Akute cholecystitis - Simptomat


Cholecystitis akute - një inflamacion akut i mureve të tëmthit që ndodh në kundërshtim me rrjedhjen e biliare dhe si rezultat i infeksionit bakterial. Sëmundja ka të bëjë me të kërkojnë kirurgji dhe pas apendiksit është incidenca e dytë.

Simptomat e dukshme të cholecystitis akuteSimptomë kryesor i një sulmi të cholecystitis akute është dhimbje barku tëmth. Në të ka një dhimbje të mprehtë në sektor e sipërme të djathtë, të cilat mund të japin, kofshën e djathtë, thikë shpatull, rajon subclavian. Dhimbja shoqërohet me nauze dhe vjellje, e cila ndodh në gojë e hidhur, dhe përzierje vjella e dukshme e biliare. Fillimisht, dhimbja është shvatkoobraznoy, por me kalimin e kohës bëhet gjithnjë e më intensive dhe shpesh të vazhdueshme.

Në dhimbje barku, cholecystitis akute manifestohen simptomat e sëmundjeve infektive në përgjithësi:

 • Temperatura e trupit rritet (nga subfebrile të lartë)

 • dridhura mund të ndodhë;

 • gjuha e thatë dhe të veshura;

 • impuls është përshpejtuar zakonisht;

 • tensioni i gjakut është ulur.


 • Në rastet kur ka bllokim të biliare kanal, verdhëz mund të ndodhë, edhe pse kjo simptomë e cholecystitis akute është e rrallë.
  Shenja specifike të cholecystitis akute përfshijnë:

 • Simptomë Ortner s (dhimbje nën duhur bregdetar buzë hark prostukivaniem e dorës së tij);

 • dhimbje në prekje në kuadratin e sipërm të djathtë që rrit me frymëzim;

 • Murphy (në pacient të thellë prekje nuk mund të marrë frymë).


 • Format e cholecystitis akute
  Në varësi të shkakut që e ka shkaktuar sëmundjen, cholecystitis ndarë në calculary dhe noncalculous. Shumica cholecystitis zakonshme akute calculous, e cila ndodh për shkak të bllokimit në gurë kanal biliare cholelithiasis. Forma Beskamennaya e sëmundjes është 5 në 10% e rasteve dhe mund të shkaktuar nga sëmundjet infektive, sëmundje të traktit gastrointestinal, giardiasis dhe shkaqe të tjera. Në simptome akute calculous cholecystitis zakonisht më të theksuara, dhe kjo kërkon operacion të detyrueshëm, ndërsa beskamennaya formë e sëmundjes ndodh në metodat konservatore të butë dhe ndonjëherë shërueshme me.

  Në varësi të fotografisë klinike e përgjithshme dhe ashpërsia e cholecystitis akute është i ndarë në format e mëposhtme:

 • Fytit cholecystitis - më i butë, ndonjëherë i gabuar për sulmin dhimbje barku. Shoqëruar dhimbje të moderuar, vjellje, rrallë - të vjella.

 • Cholecystitis abscesi - Pain theksuar, rritet duke ndryshuar pozicionin e temperaturës së trupit rritet në 38 ° C, puls të përshpejtuar, stomaku mund të ul çmimet nivelin e qelizave të bardha të gjakut në gjak në rritje.

 • Cholecystitis gangrenizuar ka një përparimi në sëmundjen e butë. Në ballë të simptomave të përgjithshme të inflamacionit. Procesi inflamator shtrihet përtej fshikëz e tëmthit. Temperaturë të lartë, dhimbje mund të ulet për shkak të fshikëz e tëmthit nekroza e indeve, takikardi theksuar, shenja të dehjes.


 • Komplikimet e cholecystitis akute


  Komplikimi më i rrezikshëm i cholecystitis akute është vrimë (këputje) e tëmthit hit përmbajtjen e saj në
  zgavrën e barkut, duke çuar në zhvillimin e peritonit. Në prani të mbështjelljes inflamatore, peritonit mund të përfshihen, lokale, përndryshe ajo kap të gjithë zgavrën e barkut, duke çuar në gjendje të rrezikshme për jetën. Përveç zhvillimit të mundshëm të fistula tëmth, abscesit, kolangiti.
  Në rastin e shtypjes së infeksionit me paprekur bllokim bile kanal, në disa raste ka hidropizi i fshikëz fshikëz e tëmthit. Kjo mund të ndodhë kohë të gjatë pa shkaktuar shumë siklet, por edhe kërcënon kërcënimin e thyerjes dhe peritonit.

  Të gjitha komplikimet e zhvilluar në rastin e trajtimit të vonuar të cholecystitis akute.