Infeksionet virale gjatë shtatzënisë


A mos i lënë pambikëqyrur edhe në dukje të padëmshme SARS, si shumë infeksione jo vetëm të ndikojë negativisht në zhvillimin dhe shëndetin e fëmijës së palindur, por gjithashtu në gjendje të shkaktojë ndërprerjen e shtatzënisë. Infektive proces - një devijimet patologjike në shëndetit të trupit të shkaktuara nga protozoa, bakterie dhe viruset. Sëmundjet infektive më të lidhur me mikroorganizmave që prekin trupin e njeriut, kështu paraqesin rrezikun më të madh të infeksionit për njerëzit me imunitet të reduktuar, e cila edhe lezione të vogla infektive mund të shkaktojë pasoja të rënda. Le të flasim në lidhje me artikullin infeksionet virale gjatë shtatzënisë.


ARI (infeksion respirator akut viral) - një grup i madh i viruseve që periudha e vështirë gjatë shtatzënisë, duke shkaktuar pasoja të pakëndshme për shëndetin e fetusit. Më të rrezikshme për gratë shtatzëna gjeni gripit. Kur të infektuar në tremujorin e parë është e mundur për të formuar keqformime fetusit bruto, kështu mjekët vuri në dukje se infeksioni gripit në deri në 12 javë në parimin "të gjitha ose asgjë", që është, ose të zhvillojë defekte të papajtueshme me jetën, ose infeksioni nuk vidib 'etsya në fruta. Pas 12 javësh të komplikacioneve në zhvillimin e fëmijës nuk është duke u zhvilluar, por ka yyazytsirnist e hypoxia fetusit, mangësi fytoplatsentarnoy rrit rrezikun e lindjes abort ose të parakohshme.


Rubeola
Rubeola - një sëmundje akute infektive e shkaktuar nga nje virus. Manifestuar në formën e nxituar Rubeola melkopyatnistoy, rritur nyjet zadnesheynyh dhe qafën limfatike, dhimbje të muskujve dhe ethe. Në periudhën e shtatzënisë virusi nga gjaku i nënës merr në indet e embrionit, dhe nëse infeksioni ndodh në tre muajt e parë të shtatzënisë, është shkelje e rritjes intrauterine vonuar, shpesh çon në myyazytsilnoho abortin. Shtrirja dhe frekuenca e lezioneve të varet mbi të cilat infeksion termi ndodhur - e vogël në kohën e infeksionit, të keqformime më shumë në të fetusit. Periudha më e rrezikshme është infeksion mosha gestational prej 12 javësh, për shkak se në këtë moshë është zhvillimi i të gjitha organeve të rëndësishme të një fëmije. Nëse infeksioni ka ndodhur në tremujorin e parë, në 80% të rasteve është duke ndikuar fetusin, ndërsa infeksion në 13-14 javë - rreth 70% në 26 javë - 25%.


Gabimet zhvilluar në fetus si rezultat i infeksioneve të rubeolës, në varësi nga shkalla e nënës sëmundjes. Kjo mund të jetë keqformime e skeletit, mëlçisë, shpretkë, organet urinar, dëmtimit të trurit, syve, zemrës, shurdhim. Humbja e sistemit nervor nuk është gjithmonë e mundur për të diagnostikuar menjëherë pas lindjes, ata janë zakonisht shumë më vonë në një gjykatë apo moszhvillimin mendore. Në disa raste, fëmijët e infektuar që kanë defektet e lindjes janë të lindur me peshë të ulët të lindjes dhe të ardhmen prapa kolegëve të tyre në zhvillimin fizik. Në keqformime në komplikimeve fetusi mund të shfaqet në formën e mos kryerjen ose fetale dhe komplikimeve të mundshme gjate punes, hemorragji, sepsis (infeksionit të gjakut), shkeljes e lindjes.


Vitrianka
Vitrianka - një sëmundje shumë ngjitëse që prek kryesisht fëmijët, ndonjëherë ndodh në të rriturit. Sëmundja ndodh në gratë shtatzëna, si dhe tek të rriturit, por nganjëherë ndikon negativisht fetusin. Sidomos i rrezikshëm është sëmundja në fazat e hershme - ndoshta lindje e frytit të vdekur, dhëmbëza të lëkurës, rritja frenim, atrofi e lëvore cerebrale, hipoplazise e gjymtyrëve, por, ndryshe nga rubeolës, përqindja e defekteve në dhenve është shumë e ulët - rreth 1%.

Kur infektuar në abort fillim shpesh ndodh kur infeksion deri në 14 javë rrezikut të fetusit është rreth 04%, nga 14 në 20 javë - më pak se 2%. Pas 20 javësh, rreziku për fëmijën pothuajse asnjë. Periudha maksimale e komplikimeve të rrezikshme - fazat e mëvonshme të shtatzënisë, për 2 ditë para lindjes dhe deri në 5 ditë pas saj. Nëse infeksioni është shtatzënë për 4-5 ditë për lindjes, gjasat e lisë së dhenve lindur fëmija është 10-20%, ndërsa norma rritet vdekshmërisë në 20-30%. Dhenve kongjenitale shkon e vështirë dhe shoqërohet me lezione të organeve të brendshme dhe zhvillimin e fëmijës në pneumoni tij. Kur infektuar 5 ditë para lindjes së fëmijës më të lehtë dhenve ndodh në formë apo nuk rezulton, kjo është arsyeja pse, kur gratë infektuar mjekët përpiqen për të vonuar të ofrimit 5-7 ditë. Nëse kjo nuk është e mundur, gruaja dhe foshnja e saj menjëherë pas dorëzimit të hyjë në një imunoglobuline të veçantë, e cila ndihmon të parandaluar vdekjen e porsalindur. Pas lindjes, fëmija është transferuar në departamentin e infektive dhe përshkruajnë një kurs të terapisë anti-virale.


Infeksion cytomegalovirus
Për fat të keq, ky infeksion në një organizëm jetën e shumë njerëzve dhe ata janë bartës të tij edhe pa e ditur atë. Zhvillimi i sëmundjes është reduktuar imunitetin në atë kohë dhe tregon rritjen nyjet limfatike, ethe, të muskujve dhe dhimbje të përbashkët. Shpesh këto simptoma janë parë si SARS. Kjo është veçanërisht e rrezikshme infeksion viral gjatë shtatzënisë, pasi rreziku i infeksionit të fetusit është mjaft i madh. CMV renditet infeksion parë intrauterine. Veçanërisht pasoja të rënda shkaktuar transferimin e infeksionit primar, kur virusi ishte hera e parë në trupin e një gruaje është në kohën e shtatzënisë. Prandaj infeksion citomegalovirusit, si rubeolës, herpes dhe toxoplasmosis, të përfshira në grupin e sëmundjeve të cilat gratë duhet të testohet para konceptimit.