikat kryesore të çrregullimeve ngulët-maniakal duket shumë e përsëritura dhe ndërhyrëse mendimet (obsessyvnыe) dhe veprimet e sëmurë (ritualet).
Thjesht vënë thelbin në sindromi favor obsessions OCD, i cili është një kombinim i foto klinike e mendimet, ndjenjat, frika, kujtimet dhe çdo gjë është atje, përveç dëshirës së pacientëve, por në njohjen e të gjitha dhimbjeve dhe lidhje shumë kritike. Në kuptimin e panatyrshme dhe të gjitha çrregullim alohichnosti sëmurë, dhe ideve, pacientët shumë të pafuqishme në duke u përpjekur për të kapërcyer tyre. Të gjitha obsessyvnыe motivimet, dhe idetë janë pranuar si të jashtmit dhe sikur brenda aty. Në pacientët me veprimet ngulët janë përmbushja e ritualeve, të cilat veprojnë si lehtësim ankthi, (kjo mund të jetë larje me dorë, veshur fashë salcë, ndryshimi i shpeshtë i liri në mënyrë për të parandaluar infeksionin). Të gjitha përpjekjet për të shmangur mendimet e padëshiruar dhe impulseve të çojë në luftë të ashpër të brendshme, shoqëruar nga ankthi intensive. Këto çrregullim obsesiv-kompulsiv përfshirë në grupin e çrregullimeve neurotike.

Prevalenca e popullsisë OCD është shumë e lartë. Vuajnë nga çrregullim ngulët-i pandreqshëm është 1% e pacientëve të trajtuar në spitalet psikiatrike. Besohet se burrat, si gratë vuajnë në mënyrë të barabartë.
Për çrregullim ngulët-maniakal karakterizuar nga mendimet ngulët ndodhja e një natyre të rëndë të arsyeve të pavarura, por janë dhënë për pacientët se si besimet e tyre personale, ideve dhe imazhe. Këto mendime të detyrojë një formë stereotipe depërtojnë vetëdijen e pacientit, por ai përpiqet të rezistojë ato.

Kjo është shoqatave ndjenjat e brendshme besimin sëmurë dhe përpjekjet për të rezistuar atë tregon simptomat Prezencës obsessyvnыh. Shikime Natyra ngulët në gjendje gjithashtu të marrë formën e fjalëve të veçanta, linjat e poezi, fraza. Për të njëjtën vuajtje ata mund të jenë të pahijëshme, tronditëse, dhe blasfemi.
Shumica images obsessyvnыe - paraqitur një skenë shumë të gjallë, shpesh të një natyre të dhunshme, dhe neveri (zvetënime seksuale).
Pulses Obsessyvnыe përfshijnë thirrje për veprime, zakonisht destruktive apo të rrezikshme, dhe të aftë për të turpit. Për shembull, vykryknuty në shoqërisë, fjalë të turpshme dhe të kërcejnë ashpër para se të lëvizin makinën.

Ritualet Obsessyvnыe përfshijnë aktivitete të përsëritura të tilla si llogari përsëritjen e fjalëve të caktuara, përsëritja është shpesh sjellje absurde të tilla si larjen e duarve për njëzet herë, por disa janë në gjendje të zhvillojnë mendime obsesive në lidhje me infeksion të ardhmen. Disa pacientë ritualeve përfshijnë zgjerimin e vazhdueshëm në organizimin rrobat bazuar sistem kompleks. Një nga pacientët të ndjehen një impulse papërmbajtshëm dhe të egra për të vepruar disa herë, dhe nëse kjo ndodh, pacientët duhet të përsërisin të gjithë përsëri. Vetë pacientët njohin ritualet e tyre dhe e palogjikshme qëllimisht duke u përpjekur për të fshehur këtë fakt. Vuajnë përjetuar dhe për të gjetur simptomat e tyre fillojnë shenjë e çmendurisë. Këto opinione obsessyvnыe, si dhe kontribuon në problemet e ritualeve në jetën e përditshme.

Mendimet e ngulët ose ripërtypet mendore, si një debat të brendshëm në të cilën shqyrtim të vazhdueshëm të gjitha argumentet për dhe kundër, duke përfshirë një veprim shumë të thjeshtë e përditshme. Disa shqetësime ngulët në lidhje me veprimet që mund të jenë yyazytsirno gabuar kryer dhe nuk ka përfunduar, për shembull (me përjashtim të çezmat e gazit pjatë dhe dyer mbyllje, ndërsa të tjerët kanë të bëjnë me vepra të cilat mund të, mund të shkaktojë dëm të tjerëve ( iyazytsirno, bicyclist kalonte në një makinë trokas atë). Ajo është shpesh në dyshim për shkak të recetat fetare dhe ritualeve, të tilla si keqardhje.

