Llojet e ndryshme të çmenduri në të moshuarit


Çmenduri quajtur çmenduri apo lloj mendore të dëmtimit njohës lidhur me sferën njohëse e individit. Sëmundja mund të ndodhë në të rënda, të moderuar ose të butë, në varësi nga shkalla e simptomave kryesore. Easy çmenduri shoqëruar me një përkeqësim të aftësive ekskluzivisht profesionale të pacientit dhe të ulë aktivitetin e tij shoqëror. Shenjë e çmenduri butë është humbja e disa objekteve shtëpiake Përdorni aftësitë.
Sëmundje e rëndë fazë krejtësisht njeri dezadaptyruet dhe e bën atë të varur nga të tjerët. Në raste të tilla, pacienti nuk mund të përballen me gjëra të tilla të thjeshta si të ngrënit apo aderimin në higjienën personale. Ka lloje të ndryshme të çmenduri në pleqëri, ato kryesore janë çmenduri enëve të gjakut dhe çmenduri pleqërie apo senylnaya.Çmenduri pleqërie
Dementia senile shkakton ndryshime të lidhura me moshën që ndodhin ne trurin e njeriut në nivel nervor. Kjo dukuri shpesh shkaktohet nga furnizim të pamjaftueshëm të gjakut në tru, infeksione të rënda apo sëmundje kronike. Shkaku dementia senile mund të jetë një metabolizmi të problemit, mangësi imunitar, patologji veshkave dhe malignancies veshkave dhe çrregullime neurodegjenerative të tilla si sëmundja Alzheimer.

Çmenduri në moshën e vjetër është shkelje e pakthyeshme që ndikon në fusha të ndryshme mendore njohëse të tilla si memorie, të menduarit, vëmendje dhe gjuhës. Progresi i sëmundjes shoqërohet me humbje të aftësive të fituara më parë, dhe mundësinë e marrjes së njohurive të reja në pacientët me çmenduri pleqërie kufizuara ashpër. Simptomë kryesor i kësaj sëmundjeje është çmenduri e qëndrueshme që manifestohet në mënyrë të vazhdueshme, pa periudhave përmirësime. Kjo senile pleq kanë tendencë për të kanë rritur gjashtëdhjetë moment historik. Studimet kanë treguar se manifestimet e ndryshme të shenjave të çmenduri prek rreth 15% e njerëzve të moshës së daljes në pension.


Çfarë është vaskulare çmenduri
Ky lloj dementia zhvillohet për shkak të çrregullimeve te qarkullimit të trurit, e cila është shkaktuar nga humbjen e indeve të saj. Çmenduri enëve të gjakut mund të shkaktojë një shumëllojshmëri të sëmundjeve, të tilla si atherosclerosis, hipertension, ishemi të trurit, dhe më shumë. Si rezultat i studimit të strukturave postmortem trurit të pacientëve me çmenduri enëve të gjakut, studiuesit në përfundimin se shkaku i sëmundjes shpesh favorizojnë infarkti, veçanërisht pasi ajo u formua cist. Çmenduri Yyazytsirnist vaskulare prandaj nuk varet nga madhësia e arterie të dëmtuara të trurit, dhe vëllimi i zonave necrotic.


Simptomë kryesor i çmenduri enëve të gjakut është një rënie në rrjedhjen e gjakut cerebrale dhe metabolizmit. Nëse sëmundja është e shoqëruar me fletë-fletë nekrozë në të cilën vdekja e neuroneve dhe përhapja glial të indeve mund të shkaktojë komplikime të rënda të tilla si bllokimi i enëve të gjakut dhe të arrestimit të plotë kardiak. Faktorët e rrezikut për çmenduri enëve të gjakut përfshijnë diabet, sëmundje të zemrës dhe nivele të larta lipidet në gjak. Simptomat më shpesh diagnostikuar në moshë të vjetër në njerëz mbi 70 vjet, zakonisht tek meshkujt, edhe pse gratë parë edhe zhvillimin e sëmundjeve të enëve të gjakut.


Simptomat e përbashkëta të llojeve të ndryshme të çmenduri
Kohëzgjatja sëmundje mesatarisht 5 vjet, gjatë së cilës ka një rritje graduale ndryshon pacientin individual. Të gjitha llojet e çmenduri kanë një simptomë e zakonshme - përkeqësimin e disa tipare, të tilla si kokëfortësinë, lulëzim tepruar, dyshimit dhe më shumë. Konservatorizmi progresive çmenduri manifestuar në gjykime rreth gjërave, kur njerëzit vështirë se mund të pranojë diçka të re. Këta njerëz reduktuar ndjeshëm interesin, përkeqësuar aftësinë për të menduar në mënyrë racionale dhe të humbur sjelljen më morale.


Nga Si sëmundja përparon, personi bëhet më e vështirë për të riprodhuar në kujtim të ngjarjeve të fundit. Pas kësaj, pacienti humb orientimin në hapësirë ​​dhe kohë, edhe pse ajo, sjellje, gjeste dhe shprehjeve të fytyrës për një kohë të gjatë mbetet i pandryshuar. Disa lloje të çmenduri është i shoqëruar edhe nga simptoma fizike, të tilla si dridhjet e duarve, lodhje, ndryshimet në ecje dhe shenja në rritje të shpërbërjes së personalitetit, por shkelje të tilla ndodhin vetëm në sëmundje shumë të rënda.

Diagnoza e çmenduri

Shenja kryesore diagnostike e çmenduri pleqërie është një atrofi e trurit e cila njohja është kryer duke përdorur tomography llogaritur. Pas zbulimit të lezioneve vaskulare të trurit dhe reduktimin e shënuar e disa aftësive njohëse të pacientit, diagnoza e saktë nuk është punë e madhe.

Trajtimi i Çmenduri
Heavy lloje senile çmenduri, për fat të keq, nuk mund të trajtohen, por kujdes në kohë dhe e duhur e pacientëve të tillë dhe trajtimi i nevojshëm simptomatike mund të lehtësojë gjendjen e tij dhe më vonë në jetë. Për trajtimin e çmenduri në të moshuarit është e rekomanduar për orendi në shtëpi, dhe vendosjen e pacientit në një njësi psikiatrike të vetëm në qoftë se të rënda në spital.


Është e dëshirueshme që të afërmit e pacientit dhënë atij me rutinën e duhur e përditshme, e cila përfshin një aktivitet maksimal dhe të kryejë disa detyra të thjeshta punët e shtëpisë. Emërimi i barnave psikotrope është e këshillueshme çrregullime të zgjatura vetëm gjumit apo hallucinations. Llojet e ndryshme të çmenduri në fazat e hershme të kërkojnë emërimin e nootropics, dhe më vonë ata janë bashkuar dhe qetësuesit.