Hepatiti A simptomat, trajtimin, diagnoza
Hepatiti A është i njohur zakonisht si sëmundje Botkin-së - është shkaktuar nga një virus lëndim akut të mëlçisë, e cila e bën nuk bëhet kronik.
Kjo sëmundje komplekse është konsideruar si një formë të favorshme e sëmundje të mëlçisë, si studiuar mirë, nuk kërkon trajtim antivirale, shpesh duke i dhënë fund shërimin pothuajse spontan dhe restaurimin e plotë të mëlçisë.
Kjo sëmundje është një nga sëmundjet që infeksioni ndodh nëpërmjet ushqimit, që është një nga "sëmundje e duarve të pista", e përhapur në vendet në zhvillim apo në vende me kanalizime të dobët dhe popullatë të mbushur me njerëz. Burimi i infeksionit - personi është i sëmurë me hepatit A. Mekanizmit ndotjes - fekal-orale, që virusi është excreted në jashtëqitjet infektuar personin dhe pastaj me ujë ose ushqim është kaluar për njerëzit e tjerë.


Çfarë po ndodh?
Shumohet virusit në trupin prej 7 në 50 ditë është periudha e inkubacionit zgjat nga një javë deri gjashte muaj. Simptomat e para të hepatitit A nuk lejon për një diagnozë të shpejtë:
pacienti merr lodhur shpejt, shpesh e ndjen dobësinë e qëllimshëm;
ndonjëherë dhimbje koke;
ndodh shpesh të përzier, të vjella;
Një tjetër simptomë e hepatitit A - Pacientët shpesh ankohen për kruarje dhe dhimbje në muskuj dhe nyje;
ka pothuajse gjithmonë një të vogël 37 ° - 385 ° Rritja e temperaturës C;

shpesh vërehet në fëmijë diarre;
Adoleshencë dhe të rriturit shpesh ankohen për dhimbje në sektor të sipërme të djathtë, "stomak" apo në bark e sipërme.
Të gjitha këto simptoma të paqarta e hepatitit A zakonisht zgjat rreth një javë, e ashtuquajtura "periudha predzheltushnom" i hepatitit A. Pas tij vjen "Periudha ikterik" kur lëkura, sytë dhe sclera mukozës bëhet në mënyrë të qartë me ngjyra të dukshme të verdhë, urina dhe feces errët obetsvechyvaetsya. Gjatë kësaj periudhe shëndetin e pacientit të përmirësohet paksa. Verdhëza zgjat për një javë e gjysmë apo dy muaj pas fillimit të rimëkëmbjes. Hepatiti A më shpesh përfundon në shërim të plotë, por periudha e shërimit mund të zgjasë për një periudhë shumë të gjatë - deri në gjashtë muaj.

Diagnoza dhe trajtimi
Hepatiti A - një sëmundje virale, kështu që diagnoza dhe përshkruajnë një kurs të trajtimit të sëmundjeve ngjitëse mjeku. Për diagnoza të bëhet analiza biokimike të gjakut dhe të urinës parametrave bilirubin, "mëlçisë" enzimat aminotransferase alanine (ALT apo serum glutamate-pyruvattransamynazы), aminotransferase aspartate (AST, serum glutamate-oksalattransamynazы), albumin ose prothrombin kohë të ndihmojë në diagnostikimin dhe për të përcaktuar shkallën e dëmit mëlçisë dhe të caktojë trajtimin e nevojshëm. Kur lezione parenchyma mëlçisë, rrit nivelet alt 8-10 herë, të tilla si ALT dhe AST nivelet pasqyrojnë shkallën e dëmtimit të hepatocytes, por këto teste nuk janë bazë e mjaftueshme për diagnostikimin e hepatitit A.

Diagnoza përfundimtare është themeluar pas analizave për shënuesit e hepatitit viral: antitrupa Klasa M me virusin e hepatitit A, për shembull, dëshmi e infeksionit akut, ndërsa antitrupat klasa G ndaj hepatitit virusi A ruhet gjak për jetën dhe dëshmoj se njeriu vuajtur hepatitit A disa kohë më parë.
Të gjithë pacientët me hepatit A (hepatiti si çdo formë tjetër) është e rekomanduar vidyazykatysya ose të paktën të reduktuar konsumin e alkoolit, e cila është një helm i vërtetë për virusin mëlçisë prekur. Është gjithashtu e rekomanduar për të gjithë pacientët në përputhje me pjesën tjetër krevat, dietën (pesë tabela terapeutik Klasifikimi M.Y.Pevznera) dhe administrimin e barnave që mbrojnë mëlçinë - hepaprotektorov.

Ndonjëherë sëmundja merr një të rënda, inflamacion të mëlçisë nuk mund të përballen me funksionet e tij kryesore. Në raste të tilla, ka kryer një terapi të plotë dhe simptomatike des veprimet dehje. Pacienti është injektuar me një zgjidhje të veçantë për "hollimit" te gjakut dhe heqjen e shpejtë të toksinave, glukoza, vitamina - për të reduktuar përqendrimin e toksinave dhe qelizat e mëlçisë të sigurojë materiale për shërim. Terapia antivirale për hepatiti A është kryer.
Në mënyrë tipike, edhe kur kursi i ashpër i hepatitit A, gjashtë muaj (nganjëherë më të gjatë) Funksioni i mëlçisë është restauruar plotësisht.

Parandalim
Për të mbrojtur veten nga ndonjë "sëmundje e duarve të pista" është shumë i dobishëm për të vëzhguar higjienë të mirë personale. Por të mirë dhe të besueshëm parandalimi kundër hepatitit Një vaksinë është tani në të. Nuk janë vaksinat shumë të forta, kohëzgjatja e së cilës është llogaritur nga gjashtë deri dhjetë vjet. Higjienën personale ende nuk është anuluar
Vaksinimi rekomandohet për të gjithë njerëzit që shkon me pushime apo për të punuar në zonat me incidencë të lartë të hepatitit A; fëmijët nga 3 vjet që jetojnë në rrethin me morbiditetit të lartë dhe të punëtorëve të kualifikuar dhe kopshte, reparte infektive sëmundje e spitaleve, furnizim ushqimi dhe uji.