Gulçim - Arsyeja


Mjekët gjeti se ankesa më e zakonshme e pacientëve që kërkojnë ndihmë është dyspnea apo gulçim - shikoni se çfarë e shkakton këtë fenomen.
Pacientët që vuajnë nga gulçim, përshkruajnë siklet e tyre si "mungesa e ajrit", "e vështirë në gjoks", "Drita nuk është e mbushur plotësisht me ajër."
Nga rruga, studimi i shkakton gulçim dhe mungesës së ajrit deri në shtatëmbëdhjetë përdorur ndonjëherë termin "astmës", e përdorur së pari nga Hipokrati. Tani koncepti i astmës dhe dyspnea diferencuar në mënyrë rigoroze.


Llojet e frymarrje
Në varësi të kohëzgjatjes së shkurtësinë shkelje fryma klasifikuar si më poshtë:

 • kronike - janë të shqetësuar për disa vjet;

 • subakut - ditë bezdisshëm pacientit;

 • djegëse - atje brenda disa minutave.


 • Duhet të theksohet se në qoftë se dyspnea shqetësuar gjatë ecje të zgjatur ose të rrjedhshëm, shikoni për shkaqet e këtij fenomeni nuk duhet të jetë - çdo ndryshim të fortë load ndikon frymëmarrjen. Por në qoftë se ajri nuk është e mjaftueshme për të pushuar, duhet të konsultoheni me një mjek si dyspnea është shok i shumë sëmundjeve.

  Shkaqet e frymarrje akute
  Çrregullim spontane frymëmarrje zgjat disa minuta, mund të jetë shkaktuar pas sëmundjeve dhe çrregullimeve:

 • miokardit (pezmatimi i muskulit të zemrës);

 • infarkt miokardi;

 • rrahje zemre të parregullt;

 • la dështimin ventricular;

 • edemë pulmonare zemrës;

 • pneumatoraks (akumulimin e ajrit në zonën pleural);

 • astma;

 • alergji;

 • inhalimi i gazrave helmuese;

 • atelectasis (spadayutsya lob);

 • arterie pulmonar;

 • Sindromi akut hyperventilation.


 • Siç mund ta shikoni, gulçim mund të shkaktohet nga dështimi në sistemin kardiovaskular apo frymëmarrjes. Veçanërisht e vështirë të dallojnë këto dy kategori të shkaqeve të dyspnea në të moshuarit.
  Shkaqet e Subacute dyspnea
  Ndjenja siklet në frymëmarrje dhe gulçim që zgjat disa orë, mund të flasim për sëmundje të tilla dhe patologji:

 • shfrim pleural;

 • pneumoni;

 • acidosis metabolike;

 • paraliza e diafragmë;

 • uremia;

 • Mosfunksionim zëshëm akord;

 • arteriet pulmonare periodike.


 • Nganjëherë shkaqet gënjeshtër rënda gulçimë në drogë veprimit (mbidozë, alergji, efektet anësore) dhe helmet.
  Shkaqet frymarrje kronike
  Nëse një person për muaj apo vite ankuar për gulçim në pushim ose me aktivitetin e ulët fizik shkakton dyspnea në këtë rast mund të jetë e lidhur me praninë e sëmundjeve të mëposhtme:

 • sëmundje të zemrës;

 • myxoma (një tumor beninj në atrium);

 • sëmundje koronare të zemrës;

 • dështimi i zemrës, forma kronike;

 • Cardiomyopathy (muskujve të zemrës ndryshimet strukturore);

 • sëmundja pulmonare obstruktive kronike;

 • tuberkulozi;

 • kancerit të mushkërive;

 • emfizemë;

 • kyphoscoliosis;

 • pneumoconiosis (fibrozë të mushkërive për shkak të inhalimi zgjatur e pluhurit).


 • Gjithashtu shkakton gulçimë kronike mund të jetë i lidhur me sëmundjet e enëve të gjakut të mushkërive, përkatësisht - hipertensioni primar pulmonar; aneurysm arteriovenoze; vasculitis; arterieve pulmonare.
  Vështirësi në frymëmarrje dhe gulçim janë edhe karakteristike:


 • trashje;

 • anemi;

 • ascites;

 • sëmundje tiroide;

 • Guillain - Barre;

 • miastenia.


 • Gulçimë të tjera
  Vështirësi në frymëmarrje shprehur ndonjëherë në fenomene të tilla si stridor - në këtë rast, gulçim shoqëruar me frymëmarrje të zhurmshme. Stridor zakonisht tregon pengim (obstruksionit) e rrugëve të frymëmarrjes sipërme dhe vërejtur në:

 • laryngospasm;

 • edemë laryngeal;

 • difteria;

 • kanceri i laring;

 • abscesi tonzyllyarnom.


 • Përveç kësaj, mjekët lëshojnë ashtuquajtur dyspnea terminal - kjo është një shenjë e afërt vdekjen në të sëmurëve terminalë.