Lidhur me veprimet e sëmurë, pasi ato janë karakterizuar nga sjellje të përsëritura stereotipik, e cila mori karakterin e ritualeve mbrojtëse.
Në të njëjtën çrregullim ngulët-maniakal identifikon një numër të simptomë e qartë e cila obsesione kontrast, dyshimet ngulët dhe phobias (frika ndërhyrëse).
Obsessyvnыe menduar veten e tyre, dhe ritualet sëmurë janë në gjendje të rritet në situata të caktuara, përkatësisht, karakteri mendimet obsessyvnыh dëmtojnë të tjerët është përforcohet shpesh në kuzhinë apo kudo gjetkë ku ka objekte vuri. Shumica e pacientëve shpesh përpiqet për të shmangur situata të tilla, mund të ketë ngjashmëri me ankth dhe çrregullim phobic. Vetë ankthi i shërben një komponent të rëndësishëm në çrregullim ngulët-maniakal. Disa rituale të zvogëlojë ankthin, si dhe ritualet e tjera, pasi ajo rritet.

Obsessyy kanë intensifikuar funksion në kuadër të depresionit. Në disa pacientë, simptomat ngjan reagim psikologjikisht të kuptueshme për simptomat ngulët-i sëmurë, dhe në disa të tjera ka episode të përsëritura të çrregullimeve depresive që lindin nga shkaqe të pavarura.
Çrregullim i pandreqshëm (obsessyy) ndahet nga të ndjeshme apo të gjallë, e cila karakterizohet nga zhvillimi i një pasion serioze dhe ngulët-maniakal çrregullim përmbajtjes emocionalisht neutrale.
Nga çrregullim i pandreqshëm Plani ndijor merr kuptim ngulët e antipatisë, veprimeve, dyshime, kujtimet ndërhyrëse, perceptimet, dëshirat, frikën rreth veprimeve të përhershëm.

Gjatë merr dyshon ngulët pasiguri që ka lindur pavarësisht logjikës shëndetshme dhe arsyes. Pacienti fillon të dyshojë korrektësinë e vendimeve dhe veprimeve të zbatohen dhe të përkushtuar. Përmbajtja e këtyre dyshimeve mënyra: shqetësime në lidhje me derë të mbyllur, valvola e mbyllur, e mbyllur dritaret, energji elektrike, gaz përjashtuar përjashtuar; shqetësimet zyrtare për dokument adresat me shkrim të saktë në letrat zyrtare, pikërisht këto shifra. Dhe pavarësisht kontrolleve të shumta akti, dyshime ngulët vazhdojnë, dhe vetëm të shkaktojnë parehati psikologjike.


Për të marrë kujtime të vazhdueshme ndërhyrës dhe kujtime trishtuar ngjarje të pakapërcyeshme të pakëndshme dhe të turpshme të cilat janë shoqëruar nga ndjenjat e keqardhje dhe turp. Këto kujtime të mbizotërojë në mendjet e pacientëve dhe pavarësisht gjithë kësaj, pacienti është duke u përpjekur për të shkëputur ata në asnjë mënyrë.
Dëshirë obsesive për të shtyrë ushtrimin vështirë apo një akt shumë të rrezikshme. Kështu pacienti ndjen frikë, tmerr dhe konfuzion në lidhje me pamundësinë për të shpëtoj prej tij. Pacienti duket dëshirë të egër për të hedhur veten nën tren dhe të shtyjë një tren apo një të dashur në një mënyrë mizore për të vrarë gruan e tij dhe fëmijën. Pacientët me një shumë të lodhur dhe të shqetësuar në lidhje me zbatimin e këtyre veprimeve.

Dorëzimi ngulët gjithashtu shfaqet në versione të ndryshme. Në disa raste mund të jetë vizioni të ndritshme për rezultatet e instinktet më të pandreqshëm. Në këtë pikë, pacientët janë vizioni ndritshme akt mizor kryer nga ana e tyre. Në raste të tjera, përfaqësimi ngulët duket si diçka e pamundur, madje edhe situata absurde, por pacientët të marrin për të vërtetë. Për shembull, besimi i pacientit dhe bindja se varrosur një të afërm u varros ende gjallë. Në kulmin e ideve ngulët vetëdijes së budallallëku tyre, dhe ajo zhduket dhe implausibility besimi mbizotërues akute në realitetin e tyre.

