Infeksion cytomegalovirus në shtatzëni


Shtatzënia është koha më e bukur në jetën e një gruaje. Trupi i gruas gjatë kësaj periudhe drejton një pjesë të aktiviteteve të saj në ngjizje, duke e bërë atë më të prekshëm dhe të prirur për të infeksioneve të ndryshme, duke përfshirë cytomegalovirus.
Infeksioni cytomegalovirus gjatë shtatzënisë është një infeksionet serioze virale, e cila është e rrezikshme për gruan dhe fetusi në utero ndikon (promovon defekte të ndryshme dhe patologjinë). Shenjat e infektimit janë gjetur në 2% të të porsalindurve dhe nënave të tyre.
Infeksioni shkaktar viral është citomegalovirusit, e cila është pjesë e një grupi të viruseve herpes. Më e zakonshme Grupi herpes sëmundje - një herpes simplex, virusi lisë së dhenve, virusi Epstein-Barr. Ky grup i infeksioneve virale ka ngjashmëri të madhe me indet e sistemit nervor që ekspozuar ndikimin negativ më. Përveç kësaj, CMV mund të riprodhuar në mënyrë aktive në organet e brendshme, duke përfshirë mëlçinë dhe veshkat.Burimet e infeksionit cytomegalovirus infeksionit gjatë shtatzënisë është bartës i tij, sëmundja e të cilit është asimptomatike. Mund virusi transmetohet nëpërmjet puthjeve, si në mënyrë aktive shumëfishon në gjëndrat e pështymës. Gjithashtu në gjak dhe zgarë spermë mund të transferohen nëpër pikat ajrore. Shpesh gruaja vetë është një bartës i infeksionit ose shtatzanisë ndodh riaktivizim, pra zgjimi infeksion tsytomehalovmrusnoy.

Nga nëna tek fetusi infeksion viral mund të transmetohet në disa mënyra:

• transmetimit transplacental mund të ndodhë në çdo shtatzëni. Virusi nga gjaku i nënës merr në placentë dhe gjakut fetal respektivisht. Transmetimit Transplacental ndodh në më shumë se 1% të rasteve. Sëmundje të ndryshme i mitrës apo sëmundje të placentës rrit rrezikun e transmetimit të infeksionit viral.
• Infeksioni mund të ndodhë gjatë lindjes së fëmijës, pasi fëmija të drejtpërdrejtë kontakti gjatë kalimit nëpër kanalin e lindjes, me lëngjet e infektuar të trupit. Me këtë lloj të infektimit të kontribuojnë në sëmundjet inflamatore të nënave gjenitale.

• Infeksioni mund të ndodhë gjatë ushqyerjes me gji. Mekanizmi kryesor zaroschennya infeksion neonatal citomegalovirusin është kontakti me pështymë e nënës së fëmijës. Infeksioni i foshnjeve është 10 herë më shpesh se shkrirjes gjatë zhvillimit të fetusit.

Njohin tsytomehalovyrusnuyu infeksioni është e vështirë, sepse në shumicën e rasteve është asimptomatike ose malovыrazhennoy simptomatike ju merrni ftohtë tipike. Që gratë shtatzëna gjatë infeksionit infeksion viral dridhura vëzhguara, temperaturë të butë, kollë e thatë. Infeksioni cytomegalovirus shpesh mund të vazhdojë sindrom si mononukleoznoho - një infeksion i shkaktuar nga një virus mononucleosis. Kur simptomat mononukleoznom e sëmundjes kontribuon në lodhje, dhimbje të muskujve, zgjerimin e mëlçisë, ndryshime në gjak, ethe zgjatur ulët. Infeksion cytomegalovirus rrallë shkakton komplikime në disa gra, ajo ndikon fetusin dhe fëmijën e porsalindur.


Infeksioni dhe zhvillimi i infeksionit cytomegalovirus është veçanërisht e rrezikshme në gjysmën e parë të shtatzënisë (20 javë), por transmetimi yyazytsirnist nga nëna tek fetusi nuk e kalon 5% të rasteve.
Infeksion Simptomat zaroschennya në fetus dhe porsalindur varet kryesisht nga natyra dhe koha e ekspozimit. Infeksioni i fetusit në 20 javët e para mund të shkaktojë abort, lindjen e një fëmije me anomalitë të rënda ose fetale. Më shumë se 90% e fëmijëve të ekspozuar ndaj virusit janë të lindur pa simptoma të sëmundjes, dhe vetëm 15% e sëmundjeve të porsalindur manifestohet më vonë. Simptomat e mëvonshme të sëmundjes nëse infektohen fëmija gjatë lindjes ose menjëherë pas kësaj.


Infeksion viral në një fëmijë zhvillohet në tri forma:
• Formulari i lehtë - e karakterizuar asymptomatycheskym simptomat aktuale ose malovыrazhennыmy, dëme të vogla të fëmijës dhe të gjitha gjetën më vonë.
• mesatare Forma - manifestohet me simptoma më të rënda, nuk është një shkelje e organeve të brendshme dhe të përfunduar shërim i tyre nuk është gjithmonë e mundur.
• Forma e rëndë - shkakton përçarje të rënda të organeve të brendshme nganjëherë të papajtueshme me jetën.
Simptomet kryesore të infeksionit neonatale cytomegalovirus infeksioni është verdhëz, shpretkë zgjeruar dhe mëlçisë, anemi, probleme me shikimin, të vogla (mikrocefalia) ose rritje (hydrocephalus) madhësia e kokës, pas moszhvillimin. Infeksion çante mund të ndodhë në 5-7 vjetësh në formën e dëgjim probleme ose vonuar mendor.


Diagnostikuar infeksionit CMV gjatë shtatzënisë shumë metoda diagnostikimi më tej dhe shkaktuar komplikime të tregojë urina biokimike dhe gjak. Diagnoza e infeksionit të fetusit është analiza e lëngut amniotik dhe ultrazërit.
Trajtimi i virusit gjatë shtatzënisë bëhet barnave antivirale, imunoglobulinat dhe Interferons, të cilat nga ana tjetër mund të ndikojnë në shëndetin e nënës dhe fetusit.

Parandalimi themelore e infeksionit me një grua shtatzënë është reflektuar në respektimin e higjienës personale. Parandalimi i transmetimit nga nëna tek fetusi është edhe në higjienën dhe mungesa e kontaktit të drejtpërdrejtë me personin e sëmurë.

Opsioni më i mirë për mbrojtjen e fëmijës nga infeksioni ardhmen zaroschennya të - shfaqen për virusin para se të shtatzënisë, nëse është e nevojshme, i nënshtrohen trajtimit.