Sëmundja në utero


Sëmundja në utero, apo infeksion intrauterin - një sëmundje ngjitëse e shkaktuar nga infiltruar nga nëna të patogjenëve të zemrës, transportuesit e infeksionit. Penetrimi i patogjen mund të ndodhë si lindja dhe kalimin e fëmijës nëpërmjet kanalin e lindjes. Infeksionit intrauterine mund të shkaktohet nga patogjene të ndryshme - klamidia, viruset, bakteret, mikoplazmave. Pothuajse të gjitha gratë që janë të moshës riprodhuese janë të infektuar me virusin herpes simplex, më shumë se gjysma - tsytomehalovyrusamy të ndryshme, rreth një e katërta - Toxoplasma, kështu që sëmundja subjekt i fetusit në utero është shumë e rëndësishme sot.


Infeksioni më i rrezikshëm për të fetusit konsideruar se nëna shtatzënë kontraktuar gjatë shtatzënisë për herë të parë. Infeksionet që ndodhin në utero, fetusi mund të goditur me anë të lëngut amniotik ose transplatsentarno. Në të njëjtën kohë, infeksioni mund të merrni në lëngun amniotik nga vagina (rritëse) ose tubat fallopiane (Drejtimi në rënie). Në placentë, infeksioni endometritis është për shkak të membranës amniotik. Infeksioni mund të ndodhë në gratë me simptoma të theksuara, ose simptoma. Në varësi të natyrës dhe kohën e patogjen infektimin ndikimit patogjen në të ardhmen e fëmijës mund të jenë të ndryshme. Periudha më e rrezikshme për fëmijën - tremujorit të parë të shtatzënisë, sepse në këtë kohë fetusi të përcaktuara të gjitha organet vitale dhe sistemit nervor është formuar. Infeksion patogjen në këtë periudhë ka ndikimin më negativ në fëmijën e tyre të ardhshëm. Por ne nuk mund të themi se në periudha të tjera të veprimit ngjizje patogjen padëmshme, sepse, për shembull, truri, sistemi nervor i një foshnje në zhvillim gjatë gjithë shtatzënisë.


1. cytomegalovirus. Ajo i përket një grupi të viruseve herpes. Rrugët të fetusit, zakonisht hematogjene, por në disa raste rruga e transmetimit mund të jetë në rritje. Specialistët e huaj ofron statistika, që do të thotë se infeksioni primar ndodh në 1-4% të frutave transmetohet në 40% të rasteve. Në raste të rralla, por ende ka gjetur se gratë infektuar shtatzëna për të transmetuar agjent i fetusit, zakonisht kjo ndodh për shkak se fëmija nuk është në gjendje të mbrojë mungesës së imunitetit. Trajtim më të sigurt dhe efektive konsiderohet agjentët e duhura antytsytomehalovyrusnыmy - imunoglobulinat. Për fat të keq, aktualisht nuk është zhvilluar ende drogë për veprim parandalues, për të parandaluar sëmundjet ndotje tsytomehalovyrusnыmy infektive.


2. infeksion herpetike. Në shumicën e rasteve, të shkaktuara nga virusi herpes simplex (80-90%), mënyrat e infeksionit të fetusit - ngjitje, hematogjene, kontamynatsyonnыy. Në rastet kur herpes gjenital shfaq në gratë gjatë shtatzënisë, mundësia e infektimit të fëmijëve gjatë kalimit nëpër kanalin e lindjes është rreth 40%, me herpes korrente - 8%. Protyvoherpetycheskaya vaksinimi mund të ketë një efekt pozitiv në trajtimin e herpesit. Bazuar në rezultatet e testimit, manifestimet klinike të herpesit në kanalin e lindjes, përdorimin e mundshëm të nenit cezariane. Nëse infeksioni herpes u zbulua në porsalindur tregon terapi lokale dhe sistemike, ku frekuenca e efekteve neurologjike është reduktuar në masë të madhe, jeta përmirësuar parashikimet.


3. Chlamydia. Ky infeksion transmetohet seksualisht, shumë e zakonshme kohët e fundit. Gratë shtatzëna të infektuara me klamidia në 10-15% të rasteve. Mënyrat e depërtimit të klamidia të fetusit gjatë punës ose duke u ngjitur. Përkundër faktit se devijim në infeksion fetusit me klamidia nuk janë tipike, mund të ketë pasoja të tjera negative. Në rast të klamidia në nënën e saj në të ardhmen i takon trajtimit me antibiotikë në të njëjtën kohë u mbajt dhe trajtimi i partnerit seksual.


4. Mycoplasma. Mënyrat e infeksionit të fetusit - ngjitje, hematogjene. Infeksion Mycoplasma mund të shkaktojë keqformime në fëmijën infektuar në 15% të rasteve. Për gratë shtatzëna kryer trajtime parandaluese duke përdorur antibiotikë dhe terapi aktuale.

5. Infeksioni Ureaplazmennaya. Ureaplasma mund të zbulohet në gratë dhe burrat. Ky infeksion mund të bëhet shkak i shtatzënisë të parakohshme, rreth gjysma e rasteve është infeksioni i fetusit. Traktit gjenital në foshnjat Ureaplasma kolonizuar në kohën e lindjes, por në disa raste ndodh që infeksioni ndodh në foshnjat shfaq në dritë nga prerjeje cezariane. Zakonisht, infeksioni në një fëmijë nuk është ruajtur përgjithmonë.


6. toxoplasmosis. Quajtur Toxoplasma - parazitëve protozoare kanë tendencë për të shërbyer macet e tyre amtare. Rubeola është transmetuar nëpërmjet ushqimit dhe lëkurën e njeriut, infeksioni ndodh pa simptoma të dukshme mund të rrisë lymfauzlov, ethe. Infeksioni më i rrezikshëm i grave shtatzëna në 2 muajt e parë. Kështu ka abortit apo të mundshme keqformime të fetusit. Gratë shtatzëna duhet të jetë të paktën 2 herë për të gjithë shtatzënisë që të testohen për toxoplasmosis.


7. Rubeola. Mënyra fetusit infeksion - hematogjene, në fazat e hershme të virusit te rubellës shkakton abortin. Keqformime në fëmijët e infektuar me rubeolës ndodh në 10% të rasteve. Nëse një grua është kapur në muajin e parë, vërehet lindur në gjysmën e rasteve.

Të gjitha sëmundjet ngjitëse që janë miratuar nga nëna tek fetusi gjatë zhvillimit të saj intrauterine, mund të jetë i rrezikshëm në një farë mase. Prandaj, gratë që planifikojnë shtatzëni, rekomandohet ekzaminimi paraprak.