Inflamacioni i gjirit - trajtim, simptomat, shenjat, parandalimi i mastitë


Inflamacioni i gjirit - një inflamacion (zakonisht të njëanshme) kanceri i gjirit shkaktuar nga florës coccal patogjene (zakonisht staphylococci). Në shumicën e rasteve (96%) e zhvilluar mastitë në lactating gratë (shpesh pas lindjes së parë), ose në javët e fundit të shtatzënisë. Nelaktatsyonnыy zhvillimin mastitë në lactating gratë, vajzat e reja (Inflamacioni i gjirit junior) dhe fëmijët.
Zemrat e grave janë të dizajnuara për të kryer funksione komplekse të qumështit arsimit dhe të ushqyerit e foshnjës. Me shumëllojshmëri të formave dhe madhësive (gratë me të njëjtën ushqyerit nuk ekziston), kanceri i gjirit tek gratë janë struktura të vazhdueshme dhe komplekse. Gjirit përbëhet kryesisht nga ind gjëndrave të vendosura nën lëkurë rrethuar nga yndyrë. Indi lidhës kalon përmes gjëndrës trashë, duke e ndarë atë në disa (15-20) i grimcave të mëdha, secila prej të cilave degët jashtë në të vogla gjëndrave strukturës - grimcave. Si copa jane gjendra Chumak, të cilat janë gjarpëruese tubin në fund të zgjerimit (alveoli). Në qumështin e prodhuar alveole dhe tuba të veprojë si kanalet për të dalë dhe të hapur. Gjëndrrat e qumështit janë depërtuar nga e gjakut dhe limfatike anijeve.


Infeksioni në gji mund të depërtojnë disa mënyra:
- Hyrje më të shpeshta dhe të "thjeshtë" rruga e mikrobeve në indin e gjirit është formuar në periudhën pas lindjes. Në qumështin e nënës së gruas në mënyrë aktive funksionimin procesionin, i cili në bazë të baktereve të caktuara mjedisore depërtojnë. I ashtuquajtur " laktacionit Inflamacioni i gjirit është grupi më i madh i mastitë.
- Mekanike gjirit lëndimi dhe thithi çara mund të shërbejë si një "portë" infeksionit.

- Relativisht pak infeksion në gji vjen nga foci largët e inflamacionit purulent.
Inflamim mund të zhvillohet në areola dalë ose në rastin e depërtimit mikrobike nëpërmjet çara në indet e kancerit (mastitit intersticiale). Nëse mikrobet merrni në lobules gjëndrave përmes ducts qumësht (parenkimale Inflamacioni i gjirit), inflamacion zhvillon në trashësinë e kancerit gjëndrave dhe feta të kufizuara. Nëse qelbi nga segmente të sëmura torakal evakuuar në mënyrë të pavarur, vjen sayazykalikuvannya. Ndonjëherë ka purulent bashkim gjëndër kapsulë inflamacion shkon në indet përreth dhe parenkimale Inflamacioni i gjirit është intersticiale.

Ashtu si çdo proces inflamator, mastitit ka disa faza të njëpasnjëshme të zhvillimit, gjatë së cilës inflamacion kalon nga faza lëngshëm inflamacion purulent në një proces të vështirë. Me rritjen e progresit dhe simptomat e mastitit mund të formohet absces purulent ose cellulitis. Shumica Inflamacioni i gjirit është diagnostikuar dhe trajtuar në fazën akute, sepse forma kronike e mastitit janë të rralla.
Inflamacioni i gjirit rënda purulent me të rënda në mesin e pacientëve ndodh aktualisht trajtimit të rrallë, dhe për këtë arsye vonuar apo të pasakta, ose në qoftë se anomalitë të rëndësishme në sistemin imunitar. Format ekzemë e mastitit mund të çojë në komplikacione më të tmerrshme - sepsë, të rrezikshme për jetën e pacientit.

Për trajtimin e mastitë, të jetë i sigurt!
Inflamacioni i gjirit referohet sëmundjeve që janë të pamundur të humbasë. Shumica e grave kërkojnë ndihmë në fazat e hershme të sëmundjes dhe për të marrë cilësinë e kujdesit mjekësor në kohë. Në bisedimet moderne antenatal dhe lindjes parandaluese me gratë në lidhje me parandalimin e mastitit.
Termi "gjirit mastitit" nuk janë të shkolluar. Termi "mastitit" vjen nga fjala greke mastos - gjoks, kështu emrin e sëmundjes dhe sugjeron vendndodhjen e saj. Inflamacioni i gjirit mund të ndodhë diku tjetër, përveç gjirit. Inflamacioni i gjirit gjirit nuk ekziston.

