Rreziku i hipertensionit gjatë shtatzënisë


Hipertensioni gjatë shtatzënisë është rritja e presionit sistolik të gjakut mbi 140/90 mm Hg matet 2 herë për intervale këshilla një mjek për të 4 orë apo presionit të lartë të gjakut diastolic më të madh se 110 mm Hg. Art. matet një herë.
Gjatë shtatzënisë hipertensionit manifestohet në disa simptoma: dhimbje koke të rënda, ottekamy shpërndarë ndonjëherë në të gjithë trupin, pacienti gjithashtu ankohet për vizionin e paqartë dhe për fat të mirë shumë rrallë të jenë konfiskimet. Çdo grua duhet të dini faktorët që mund të çojë në presion në rritje, është:


- shtatzënisë së pari;
- Mosha kufitar shtatzëna (gra të moshës nën 16 ose mbi 40 vjet);
- Incidenti në historinë e familjes e preeclampsia;
- incidentet e formave të ndryshme të hipertensionit në shtatzëni transferuar më herët;
- shtatzënisë të shumta;
- sëmundje e veshkave, në të cilën trazuar filtrimit glomerular;
- skidding cistike;
- sëmundje vaskulare apo patologji lidhës ind (diabet, collagenoses).

Por dëshirore kryesor sot është zhvillimi i parregullt i enëve të gjakut të placentës. Kjo vërtetohet nga fakti se hipertensionit në shtatzëni duket se është në mes të placentës, në të njëjtën periudhë u rrit volumin e gjakut me 20-30%. Vetëm ky fakt është konfirmuar nga analizat morfologjike e placentës dhe fakti që gratë shtatzëna hipertensionit nuk i përgjigjen trajtimit, zhvilloi një hipertensionit thjeshtë. Cili është thelbi? Siç thashë, gjaku vjen nga nëna te fëmija nëpërmjet enëve të placentës që kalojnë një filtër. Në disa raste, kapilarët dhe enët e vogla të gjakut të placentës nuk zhvillohen plotësisht, përndryshe ka një plakje e parakohshme e placentës kur ka sklerozë indeve dhe enët e gjakut. Kështu, zemra duhet të punojë më shumë për të nxitur përmes lumen e ngushta të enëve të gjakut të placentës. Fuqia rrit nxjerrje e gjakut, tek femrat rrit presionin. Nga njëra anë kjo është një dukuri normale kompensues, kjo është vetëm në gjak të tillë presion mund të hyjë fëmijën në anën tjetër, hipertensionit shpie në komplikacione të rënda.

Rreziku i hipertensionit gjatë shtatzënisë është se presioni i lartë i gjakut është një rrezik i madh i komplikimeve në dy organizmat - nëna dhe fëmija. Për një fëmijë të rrezikut më e shpeshtë - është asfiksia intrauterine, për gratë - është eklampsia.

Gjatë shtatzënisë, përcaktohen disa lloje të hipertensionit:
1) hipertensionit kronik - tensioni i lartë i gjakut është se i pranishëm në gratë para shtatzënisë.
2) Hipertensioni shkaktuar nga shtatzënia - është duke u rritur presionin që ndodh pas 20 javëve të shtatzënisë ose gjatë lindjes dhe karakterizohet nga hipertensionit të butë dhe të rënda. Më poshtë ne e konsiderojmë këto lloje të hipertensionit:

- shkaktuar nga hipertensionit të shtatzënisë pa proteina në urinë - një formë e butë që nuk tregojnë sëmundje të veshkave. Por presioni mund të rritet në nivele të larta, duke sjellë gruaja e një dhimbje koke të rënda dhe parehati të përgjithshme. Kjo mund të jetë vetëm hapi i parë dhe nuk është gjithmonë rreziku i shfaqjes së preeclampsia dhe eklampsia.

- preeclampsia - një sindrom klinik që manifestohet sëmundje të veshkave, është ndarë me urinë dhe proteina (më shumë se 300 mg / 24 orë). Kjo është faza e dytë e hipertensionit dhe kjo mund të ndodhë në formën e dritës dhe të formave të rënda. Përveç presionit dhe pacienti vuan ottekamy të rënda, dhimbje koke, i trullosur, të përzier, të vjella, dhimbje në bark e sipërme, vizion shqetësuar. Në këtë fazë, ekziston rreziku i shfaqjes së oliguria (prodhimit të urinës më pak se 500 ml / ditë), e cila është shenja e parë e dështimit të veshkave. Edhe në qoftë se gruaja të jetë e mbikqyrur trajtimi ose preeclampsia mund të jetë i tërë shtatzënisë dhe zhduket tërësisht pas lindjes. Kjo gjendje është shumë e rrezikshme për fëmijën, si grup vonuar vonuar fizik rritjes dhe vuajtje kronike intrauterine fetusit.


- eklampsia - është forma më e rëndë e hipertensionit grave shtatzëna është gjendja urgjente që kërcënon jetën e nënës dhe fëmijës. Eklampsia është e karakterizuar jo vetëm të rrisë presionin e gjakut dhe simptomat e përshkruara më sipër, por edhe konvulsione të forta. Ato mund të manifestohen si tonik ose kapjet clonic. Pacienti duhet të jetë në spital menjëherë, dhe mjekët janë duke u përpjekur për të ndihmuar një shtatzënë sa më shpejt të jetë e mundur për të lindur.
Hipertensioni në yndutsyrovana shtatzënisë ky shtet, kështu që zhduket plotësisht pas lindjes.