Reduktuara të veshkave shkakton, simptomat dhe diagnoza


Indeksi artikull

Shkaqet dhe mekanizmiSimptomet e reduktimin e veshkaveDiagnoza e sëmundjesKomplikimet dhe trajtimi në hypoplasia veshkave


Nuk janë anomalitë e veshkave dhe strukturën anatomike në formën e ndryshuar numrin e tyre, vendndodhja (lokalizimit) dhe madhësive. Resize - një reduktim prej më shumë veshkave (hypoplasia) zhvillimin e një sërë arsyesh dhe mund të jenë në kundërshtim me funksionet e tij apo jo.


Shkaqet dhe mekanizmi


Duke zvogëluar madhësinë e trupit shkakton çojë 2 grupe - ata që të çojë në veshkë lindura dhe reduktimin e atyre që shkaktojnë këtë gjendje pas lindjes.


Arsyet për uljen, duke çuar në hypoplasia kongjenitale e mëposhtme:Çrregullime gjenetike - shkaku më i zakonshëm i zvogëluar shpeshtësinë e rreth 57%, në shkelje të gjeneve përgjegjëse për ndarjen e qelizave indeve të veshkave është zhvillimi i saj i pamjaftueshëm. Trazirat e rënda në strukturën e gjeneve që shkaktojnë veshkave aplazionit - një mungesë të plotë të autoritetit, e cila është zakonisht një kusht të papajtueshme me jetën.
Faktorët që ndikojnë në teratogjenik fruta - rrezatimi jonizues (rrezatim), kimikate (ngjyra anilinë, benzinë), disa infeksione virale prishin gjeneve në qelizat e veshkave, duke çuar në rënie të tyre. Mes hypoplasia mund të zhvillojë dështimin e veshkave në fëmijën pas lindjes. Frekuenca e këtij lloji të reduktimit është 16%.

Nuk mund të vendoset në 27% të rasteve të hypoplasia lindur Shkaku i saktë - i panjohur arsye.Hipoplazise fituar mund të zhvillohet pas lindjes së një personi nën ndikimin e arsyet e mëposhtme:Pyelonephritis në fëmijërinë e hershme - një infeksion bakterial duke shkaktuar inflamacion i indeve të veshkave, duke çuar për të reduktuar peshën e saj.
Glomerulonefritis - një sëmundje autoimune me lezionet e tyre dypalëshe. Në këtë rast, për shkak të dështimit të sistemit imunitar, antitrupat që ndikojnë në indet e veshkave zhvillon inflamacion të zgjatur që të çon në zëvendësimin e tij nga indet fijor, i cili shkakton një rënie në parenchyma veshkave.

Reduktimin e presionit të gjakut systolic nën 70 mm Hg. Art. - A është shkaku i çrregullimeve akute të qarkullimit të gjakut në veshka, duke çuar në qelizë vdekjen (nekrozë akute) dhe për të zvogëluar madhësinë e tyre. Kjo është një gjendje e rrezikshme si zhvillimin e veshkave dështimit dhe dehje akute e produkteve të metabolizmit.
Amiloidosis - një shkelje metabolizmin, diabet, hipertension, tuberkulozi i veshkave në qelizat e depozituara specifike amiloide substancë proteinave dhe polisakarideve, e cila çon në qelinë vdekjen. Ky proces ndikon në të dy veshkat dhe çon në reduktimin e tyre dhe zhvillimin e sëmundjeve kronike.

Kjo është e rëndësishme! Reduktim të blera në madhësinë e veshkave shpesh ndikon si trup për zhvillimin e dështimit të veshkave. Procesi kongjenitale hipoplazise prek një veshkë, ndërsa funksioni i heqjes së një produkte të shëndetshme metabolike nga trupi, sepse dështimi i veshkave nuk mund të zhvillohet.Simptomet e reduktimin e veshkave


Nëse reduktim në madhësinë e veshkave nuk është shoqëruar me zhvillimin e dështimit të veshkave, ajo mund të jetë një kohë të gjatë ajo nuk është e manifestuar klinikisht. Në këtë rast hypoplasia zbuluar rastësisht nga ekzaminimi me ultrazë të barkut për shkak të sëmundjeve të tjera.

