Shkaqet e stresit në trup


Çdo person në jetën herët a vonë të ndodhë goditjeve që mund të prishin mënyrën normale të jetës, në qoftë se nuk prish dhe arsyeja për këtë - shkaqet e stresit në trup. Sëmundja, shkarkimi preferuar punon tradhtinë e burrit të saj, vdekjen e një të dashur - kjo nuk është një listë të plotë të faktorëve që shkaktojnë gjendjen e stresit akut. Ndoshta ju keni dëgjuar për një gjë të tillë si stresi kronik, dmth më pak të rënda, por më të zgjatur.
Puna përgjegjës në afat të shkurtër, përvoja për fëmijët, vështirësi në marrëdhëniet me burrin e saj çdo ditë, rënie nga rënie ul fuqinë tonë mendore dhe shkakton mekanizmi nxitës në një fazë jep çrregullime nervore, depresion, ulcerat stomak, pagjumësi dhe "kënaqësitë e tjera të jetës ". "Merre veten së bashku", - këtë lloj të këshillave që ne dëgjojmë në këtë rast më shpesh. A duhet të them se ata janë pak ndihmë? Për fat të mirë, nga ky rreth vicioz nuk është stresi aq të tmerrshme, siç është pikturuar.Stresi dhe shkaqet e saj - diçka absolutisht e natyrshme. Mekanizmi i origjinës së saj studiuar mirë. Efektet e stresit duke rezultuar në shkaqet stimul trupit fizik ose psikologjik të jashtme dhe të drejtat e veçanta në shtetin e vigjilencë, duke detyruar të përshtaten me situatën, të përshtaten me kushtet e reja. Duhet të theksohet se stresi dhe shkaqet e saj - nocionin e individit. Një shembull i thjeshtë: dy oficerë bërtiti shefin. Një person i ndikueshëm, i ndjeshëm, sapo shkoi në punë pas sëmundjes ose janë ende të ftohtë, dripping nga hunda, dhimbje koke. E dyta shëndetshme, të ekuilibruar, të sigurt, të angazhuar në sport. Reagimi i këtyre arsyeve në të njëjtat stimujve (shefi britma) e këtyre njerëzve do të jenë të ndryshme. I pari në mënyrë të përhershme të sëmurë dhe as të dalë në punë, si undead tij shtoi edhe temperatura. E dyta mendoj se shefi ndoshta një problem pasi ajo prish edhe vartësit e liga, miqtë ankohen në mbrëmje dhe të nesërmen gjithçka harrojnë. Përfundimi është i qartë: çdo person të njëjtat stimujt ndikojnë në mënyra të ndryshme.


Por ka një gjë të tillë si ankth. Kjo është ndikim shumë të fuqishëm negativ stresi të cilat nuk mund t'i shpëtojë edhe personalitetin më të edhe-rrëmbyer. Për shembull, është e vështirë për të takuar një person i cili do të kishte mbetur i qetë gjatë një tërmeti apo zjarri. Kështu, ankthi - një dukuri karakteristikë e përbashkët e të gjithë njerëzve. Truri i përgjigjet stimujve të jashtëm dhe jep emocion e tmerri, trupi dërgon sinjale përmes substancave të veçanta (epinephrine), duke e detyruar zemër "të hidhen nga gjoksin tim." Kjo është arsyeja pse stresi është gjithmonë e dukshme në trupin! Konsideroni një situatë prozaik: për shembull, një skandal në familje apo një tradhti të burrit të saj. Çfarë duhet të bëhet për fluksin e emocioneve nën asnjë kar budalla? E parë dhe më e thjeshtë rekomandim - vetëm të ulen dhe të reflektojë mbi atë që ka ndodhur.


Për fat të mirë apo për fat të keq, asgjë e re ndodh me ne. E njëjta gjë ndodhi në jetën e paraardhësve tanë, fqinjët në zonën dhe qindra e mijëra njerëz në planetin Tokë. Urime, ju jeni duke blerë një eksperiencë të re të quajtur "ekzistencën në këtë botë të papërsosur." Është shumë e rëndësishme për të kuptuar se jeta përbëhet nga episode dhe çdo episod ka një fillim dhe një fund. Për shembull, tani ju nuk keni para, por që nuk do të vdesin. Ju kufizojnë veten në një farë mënyre, por do të marrë kohë, dhe ju do të jetë në gjendje të përballojë atë. Sot ju gjuajtur, por nesër ose një javë ju do të merrni në një punë tjetër. Nuk ka nevojë për bujë, diku për të kandiduar, informacion ndjekje. "Ngritur për vëmendjen pozitive dhe Switch" - është këshilla më e padobishme pas "Merre veten së bashku."


Asnjë njeri, duke goditur një situatë stresues nuk mund të mbetet plotësisht i qetë. Kështu që herën tjetër që ju duhet të pranoni dhe të kuptojnë këtë: stresi - nuk është një sëmundje, zakonisht të gjithë njerëzit duhet të mendojnë se herë pas here. Stresi na ndihmon të mësojmë dhe të përshtatur ndryshimit të rrethanave, ose në situata të tjera të sillemi maladaptive dhe vdesin. Perebolet, vyplakatysya, natyrisht, është e nevojshme. Megjithatë, e kuptojnë se dhembja e juaj është e përkohshme dhe së shpejti do të kalojë. Mos harroni gjithashtu se stresi ka një zakon të ushqyer nga vendi ku ka pasur një situatë stresues. Nëse jeni të fyer dhe poshtëruar shtëpi, dhe dhoma në të cilën ka ndodhur, në mënyrë të pashmangshme do të ju kujtoj se çfarë ka ndodhur.


Zjarret e quajti një refleks të kondicionuar, e cila zhvillohet si rezultat i shoku të fortë emocional. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të largohet nga shtëpia dhe kurrë nuk shkojnë të mos kthehen. Reflekset e kushtëzuara të trupit kanë aftësinë për të zbehet, nëse nuk vërteton stimul, kështu që të dalë për një shëtitje, madje edhe për një kohë të shkurtër: të shkojë në kafene, ecin një ritëm të shpejtë rreth shtëpisë. Kjo nuk do të gjëra bela deri pakuptimta, të lënë stresin në mënyrë konstruktive.

Nga stresi në trup fjalë për fjalë mund të shpëtojnë. Fakti se stresi - ajo është menduar, diskutim i cili shkakton emocione të forta. "Konkurrentët" mendimet mund të jenë vetëm veprim. Pra merrni deri, vishem, të shkojnë jashtë dhe të shkojnë në park, në pyje rreth shtëpisë përgjatë rrugës. Lëvizja - nuk është vetëm një harengë e kuqe: ajo hodhi një mekanizëm të rëndësishëm biologjik. Një shembull i thjeshtë: njerëzit e mbledhur manaferrat në pyll dhe papritmas ajo hedhje të mbajnë. Njeriu, megjithatë, nuk do të fillojnë për të analizuar se çfarë është ariu, pasi ai është agresiv, duke e bërë në pyje dhe çfarë ra mbi të. Në këtë situatë nuk është ruajtur nga rreziku i pikëpamjeve, por fjalë për fjalë këmbët, atë fluturim.