Komplikimet e rubeolës gjatë shtatzënisë


Ndoshta një nga infeksionet më të rrezikshme gjatë shtatzënisë - është rubeola. Rubeola, si një sëmundje të pavarur, u zbulua relativisht vonë, në fund të nëntëmbëdhjetë ndonjëherë. Para se, rubeola, fruthi, fruth i keq u konsideruar si një sëmundje. Çfarë duhet të presin komplikime të rubeolës gjatë shtatzënisë? Sot ne flasim për rubeolës, si ajo ndikon në dhe se çfarë mund të ndodhë me një nënë dhe fëmijën e saj. Rubeola shumë tek fëmijët, në parim, është mjaft e lehtë. Dhe të rriturit, sëmundja rrallë shkakton komplikime. Megjithatë, gjatë shtatzënisë, Rubeola është shumë e rrezikshme. Në tremujorin e parë të shtatzënisë, sëmundja mund të shkaktojë pasoja fatkeqe në të ardhmen. Nëse mosha gestational më pak se 16 javë, një grua e zbuluar Rubeolë, ju duhet të ndërpresë shtatzëninë pa dështojnë. Ruaj fetusit mund në raste të rralla, duke iu afruar çështjes individualisht. Kjo është për shkak se virusi i sëmundjes penetron placentën ende e papjekur dhe embrioni merr dëme të pariparueshme. Në embrionit ndryshuar plotësisht zhvillimin e paralindjes.


Shenja e rubeolës janë një skuqje në lëkurë. Ajo është si një pak spote të vogël në trup. Spot nuk është vetëm në shuplaka. Pacienti rritur nyjet limfatike në anën e pasme e qafës dhe shpinë. Megjithatë, nuk mund të jenë simptoma të tjera: rrufë traktit respirator, ethe, dhimbje të përbashkët, ethe. Megjithatë, këto karakteristika nuk janë ende një konfirmim i sëmundjes, ata vetëm tregojnë për praninë e saj të mundshëm në trup. Ju duhet të bëni të sigurtë që shtatzënë pasur kontakt të zgjatur me pacientin. Është e nevojshme të bëhet dallimi skuqje rubeolës nga një skuqje të lëkurës alergjik. Konfirmo Rubeola mund të virusit të izoluar nga hundës, gjaku. Shtatzënë mbani mend se në qoftë se ajo tashmë kishte Rubeola më herët, rreziku i ri-infeksionit praktikisht zero.


Për shembull, gjatë rubeolës shtatzënisë zbuloi se çfarë ndodh me fëmijën? Duke filluar nga i treti në javën e njëmbëdhjetë, mund të ndodhë sistemin nervor. Në e katërt të javës së shtatë, që vuajnë nga syri dhe zemra, dëgjimi mund të preken nga shtatë deri dymbëdhjetë javë. Nëse një grua është kapur në fazat e hershme, ajo mund të çojë në vdekje abort ose të fetusit. Shtatzënia është ndalur. Fëmija i lindur mund të kenë sëmundje të zemrës, ajo mund të jetë dëmtuar dëgjimin, shikimin, dhe shpesh një defekt i sistemit nervor qendror (hydrocephalus, mikrocefalia. Ka keqformime të skeletit, të shqetësuar tonin e muskujve, dëmtim motorike janë të pranishëm. Këta fëmijë nervozizëm, Kur konvulsione, hyperkinesis, paraliza. Shpesh rreziku i vonuar mendor, rënie në zhvillimin mendor, inteligjencës më të ulët, madje mund të jetë idiotësi. Nëse ndotje ndodhur në 13-20 javë, defektet nuk mund të zhvillohet, por shumica yyazytsirnist të jetë dëgjimi i habitur. njëjtë Infeksioni ndodh pas javës së njëzetë, fëmija mund të jetë infeksion kronik, me faktor saj karakteristikë është sistemi nervor qendror gjithashtu ndikon në shqisat. Në lindje nuk është diagnostikuar gjithmonë manifestimet sistemit nervor mund të shihet më vonë. Fëmija vënë re shfaqjen e simptomave konfiskimet dhe vonuar mendor, anomalitë mendore. Komplikimet e rubeolës gjatë shtatzënisë mund të çojë në probleme në lindjen e fëmijës. Gratë shqetësuar mundit mund të gjakderdhjes dhe sepsa. Nëse infeksioni mori në trupin e gruas për një periudhë gjashtëmbëdhjetë dhe njëzet e tetë javë, është konsideruar edhe aborti më të përshtatshme. Edhe pse rreziku i ndryshimeve patologjike në embrion, në këtë rast, shumë më pak.


Metoda kryesore e parandalimit të fruthit është vaksinimi. Qëllimi i tij kryesor është për të parandaluar futjen e virusit te rubellës në gratë shtatzëna. Mosha optimale për vaksinimin - nga 1 deri 6 vjet. Nëse gjatë kësaj periudhe u mbajt më pak se dy vaksinimet, trembëdhjetë vajzat gjithashtu të bëjë vaksinimin. Kështu, edhe në qoftë se një person ka vuajtur nga rubeolës, vaksinimi ende. Megjithatë, gjatë shtatzënisë vaksinimi Rubeola nuk duhet të bëjë, pasi ajo mund të dëmtojë fetusin. Përmbajtja vaksinimi është pikërisht të shkaktojë formë shumë të butë e fruthit. Por për fëmijën e palindur dhe kjo sëmundje mund të jetë i rrezikshëm. Gjithashtu, në asnjë rast nuk lejohet kontakti me gratë shtatzëna vaksinuar, dhe edhe më shumë të sëmurë.


Besoni mua, kjo është e gabuar për të fshehur dhe të vonojë sëmundjen. Në fund të fundit, fëmija mund të jetë i lindur me të meta. Një pacient në klinikën tonë, lindi një djalë me mikrocefalia. Fëmija i saj ka jetuar për katër vjet. Ai kurrë nuk mësoi të flasë një fjalë - nëna ime nuk mund të ecin dhe nuk ka ilaçe nuk mund të lehtësojë gjyqin e tij të dhimbshme. Foshnja pësoi dhe të gjithë njerëzit përreth. Sidomos nënë. Klinika pafund, injeksione dhe shumë përpjekje u tretur. Lindja e fëmijës, familja solli trauma e madhe, sepse nuk do të mund të shkaktojë dhimbje dhe vuajtje të fëmijës. Si rezultat i kësaj, nëna ime, realizimin e shpresës e situatës, i dha një fëmijë të sëmurë në një konvikt-turistik. Ajo shkoi për një hap të tillë të dëshpërimit. Djali vdiq, dhe mos e kuptuar se jeta. Pas një kohe ka pasur një gjinekolog grua, të edukuar të re fëmijë, të shëndetshëm. Por kujtesa gjithmonë do të mbahen, dhe dhimbje, të cilat nuk kanë dhënë djalin e saj të parë të jetojnë. Para së gjithash, ne duhet të kuptojmë se komplikime gjatë shtatzënisë rubeolës tmerrshme dhe në fakt nuk i shërueshëm. Edhe në qoftë se ju sëmureni gjatë shtatzënisë, nuk e fshehin atë, shihni mjekun tuaj dhe të ndiqni këshillat e tij.