Me formimin e dështimit të veshkave shfaqen simptomat e mëposhtme:ënjtje të fytyrës dhe gjymtyrëve - rezultat i lëngët më të ulët të prodhimit, në mëngjes duket më në fytyrë (në formën e ënjtje nën sytë), është simptomë e parë që ju lejon fillimin dyshuar të dështimit të veshkave;
etje e vazhdueshme dhe e thatë në gojë për shkak të akumulimit të produkteve metabolike;
fryma veshkave - një erë karakteristike simptomë kujton veshkave zier, paraqitja e saj është i lidhur me akumulimin e ure, i cili duhet të shfaqet;

Zvogëlimi i vëllimit të përditshme urinës (olyhouryya);
urina ndërprerjen (anuria) - simptomë e tmerrshme treguar përjashtim të veshkave, ajo çon në uremia (akumulimin e produkteve metabolike në gjak);
vetëdije të dëmtuar nga të qenët i përgjumur butë në mungesë të tij të plotë (koma) - në varësi të ashpërsia e uremia, pasi veshkat nuk janë nxjerrë produkte metabolike helmojnë trurin, shkelë funksionin e tij, kryesisht, lëvore, i cili është përgjegjës për vetëdijen;
Dhimbje gjatë urinimit - si një ndjesi djegie.


Diagnoza e sëmundjes


Metoda më informative e hetimit të veshkave, madhësinë dhe strukturën e tyre, është ultrazëri (SHBA) i barkut. Kjo metodë hulumtimi është i sigurt për trupin, si ultratinguj është i pafajshëm. Prandaj, me ultratinguj e barkut dhe veshkat mund të bëhet për gratë shtatzëna dhe fëmijët e vegjël.
Për diagnozën e dështimit të veshkave duke përdorur laboratorike ekzaminimin biokimike të gjakut. Të shënuesit kryesore të dështimit të veshkave është niveli i ure, urinës dhe kreatininës në gjak, të cilat janë produkte të metabolizmit në trup.

Rritja e nivelit të këtyre substancave mësipërme normale, duke treguar një mungesë të funksionit renal nxjerrës. Gjithashtu nga studimet laboratorike kryhen analiza të detyrueshëm klinik të gjakut dhe urinës.
Përveç përcaktimit të madhësisë së veshkave, në rastin e rezultateve të paqartë të ultrazërit, e përdorur tomography llogaritur (CT). Kjo metodë radiologjike e hetimit, tomography kompjuter kryer në një numër të imazheve shtresa e veshkave.
Kjo është e rëndësishme! Tomography llogaritur kryhet nuk është e gjitha, pasi studimi përdorur rrezatimin X-ray. Para së gjithash, kjo metodë e shqyrtimit të veshkave është i kundërindikuar për gratë shtatzëna dhe fëmijët e vegjël.


Për të përcaktuar ndryshimet në nivelin e indeve rënie, biopsi kryhet gjilpërë - një gjilpërë special është futur në veshkë, një pjesë e indeve është marrë për ekzaminimin mikroskopik. Ndryshimet e identifikuara histologjike të indeve për të ndihmuar të përcaktuar shkakun e reduktimin e trupit.


Komplikimet dhe trajtimi në hypoplasia veshkave


Komplikim vetëm dhe më kërcënuese është hipoplazise renal dështim renal, i cili është 2 - specie:akut - është në rritje të shpejtë në një periudhë të shkurtër kohe, manifestimi kryesor - mungesë të plotë të urinimit (anuria);

kronike - për zhvillimin e saj merr kohë të paktën gjashtë muaj, më shpesh ky proces merr vite, një rënie graduale në vëllimin e përditshme urinës (olyhouryya), paraqitjen e edemë në fytyrë dhe gjymtyrë të ulët.Përzgjedhja e trajtimit varet nga prania e dështimit hypoplastic veshkave dhe humbjen e një ose të dy veshkat.
Nëse reduktuar një trup, një tjetër merr funksionin e mjaftueshme nxjerrës, në këtë rast taktikat trajtimit aktiv është kryer. Në dështimin e veshkave transplant është kryer (transplant) Pacientët trupin.