Diabeti gjatë shtatzënisë


Diabetes gratë shtatzëna apo diabeti gestational, është vërejtur tani në më shumë se 4% e grave shtatzëna. Statistika të tilla zyrtare sugjerojnë mjekët nga Shtetet e Bashkuara. Për fat të keq, në vendin tonë këto studime dhe llogaritjet nuk kanë kryer ende, dhe nuk ka të dhëna të sakta. Megjithatë, ekspertët thonë se prevalenca e sëmundjes - nga 1% deri 14%.

Pra, si është manifestuar shkakton diabet në shtatzëni? Për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje, ne duhet së pari të kuptojnë dallimin në mes të gestational diabet mellitus nga llojet e parë ose të dytë të zakonshme. Fakti që diabet gjatë shtatzënisë është i lidhur me karbohidrateve metabolike që ndodh vetëm në gratë shtatzëna. Ndryshe nga diabeti gestational, një diabet për llojin e parë ose të dytë të karakteristik rritje konstante të sheqerit në gjak.


Diabeti Gestational zhvillon në uljen ndjeshmërinë e qelizave ndaj insulinës të prodhuar. Kjo quhet rezistenca e insulinës. Pas lindjes, reduktuar nivelet zakonisht normale, të sheqerit në gjak, qelizat përgjigjur si zakonisht për të insulinës.

Hulumtimet bashkëkohore mjekësore lejuar për të hedhur dritë mbi arsyet që ndikojnë në zhvillimin e diabetit gestational. Sigurisht, të gjithë mjekët nuanca janë të paqarta, por themeluar besueshme se autorët e rritjes së sheqerit gjatë shtatzënisë është hormonet.

Në placentë ardhshme mëmë prodhon shumë hormone që ndihmojnë të mbajë një shtatzëni normale. Ajo kortizolit, lactogen placental, estrogjenit. Por këto substanca janë të dobishme për të shtatzënisë, në të njëjtën kohë mund të bllokojnë veprimin e insulinës. Rezultati duket efekt kontrynsulynovыy. Pankreasi grua shtatzënë duhet të prodhojë më shumë insulinë për të furnizuar glukozë indeve. Kur pankreasi nuk është në gjendje për të përballuar me rritjen e ngarkesës zhvillon diabet gestational.


Është e njohur që shkaktojnë shumë sëmundje janë të trashëguara. Diabeti Gestational në këtë kuptim, nuk është përjashtim. Kjo sëmundje nuk është tipike për të gjitha gratë, por vetëm për ata që kanë një predispozicion për të.
Përveç kësaj, ka edhe faktorë të tjerë të rrezikut. Këtu janë ato më të zakonshme:
• diabetit në të afërmit;
• trashje;
• histori negativ obstetrike;
• Fëmija mëparshme lindur peshon më shumë se 4 kg, me një rrip të gjerë të gjymtyrëve të sipërme dhe bark të madh;
• fetusi gabim;

• diabet gestational gjatë shtatzënisë të mëparshme;
• polyhydramnios.

Në qoftë se një grua shtatzënë mund t'i atribuohet ndonjë nga këto pika, është e nevojshme për të kontrolluar e sheqerit në gjak. Në konsultimin e parë të nënës shtatzënë është e detyruar të emërojë hulumtime të caktuara.
Diabeti në shtatzëni mund të ndikojë negativisht në shëndetin e nënës dhe fetusit. Në shtatzëninë e hershme diabeti gestational mund të shkaktojë defekte zhvillimin e fetusit, veçanërisht të trurit dhe të zemrës defekte. Në trimesters dytë dhe të tretë të shtatzënisë, kur fetusi mund diabet shumë ushqyesve, ai bëhet i madh, dhe fryti i madh është i njohur për të ndonjëherë e komplikon shtatzënisë dhe lindjes. Shpesh në raste të tilla ka të bëjë seksion cezariane. Një lindjes natyrore në rrezik të lartë të grave vaginale traumave.


Veç kësaj, diabeti gestational është i aftë që të çojë në zhvillimin e diabetit mellitus tipi II, dhe, në disa raste te diabeteve tipi parë. Kjo është arsyeja pse pas lindjes është e rekomanduar për të kontrolluar të sheqerit në gjak, dhe të kufizojnë përdorimin e karbohidrateve të thjeshta.
Dyshimi i diabetit gestational nuk duhet të panik, sepse stresi nervore të ndikojë negativisht në fëmijën. Në mënyrë për të shmangur efektet negative të sëmundjes mund të trajtohen në kohën e duhur është e rëndësishme.
Për të filluar, mjeku mund të rekomandojë ndiqni dietë, të jenë fizikisht aktiv. Nëse këto masa të pamjaftueshme, demonstron përdorimin e agjentëve hypoglycemic apo injeksione insulinë. Në fazat e mëvonshme të shtatzënisë placenta prodhon një numër në rritje të hormoneve që "sguar" të veprimit të insulinës, që do të thotë se doza e insulinës duhet përfundimisht të rritet.