Shkaqet e mastitë


Veteran me natyrën infektive. Infeksion purulent Inflamacioni i gjirit zhvillohet përfshirë florën hnoyerodnoy: Staphylococcus, Streptococcus, E. coli dhe të tjerët. Në paraqitjen e mastitit mund të luajë rolin e një patogjen ose një kombinim i tyre. Në rastin e fundit sëmundja është më e vështirë dhe shoqërohet me klinikë të ndritshme.
Një çarje mikroskopike në sostsi, mikrobet në ose përmes enëve limfatike shkoni merrni qumësht në indin e gjirit, e cila shkakton një proces qelbëzuese inflamator (abscesi dhe celuliti). Toksina që prodhojnë patogjene Inflamacioni i gjirit, shkrihet indet përreth dhe inflamacion fillon të përhapet shpejt, duke tërhequr një numër të madh të indeve përreth.

Shumë e inflamacion purulent lokalizimin klasifikuar: në areola, nënlëkurës, të vendosura në stroma (në trashësi), kanceri dhe retromammarnыe (nën gji).
Ekzemë mastitë laktacioni zhvillohet kundër lactostasis (stagnimit qumeshtit), në kombinim me një infeksion. Zakonisht, nëse nuk eliminohen lactostasis për 3 - 4 ditë, ai është shndërruar në një mastitit purulent laktacionit. Kështu, arsyet lactostasis janë gjithashtu shkakton mastitë. Kur lactostasis në kanalet që përfshijnë agjentë infektive fillojnë fermentimin e qumështit. Ajo krijon uyazyka ideal të mbarështimit për bakteret piogjen, dhe procesi është përhapur me shpejtësi në të gjithë gjirit, duke fituar inflamacion purulent karakter.

Duke predisposing faktorët e lindjes mastitë përfshijnë ndryshimet strukturore në gjëndrrat e qumështit (gjirit, plagët, etj) dhe shkeljen e rregullave të higjienës. Sistemi imunitar i pacientëve përcakton peshën e sëmundjes.
Inflamacioni i gjirit Nelaktatsyonnыy ndodh rrallë. Arsyet për shfaqjen e saj përfshijnë:
- dëmtimi traumatik në gji;
- Proceset purulent në lëkurë ose në indin nënlëkuror e gjirit (i thatë, smerald) kur inflamacion fillon të kuptoj indet themelore;

- Trupi i huaj (p.sh., shpues i trupit, ose implant) në gji;
- inflamacion i ndonji strukturat e gjirit.
Në paraqitjen nelaktatsyonnoho Inflamacioni i gjirit përfshirë shoqatat microbial sesa një agjent, si në rastin e laktacionit.

Simptomat dhe shenjat e mastitë


Inflamacioni i gjirit shpesh ndikon në një gji. Lezione dypalëshe gjëndra vërehet në 16-21% të të gjitha rasteve.
Simptomet e mastitit rritur gradualisht si përhapjen e infeksionit. Ka forma të kursit klinik akut dhe kronik e mastitit. Zhvillimi i fazave të mëtejshme, është zakonisht rezultat i hutim apo gratë në gjendjen e tij ose shkaktoi terapi të gabuar.

Inflamacioni i gjirit akute në fazën fillestare është në natyrën e inflamacionit i lëngshëm. Inflamacioni i gjirit lëngshëm pashprehur klinika të ndryshme dhe të butë. Touch gjirit është uniforme dendur dhe pak e dhimbshme në të prekur. Temperature në formën e mastitë lëngshëm mund të arrijë 38 ° C. Zbuluar koha mastitit lëngshëm përgjigjet edhe për terapi dhe plagë deri në një kohë relativisht të shkurtër.
Në rastin e diagnostikimit të vonuar dhe / ose mungesa e trajtimit adekuat, mastitit bëhet formë infiltrative. Dhimbje në zonën e prekur e gjirit bëhet e rëndë, temperatura vazhdon të rritet. Gjëndër prekur qumështit është i fryrë, u rrit në madhësi dhe të bëhet e dhimbshme. Në vendin e inflamacionit duket infiltrat dendur dhimbshme me kufij fuzzy, kancerit të lëkurës të kuqe. Nyjet limfatike rajonale mund të zgjerohet.

Forma Abscessed e mastitit akute zakonisht fillon pas 3 - 4 ditë dhe është në fazën e ardhshme të depërtojnë inflamatore formuar kur ka një formacion i purulent zgavrën - abscesi. Ka shenja të dehjes - dridhura, temperaturë (temperatura e trupit arrin 40 ° C), nyjet limfatike zgjeruar. Në gjirit detektueshme kufizuar ndjeshëm zonën e dhimbshme. Ndryshe infiltrimit, abscesi më shumë "butë" kontakt (për shkak të akumulimit të plehut të lëngët në të). Struktura e gjirit çon në përhapjen e procesit purulent në gjithë trashësinë, ndonjëherë pacientët janë abscese të shumta, nga pamja e jashtme të ngjashme me huall mjalti. Abscese sipërfaqësore mund të hapen në mënyrë të pavarur.

