Ushtrim terapeutik gjatë shtatzënisë


Procesi i përgatitjes gratë shtatzëna për lindjen e fëmijës përfshin jo vetëm vizita të rregullta te gjinekologu dhe studimi i librave të veçanta. Po aq e rëndësishme është mënyra jetën e një gruaje për momentin. Në qoftë se një grua shtatzënë do të çojë një mënyrë jetese joaktiv dhe i ulur, vidyazykatsya e ushtrimit dhe shëtitjet në ajër të pastër, ajo nuk është ndikimi më i mirë për gjendjen e nënës shtatzënë dhe gjendjen e fëmijës.
Përgatitja për lindjen e fëmijës.
Përgatitjet për lindjen e ardhshme, e cila përfshin përdorimin e trajnimit fizik, është sot një i pranuar dhe përdorur kudo. Ushtrim terapeutik gjatë shtatzënisë caktuar faza në bazë të shtatzënisë, shtatzënë moshën e grave, gjendjen e shëndetit, sëmundjet shoqëruese, niveli i zhvillimit fizik. Qëllimi i terapisë fizike gjatë shtatzënisë - një shtatzëni të favorshme dhe lindja e ardhshme, zhvillimi i plotë i fetusit.


Shpesh për të lehtësuar grupet e kuvendit të grave shtatzëna në klinikat antenatal gjatë gjithë seancave të terapisë ushtrim të ndarë në 3 periudha kohore. Kjo është femra me ngjizje në 1-16 javë, 17-32 javë dhe 32-42 javë. Për çdo periudhë të natyrshme në detyra të caktuara.

Ushtrim terapeutik në 1-16 javë të shtatzënisë.
Ushtrimi objektiv në këtë fazë të shtatzënisë - të fut aftësitë në aktivitet të rregullt fizik, trajnimi stërvitje fizike dhe frymëmarrjen e duhur. Përveç kësaj, kultura terapeutik fizike në këtë periudhë mbështetet promovojë zhvillimin normal të shtatzënisë, forcimin e kardiovaskulare, të frymëmarrjes dhe sistemit musculoskeletal, duke rritur funksionalitetin e trupit.


Ushtrim terapeutik në 17-32 javë të shtatzënisë.
Objektivi - për të përmirësuar uyazyka për zhvillimin e plotë të fetusit, të rrisë qëndrueshmëri, për të forcuar muskujt e barkut dhe perineal, të parandaluar bllokimet venoz, të përmirësuar sjellje.

Ushtrim terapeutik në 32-40 javë të shtatzënisë.
Detyra - për të ruajtur sistem funksional të përgjegjshëm për rritjen, zhvillimin e fetusit, si dhe aktivitetet e përgjithshme.

Ushtrim terapeutik për gratë shtatzëna përfshin ushtrime për këmbët, krahët, bust, këmbët dhe muskujt e mbrapa, duke forcuar abdominals, ushtrime të frymëmarrjes dhe të përgatiten dhe ushtrime për të përmirësuar elasticitetin e perineum.

Ushtrimet për forcimin e barkut, në këmbë - kthehet dhe tilts bust në pozicionin e shtrirë në shpinë - stërvitje "gërshërë", "biçikletë", heqjen këmbët.
Për të rritur elasticitetin e ushtrimeve treguar perineum që ofrojnë një hollim maksimale, lakimi këmbët, thembra kuvendi me njëri-tjetrin dhe të mbarështimit gjunjë. Ushtrimet janë kryer me supozime të ndryshme.

Kundërindikimet për seancat e terapisë fizike gjatë shtatzënisë.
Pavarësisht nga të gjitha të mirat e terapisë fizike, ajo i jep grua shtatzënë dhe fetusin, aktivitet fizik kanë një numër të contraindications. Këto përfshijnë sëmundje akute infektive me temperaturë, sëmundje kronike, proceset purulent në organet dhe indet që të veshkave në mënyrë aktive në vazhdim, mëlçisë, në fillim dhe në fund toksikoz, gjakderdhje nga mitra, placenta PREVIA, sistemit decompensated kardiovaskulare.


Ushtrime komplekse për gratë shtatzëna.
Program ushtrim vlerësuar për gratë me shtatzëni të gjatë në 17-32 javë.
1. pozicionin e fillimit (IP) - në këmbë, duke ecur i ngadaltë, madje edhe frymëmarrja pa pagesë (2 minuta); Duart nga palët ngre në gishtërinjtë tuaj up - thith, të kthehet në pozicionin e fillimit - nxjerr. Ushtrimi përsëritur 4-6 herë.
2. IP - Përhershëm, duart të vendosura përgjatë trupit, këmbët janë gjerësi shpatullave larg, rrotullohen bust tuaj për të djathtën holluar mirë para se të ushqyerit - thith, të kthehet në pozicionin e fillimit - nxjerr. Ushtrimi për të përsëritur në të majtë. Në çdo anë të këtij ushtrimi është përsëritur 3-4 herë.

3. I. - Duke qëndruar pranë një karrige, këmbët divorcuar. Thith, të ulen, përkulur në karrige e tij, nxjerr. Ngjit - frymë në një pozicion në këmbë - nxjerr. Ushtrimi përsëritur 4-6 herë. Lunges përpara me bending alternative e majtë dhe këmbë të djathtë (3-4). Lëvizja Napivkruhovi drejtim të drejtën e parë, pastaj u largua këmbë (3-4). Zhvendosja la alternuar dhe të djathtë (5-6 herë).

Ndikimi pozitiv i kulturës mjekësore fizike ofron dhe periudha pas lindjes. A ushtrim mund të fillojë në 2 ditë pas lindjes. Por terapi ushtrimi në periudhën pas lindjes kërkon mbikëqyrje mjekësore dhe qasje individuale. Pas shkarkimit nga ushtrimi ndërtimit të lindjes është e rekomanduar për të vazhduar në shtëpi.