Bezdisshëm ndjenjën e antipati, këtu janë mendimet ngulët blasfemi, dhe neveri për të dashurit e mendimeve të padenjë për të respektuara për popullin ndaj shenjtorëve dhe priftërinjtë.
Për veprimet e ngulët janë veprime tipike të kryera kundër dëshirave të pacientëve dhe pavarësisht nga të gjitha bashkangjitur me ta përpjekjeve kufizimit. Disa prej veprimeve të pandreqshëm shqetësojë pacientin, dhe kështu zgjat derisa ato janë realizuar.
Të tjerët makthi të kalojë nga pacienti. Veprimi më i dhimbshëm i bezdisshëm, kur ata i kushtoj vëmendje për të tjerët.

Frika obsesive ose phobias përfshijnë frikën nga rrugët kryesore, frikë nga lartësitë, mbyllur apo hapësira të hapura, frikë nga grupe të mëdha të njerëzve frikë fillimin e vdekjes së papritur, dhe frika e kontraktimit të një sëmundje të pashërueshme. Dhe disa pacientë kanë phobias janë të frikësuar të gjithë (panfobyy). Dhe së fundi, ndoshta shfaqja e frikës ngulët (fobofobyy).
Fobi Nozofobii hypochondriacal ose frikë obsesive të lidhur me ndonjë sëmundje serioze. Shumë shpesh etiketuar ynsulto-, kardio, Snidofobiya-, syfylo-, kancerit fobi. Në kulmin e pacientëve ankthit shpesh humbasin qëndrimin e tyre kritik ndaj shëndetit të tyre dhe shpesh mbështeten te mjeku për shqyrtimin dhe trajtimin e sëmundjeve jo-ekzistente.

Phobias specifike përfshijnë frikën e izoluara apo ngulët të shkaktuara nga situata të veçanta (frika nga lartësitë, stuhitë, vjellje, kafshët shtëpiake, trajtimit tek dentisti, etj). Për pacientët të cilët përjetojnë frikë, e karakterizuar shmangur këto situata.
Frika obsesive janë mbështetur shpesh nga zhvillimi i ritualeve - akteve që përfshira parashikon magjike. Ritualet kryhen për shkak të mbrojtjes nga një fatkeqësi imagjinar. Ritualet mund të përfshijnë klikuar gishtat, duke përsëritur frazat e caktuara, duke kënduar disa meloditë, dhe më shumë. Në raste të tilla vetë mbyllur plotësisht në dijeni të ekzistencës së çrregullimeve të tilla në të afërmit.

Emocional që mbanin Obsession përfshijnë sofistikimit ngulët neutrale dhe llogari të bezdisshëm apo kujtesë neutral e ngjarjeve, gjuhës, kushtet, dhe më shumë. Këto obsessions barrë pacientit dhe pengojnë aktivitetin e tij intelektual.
Kundërta sëmurë ose obsessyy agresive përfshijnë hulytelnыe dhe mendimet blasfemie, obsessions mbushur me frikë nga frika e dëmit jo vetëm veten, por edhe të tjerët.
Pacientët me kundërta navyazchyvostyamy shqetësuar thirrje papërmbajtshëm për bertas në kundërshtim me moralin fjalë cinike, ata mund të bëjnë një veprime të rrezikshme dhe të paarsyeshme si lëndime të vetë-shkaktuar dhe të dashurit e tyre. Shpesh makthi të shkojnë së bashku me phobias artikujve. Për shembull, frika e objekteve të mprehta (thika, forks, boshteve, etj). Për këtë grup takojnë kontrast navyazchyvostey makthi seksual (dëshirë akte perverse seksuale me fëmijët, kafshët).

Obsessions ndotje (kontaminim nga frika e tokës, urinës, pluhuri, feces), sende të vogla (xhama të thyer, hala, lloje të veçanta të pluhurit, mikroorganizmave) - Myzofobyy; Frika goditi trupin e substancave të dëmshme dhe toksike (plehra, çimento, mbeturinat toksike).
Në shumë raste, frika e ndotjes mund të kryejë shumë të kufizuara, duke manifestuar veten vetëm si higjienës personale (një ndryshim të shpeshtë prej liri, larje përsëritet dorë) ose çështjet e brendshme (përpunimin e ushqimit, kate larje të shpeshta, një ndalim në kafshët). Zakonisht monofobyy të tilla nuk ndikojnë në cilësinë e jetës së perceptuar nga të tjerët si shprehitë personale të pastërtisë. Versione klinikisht kopjuar e këtyre phobias përkasin grupit të navyazchyvostey rëndë. Ata janë pastrimi gjërat dhe në rend duke përdorur detergjent dhe peshqir, mund të mbajë sterilitetin në banjo. Jashtë banesave pacienti lidhet masa mbrojtëse. Rruga shfaqet vetëm në veshje më të mbuluar dhe të veçantë. Në fazat e avancuara të sëmundjes shumica e pacientëve të shmangur ndotjen dhe gjithashtu të frikësuar për të shkuar jashtë dhe të mos largohen nga banesat e tyre.

