Përkeqësimi i kujtesës tek njerëzit


Ka shumë shkaqe të humbjes së kujtesës, të cilat duhet të gjejnë një mjek para trajtimit. Dëmtim Memory në njerëzit është shumë e mbushur me pasoja të rënda për shëndetin.
Memory - është aftësia e trurit për të marrë, dyqan dhe të marrim informacionin që erdhi tek njeriu nga jashtë. Zona të ndryshme të trurit që janë përgjegjëse për funksionet e ndryshme të kujtesës, të tilla si perceptimin e dëgjimit dhe të folurit "udhëhiqet" ndarje të përkohshme, dhe perceptimin vizual dhe hapësinor krijon rajon zverku-parietal të trurit. Ka dy lloje të memories, i pari - afatshkurtër ose operacionale, lejon një person për të shpejt të kujtuar dhe të mbajë informacion në kujtesën për 30 minuta.Atëherë ajo është ose ka harruar si të panevojshme, ose shkon në ruajtjen e kujtesës afat-gjatë. Para së gjithash, në qoftë se ju keni probleme të kujtohet shkelur kujtesën afat-shkurtër. Në këtë rast, personi mund të harrojmë përse ai shkoi në dyqan apo në rrugë, nuk mund të mbani mend numrat e telefonit dhe emrat, vendin dhe kohën e mbledhjeve. Nëse ju injorojnë këto shenjat e para të dobësimit të kujtesës, me kalimin e kohës, kanë probleme me kujtesën afat-gjatë dhe ndoshta edhe për të zvogëluar abuzimin e inteligjencës dhe të menduarit abstrakt. Prandaj, simptomat e para të humbjes së kujtesës duhet të shqyrtohen mjekët për të përcaktuar shkakun.


Një nga shkaqet kryesore të dëmtimit të kujtesës janë dëmtimi i drejtpërdrejtë i trurit i shkaktuar nga lëndimet e trurit, çrregullime të enëve të gjakut pash, kanceri, si dhe infeksioneve të ndryshme. Nën ndikimin e këtyre faktorëve mund të ndodhë në hematoma trurit dhe vulosje, presion mbi një pjesë të veçantë të trurit dhe të shqetësojnë funksionin e saj. Përkeqësimi i trurit dhe, rrjedhimisht, kujtesës mund të jetë për shkak të sëmundjeve të organeve të tjera dhe sistemeve, për shembull, funksioni reduktuar tiroide (hypothyroidism). Prodhimi i pamjaftueshëm i hormoneve tiroide ngadalëson të gjitha proceset metabolike në trup që të çon në humbjen e kujtesës. Jepni kontributin tuaj për këtë dhe hormonal ndryshimet në gratë gjatë menopauzës, sepse hormon femra estrogjenit ndikim aktiv në funksion kognitiv të trurit.


Ndikimi negativ në memorie faktorëve të pafavorshme të jashtëm të tilla si stresi, ndryshim i beftë i kushteve të jetesës, mungesa e gjumit dhe pushimit, rritje e stresit fizik dhe mendor. Para dobët dehje çojë kujtesës, alkoolit, drogës, veçanërisht qetësuesve dhe qetësuesit, pirja e duhanit dhe abuzimit të drogës. Një nga faktorët negative për memorie është dietë e varfër, duke përfshirë edhe përdorimin e tepruar të ushqimeve yndyrore dhe të skuqura, mungesa e vitaminave dhe mineraleve në dietë. Problemet me kujtesën mund të jetë gjenetik: nëse keni të afërm që vuajnë nga çrregullime të kujtesës, ajo mund të kalohet më nga trashëgimi. Dëmtim i butë memorie në një moshë relativisht të re janë të shkaktuara nga lodhja apo stresi të fortë dhe thellimi doli si rezultat i pagjumësi, i cili nuk lejon trupin të shërohem gjatë natës.


Në këtë rast të mjaftueshëm për të krijuar një gjumë natë e plotë, më shumë pushim, shëtitje dhe shëtitje. Por në qoftë se humbja e kujtesës pas festës nuk do të punojë dhe do të përparojë, të konsultoheni me një mjek. Për të përmirësuar kujtesën mjeku mund të përshkruajnë barna që përmirësojnë furnizimin dhe funksionimin e qelizave të trurit - nootropics. Por para së gjithash është e nevojshme që të merren me faktorët që përkeqësojnë gjendjen e performancës së trurit dhe të kujtesës, të normalizuar presionin e gjakut dhe sheqerit në gjak, të trajtuar sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut, për të humbur peshë dhe zakone të këqija. Nevojë për të lëvizur një shumë, të paktën gjysmë ore në ditë dhe vazhdimisht tren kujtesës - të llogarisë në mendje, zgjidh puzzles fjalëkryq, të mësojnë poezi, të dëgjoni muzikë, të mësojnë gjuhë të huaj. Është e rëndësishme për të balancuar dietë dhe hani më shumë ushqime të nevojshme për një kabllo të plotë.


Kjo është veçanërisht acide yndyrore esenciale që përmbajnë vaj peshku, ulliri, sojë, canola, luledielli, vaj badiava. Për kujtesë e dobishme hani mish, patate, fasule - ata do të shtojë dyqane hekurit në trup. Ajo merr trurin dhe jod - një peshk dhe ushqim deti, alga deti, persimmons, panxhar. Gjithashtu hani më shumë drithëra, arra, të pasura me vitamina B e nevojshme për të fjetur në krye çlodhur plotësisht, dhe të bëjë pa fjetur mjekësi - me përdorim të rregullt mund të ndikojë negativisht në kujtesën.