Mangësi Jodi gjatë shtatzënisë


Shtatzënia normale dhe fetale zhvillimit ushqyesve të nevojshme, vitamina dhe minerale. Shumica e grave vuajnë nga mungesa e jodit në trup, veçanërisht gjatë shtatzënisë. Pse ka një mungesë të jodit gjatë shtatzënisë dhe si të luftohen kjo?
Funksioni i jodit në trup është i rëndësishëm në shumë mënyra, dhe ajo mund të kontribuojë në mungesën e sëmundjeve të rënda. Së pari, jod është pjesë aktive e hormoneve tiroide të cilat janë përgjegjëse për shpërndarjen e energjisë në trupin e një të rrituri. Për fëmijët e vegjël, dhe të fetusit jodit apo tiroide hormoneve kryejnë disa funksione:


• zhvillimin dhe rritjen e skeletit;
• zhvillimin e inteligjencës dhe të sistemit nervor të fëmijës.

Fëmijët e vegjël marrin ushqimin bazë të qumështit të nënës, në përputhje mungesën e jodit në qumësht të shkaktojë mungesën e trupit dhe problemeve me zhvillimin e fëmijës. Për zhvillimin normal dhe mirëmbajtjen e një shtatzëna gratë normale lactating duhet metabolizmin e përshpejtuar, e cila është e mundur vetëm me funksionimin e duhur të gjëndrës tiroide. Nga jodit në trup varet nga zhvillimi i tyre zemrat femra, dhe prandaj prodhimin e qumështit.


Sëmundjet që mund të shkaktojë mungesa e jodit në të sapolindur dhe shtatzënë
Sëmundja më e zakonshme është goiter endemike - një funksion tiroide rënie dhe për të zvogëluar madhësinë e saj. Sëmundja është e lehtë për të njohin dhe trajtojnë pasojat dhe pa shkaktuar komplikime. Por në qoftë se sëmundja nuk është shprehur me simptomat, atëherë ky lloj i pamjaftueshmerise jodike mund të jenë të rrezikshme për fëmijën dhe për nënën. Nëse mungesa e jodit grua shtatzënë mund të durojë, madje edhe në forma të rënda, fetusi në zhvillim apo tashmë lindur fëmijë atje. Fruta, zhvillimin rigrupohen aftë, dhe madje edhe mungesa e shkurtër e jodit shkakton pasoja të rënda negative.

Kryesisht vuajnë nga zhvillimi mendor dhe motorik. Forma më e famshme e prapambetjes është cretinism. Fëmijët e lindur me këtë diagnozë vuajnë nga demenca rëndë, defekte të ndryshme, duke përfshirë ndalimin e rritjes.

Në gratë shtatzëna, mungesa e jodit mund të shkaktojë abortin "humbur" abortim spontan apo të ashtuquajturin dhe komplikime të ndryshme të grave shëndetësore gjatë shtatzënisë dhe lindjes. Në gratë lactating mund të ulet apo edhe të ndaluar prodhimin e qumështit.

Mangësi Jodi në shtatzëni ndodh për shumë arsye, njëra prej të cilave është dietë e varfër e grave shtatzëna ose lactating. Burimi kryesor i jodit për trupin është ujë të pijshëm, peshk dhe ushqime të caktuara. Por më i madh se numri i ujit hyrëse dhe, në disa rajone përmbajtje jod në ujë nuk është e mjaftueshme.
Studimet e fundit tregojnë se shumica e grave gjatë shtatzënisë vuajnë mungesën e jodit dhe 20% një rritje të kancerit tiroide. Diagnozë mungon një element të rëndësishëm për zhvillimin e hormoneve tiroide shumë të vështirë, sidomos nëse mungesa bëhet në një formë të fshehur. Edhe më e vështirë për të përcaktuar nivelin e martesës. Sipas të mos lënduar veten dhe fëmijën tuaj një të ardhme më të mirë për parandalimin e se trajtimi.


Masat parandaluese përmes përdorimit të produkteve të jodit që përmbajnë nuk është gjithmonë efektive, sepse shuma që përmban e selen në ushqime është shumë e vogël dhe nuk mjafton për dy. Për të parandaluar përdorimin e vitaminës dhe komplekse minerale posaçërisht për gratë shtatzëna, të cilët nuk duhet të injorojnë.
Ekspertët këshillojnë yododefytsyna fillojë parandalimin para shtatzënisë, dhe zgjedhja e drogës duhet të bëhet i aftë. Çdo të vetë në këtë rast - nuk është e pranueshme.