Arthritis i përbashkët gju - simptomat dhe shkaqet


Gju artrit referohet sëmundje progresive që janë në gjendje të zhvillojnë në sfondin e faktorëve fillore dhe të mesme. Humbja e përbashkët gju ka simptomat e veta karakteristike dhe mund të ndodhë si në formë akute dhe kronike.


Simptomat e artritit të përbashkët gju


Sëmundjet e sistemit musculoskeletal sigurojë një grup të madh të proceseve patologjike në të cilën nyje dëmtuara, kockave, kërc, muskujve. One e sëmundjes shpesh ndodhur eshte artrit e lidhjes gjurit, e cila karakterizohet nga një proces inflamatore që rezultojnë në kërcit dëmtuar, nyjeve. Semundja ka një drifter dhe mund të shfaqet në formën akute ose kronike. Sipas statistikave të OBSH, sëmundja ndodh në 23% të popullsisë pas 35 vjetësh. Arthritis i përbashkët gju mund të zhvillohet gjatë disa viteve, me përparimin e ngadaltë, jo duke dhënë shumë siklet. Ka disa arsye dhe faktorë që nxisin zhvillimin e artritit:


• predispozitë gjenetike;
• sëmundjet kronike, defekte kongjenitale te sistemit muskulor;
• jetese i ulur;
• mosha mbi 35 vjet;
• dobësi kongjenitale e ligaments;
• Infeksionet;
• Lëndimet operacioni në gju në nyje;
• çrregullime metabolike.
Ka disa lloje të artritit që më shpesh ndodhin në mesin e popullatës:
• reumatike - janë llojet më të zakonshme të artritit në të cilën hypertrophy synovial ndodh, duke çuar në zhvillimin e sëmundjes;

• reaktive - manifestohet si rezultat i infeksionit, i cili mund të ndikojë jo vetëm nyje, por edhe organet e tjera;
• arthrosis-artrit i përbashkët gju - ndodh kur qarkullimin e gjakut të kockave dhe nyjeve. Sëmundja karakterizohet me shkatërrimin e indeve, ndryshimet degjenerative në nyjeve dhe kërc që çon në hedh lëng.
Simptomet e gju artritit varet nga shkaku që e ka shkaktuar sëmundjen. Simptomat më të zakonshme janë: ënjtje në gju, dhimbje, gjë e shëmtuar të përbashkët. Së pari, ka dhimbje periodike pas ushtrimit, ngurtësi të jetë e mundur në mëngjes dhe ënjtje të lëkurës në gju.