Një nga vendet në një numër të ndërmarrë veprime obsessyy ndërhyrës si të izoluar, çrregullime të lëvizjes monosymptomnыe. Në fëmijëri, ata janë TIC. Pacientët tykamy në gjendje për të shkundur kokën e tij, sikur të kontrolluar nëse një e mirë ulur kapelen time, duke bërë lëvizje të dorës, sikur refuzuar të ndërhyjë flokët dhe sytë Blink vazhdimisht. Megjithatë, nuk janë veprime të ngulët tykamy tilla si buzët thumbues, splovuvanni etj
Ngulët-maniakal çrregullim - Trajtimi
Si raste është përmendur më parë e shërimit të plotë vërejtur relativisht të rralla, por të jetë e mundur stabilizimin dhe simptomat lehtësuese. Forma të butë të çrregullimit obsesiv-maniakal trajtohet në mënyrë të favorshme në nivel ambulatore, dhe regresionit e sëmundjes nuk është më parë se 1 vit pas trajtimit.

Një formë më e rëndë e ngulët-maniakal çrregullim (fobi e infeksionit, objekte të mprehta, ndotja, përfaqësive të kundërta ose shumë rituale) janë më rezistente ndaj trajtimit.
Ngulët-çrregullim i pandreqshëm është shumë e vështirë për të dalluar nga skizofrenia dhe sindromi Tourette.
Tourette Syndrome dhe skizofrenia ndërhyjnë në diagnozën e çrregullim ngulët-maniakal, kështu që përjashtimi i këtyre sëmundjeve duhet të kontaktojnë një psikiatër.
Trajtim efektiv e çrregullim ngulët-maniakal duhet të hiqen ngjarjet stresuese, dhe ndërhyrjet farmakologjike të drejtuara për neurotransmission serotonergic. Për fat të keq, shkenca është e pafuqishme për të përhershme të kuruar këtë sëmundje mendore, por shumë ekspertë përdorur metodën e ndaluar mendimet.

Një metodë e besueshme e trajtimit për OCD terapi vepruar drogës. Nga vetë-ilaçe duhet të shmanget dhe një vizitë te psikiatri nuk duhet të shtyhet.
Vuajnë nga navyazchyvostey shpesh përfshijnë anëtarë të familjes në ritualet e tyre. Në këtë situatë, të afërmit e pacientit që do të trajtohen në mënyrë të vendosur, por simpati, me mundësinë e zbutjes së simptomave.
Terapi medikament ne trajtimin e crregullimit obsesiv-maniakal përfshin antidepresantë serotonergic, anxiolytics, antipsikotikët vogla, frenues MAO, beta-bllokuesit të ndaluar manifestimeve autonome dhe tryazolovыe benzodiazepine. Por qark kryesor në trajtimin e crregullimit obsesiv-maniakal shfaqet antipsikotikët atipike - quetiapine, risperidone, olanzapine në kombinim me antidepresantëve ose SSRI me antidepresantëve siç moklobemyd, tianeptine dhe benzodiazepinet derivatet (se alprazolam, bromazepam, clonazepam).

Një nga problemet kryesore në trajtimin e çrregullim ngulët-maniakal - është vendosja e bashkëpunimit me pacientin. Besimi i rëndësishëm sugjerim durueshëm në shëruese dhe tejkalimin e paragjykimeve kundër dëmtimeve drogës psikotrope. Mbështetja e detyrueshme nga shërimin e tyre yyazytsirnist pacientit
Ngulët-maniakal çrregullim - rehabilitimi
Rehabilitimi social përfshin krijimin e marrëdhënieve intrafamily, të mësuarit ndërveprim të duhur me njerëz të tjerë, trajnimin dhe aftësitë e të mësuarit për jetën e përditshme. Psikoterapia ka për qëllim të fitojnë besim në fuqinë e tyre, dashurinë e vetë, zotërim të thotë duke e bërë problemet e përditshme.

Çrregullim më të ngulët-maniakal ka tendencë për rikthim, dhe kjo nga ana tjetër kërkon administrimin lonhytyudnoho profilaktik i barnave
Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. vonuar mendor 3. çrregullim i pandreqshëm
2. 4. histerike Sindromi Autizmi