Virusi Epstein-Barr - simptomat


Virusi Epstein-Barr - eshte nje virus herpesi tip-4 human. Emërohet pas virologist britanik Michael Epstein dhe Yvonne Bar, i cili për herë të parë identifikuar këtë lloj të virusit prej materialeve te limfomat malinje vërejtur në disa vende afrikane.

Sa është Epstein-Barr?Epstein-Barr nga infeksionet më të zakonshme virale, sepse shumë lehtë infektohen. Besohet se rreth 90% e njerëzve janë bartës të virusit, ose në gjakun e tyre janë antitrupa që tregojnë lëvizur në sëmundje të fëmijërisë.

Shumica Infeksioni ndodh me pikat ajrore ose nga familje, të paktën - nga gjaku apo kontaktit seksual. Njerëz të infektuar derdhur virusin dhe mund të shkaktojë infeksion brenda 18 muajve të infeksionit të mëparshme. Pacientët me mononucleosis infektive në fazën kronike është një burim i vazhdueshëm i infeksionit.

Simptomat e virusit Epstein-Barr


Shenjat e para të infeksionit Virusi Epstein-Barr nuk mund të shihet (asimptomatike) ose manifestuar si infeksionet respiratore. Shumica virus është shkaku i mononucleosis infektive. Periudha e inkubacionit të sëmundjes është 3 deri 8 javë.

Simptomet e formës akute janë të njëjta si për çdo SARS:

 • ethe;

 • dhimbje të fytit;

 • dhimbje koke;

 • dhimbje në muskuj.


 • Simptomat specifike, sëmundja dalluese shkaktohet nga virusi Epstein-Barr nga SARS tjetër, përfshijnë:

 • rritet në nyjet limfoide;

 • Mëlçisë zgjeruar dhe mërzi;

 • lezione të lëkurës të virusit herpes simplex;

 • rritet në limfocitet e gjakut dhe monocitet.


 • Në shumicën e rasteve, forma akute nuk kërkon trajtim të veçantë, dhe të trajtohen në të njëjtën mënyrë si të ftohtë të përbashkët.

  Shumica sëmundje Epstein-Barr përfunduar pa pasoja, pacienti rimëkëmbet ose bëhet bartës heshtur e virusit. Megjithatë, infeksioni mund të zhvillohet në një periodik kronike akute ose kronike. Në raste të rralla mund të SNQ, zhvillimi i nefrit, hepatitit.

  Sa e rrezikshme Epstein-Barr?


  Duke pasur parasysh shpërndarje të gjerë dhe faktin se shumica e njerëzve mbajnë sëmundjen në një moshë të re, as e ditur atë, ju mund të pyesin nëse të gjithë e rrezikshme virusi Epstein-Barr dhe çfarë e shkaktoi një interes të tillë nga ana e mjekëve.

  Fakti është se edhe pse sëmundja vetë mund të konsiderohet i rrezikshëm dhe nuk ka efekte, ky virus është i lidhur me zhvillimin e shumë sëmundjeve shumë të rënda. Edhe pse në shumicën e rasteve pacienti është shëruar, por procesi akute infektive mund të shkaktojë zhvillimin e:

 • mononukleoza infektive kronike;

 • sindromi i lodhjes kronike;

 • zhvillimi i sëmundjeve autoimune;

 • zhvillimin e kancerit.


 • Kjo është për shkak të faktit se ky virus është i lidhur me zhvillimin e disa formave të kancerit, duke injoruar simptomat dhe mund të jetë i rrezikshëm.

  Diagnoza e virusit Epstein-Barr


  Në mënyrë tipike, diagnoza është e nevojshme në zhvillimin e komplikimeve kronike kërcënimit sëmundje, si dhe kur planifikon shtatzëninë.

  Nga testet nonspecific që mund të tregojnë të dy Epstein-Barr virus të, dhe infeksion tjetër virus përfshijnë:

 • Gjaku i plotë. Ka leukocytosis vogël, lymfomonotsytoz me mononuclear atipike, në disa raste - anemi hemolitike, trombocitopenia ose thrombocytosis mundur.

 • Analiza biokimike të gjakut. Rritja e shpallur në transaminazave, LDH dhe enzimat e tjera dhe proteinat akute të fazës.


 • Për diagnozën saktë është kryer në prani të tregues të ELISA te virusit Epstein-Barr.