Nëse muri është i ekspozuar ekzemë abscesi shkrihet, dhe procesi bëhet personazhi përhapur fillon formë abscesi mastitë. Phlegmon nuk ka kufij të qartë, kështu prekje e gjirit për të zbuluar të ndara në mënyrë të qartë vulën komplot dështon. Gjendje të rëndë, simptomat rënduar të dehjes e pacientit rrit ethe (temperaturë mbi 40 ° C). Një tipar karakteristik është e theksuar ënjtje dhe zgjerimin e gjirit, dalë tërhoqi dhe cyanotic tonin e lëkurës.
Inflamacioni i gjirit gangrenizuar është forma më e rëndë, ajo është një proces i rrjedhshëm purulent. Gjëndër qumështit është rritur në masë të madhe në madhësi, duke u bërë purplish - cyanotic hije nekrozë të bëhet e zezë. Në sipërfaqen e kancerit mund të duket shumë flluska, të ngjashme me efektet e djegur.

Kërcënuese komplikim e mastitit qelbëzues është sepsa - përgjithësuar infeksion purulent që përbën një kërcënim për jetën e pacientit.
Inflamacioni i gjirit kronike ndodh në forma infiltrative dhe shpesh është e mesme, si rezultat i trajtimit joefektiv të procesit akute. Shumë më pak është e mastitit primar kronik. Gjendja e përgjithshme e pacientit vuan pak, gjirit të prekur mund të rritet pak në madhësi, ajo është Preket fëmija dhe të dendura, infiltrimit pothuajse pa dhimbje. Rrallë mund të zbulojë nyjet limfatike zgjeruar ose temperatura të larta moderuar.

Inflamacioni i gjirit Nelaktatsyonnыy ka shenja klinike të ndritshme, shpesh ndodh me formimin e një abscesi.

Inflamacioni i gjirit në gji


Në lidhje me totale incidencën Inflamacioni i gjirit punës lëviz prej 3 në 20%. Në shumicën e rasteve, pezmatimi i kancerit të gjirit tek gratë në periudhën e pas lindjes shkaktuar nga S. aureus (stafylokkokom artë). "Gateway" për patogjene janë të çara mikroskopike dhe nipples. Ndoshta i infeksionit nëpërmjet pasazheve qumësht gjatë të ushqyerit ose pompimit. Inflamacioni i gjirit në nënën lactating mund të jetë rezultat i kujdesit të pahijshme të gjinjve apo zhvillimin e mos-pajtueshmërinë me rregullat e higjienës personale.

Inflamacioni i gjirit pas lindjes, ndryshe nga format e tjera, që lidhen kryesisht me laktacionit (kështu emrin "laktacionit") dhe është diagnostikuar në 2-11% me qumësht gratë. Inflamacioni i gjirit të dhënit gji është e karakterizuar nga plagë të njëanshëm të gjirit, zakonisht zhvillohet 5-6 javë pas lindjes dhe kalon të gjitha fazat e natyrshme purulent akut Inflamacioni i gjirit çdo origjinë.
Shkelja dhe / ose rregulloret laktacionit provokon stanjacion e qumështit në gjëndër qumështit që provokon zhvillimin e inflamacionit jo-infektive lokale.

Që të shkaktojë e inflamacionit është lactostasis, sëmundje e hershme në gratë nuk është një ndjenjë e tensionit në gjëndër mammary. Stanjacioni çon në qumësht që rrit gjirit në madhësi, por plot me kanalet e qumështit mund të jetë i dukshëm si vula të dhimbshme pa kufij shënuar. Numri i qumështit shprehur është reduktuar në mënyrë të konsiderueshme, rritur temperaturën e trupit.
Nëse lactostasis nuk eliminohet në e ardhshme 3 - 4 ditë, është bashkuar me patogjene të mesme që shkaktojnë dekompozimin e qumështit dhe të qumështit lëviz dëmshme, pra procesi i merr karakterin e inflamacionit akut purulent. Gjëndër qumështit është i fryrë dhe reddened, shkarkesë nga dalë bëhet purulent, duke rritur simptomat e dehjes. Një përpjekje për të zbrazët e gjirit nuk është e mundur për shkak të dhimbjeve të mprehtë. Sëmundje tej script varet se sa shpejt pacienti për të kërkuar ndihmë të kualifikuar në qoftë se ajo nuk e quajnë ekspertin, duke e bërë atë shumë vonë ose duke u përpjekur për të përballuar me sëmundjen vetë, yyazytsirnist e infeksionit të rëndë bëhet shumë e lartë.

Inflamacioni i gjirit Nelaktatsyonnыy pas lindjes është shumë më rrallë, ajo zhvillon pa laktacionit dhe nekormyaschyh ngjashme me atë në femra.

Inflamacioni i gjirit në të sapolindur


Inflamacioni i gjirit purulent në foshnjat zhvillon rrallë. Nganjëherë gratë ngatërruar konceptin e mastitit dhe mastitë sapolindur fiziologjike.Gjirit fiziologjik (Bllokimi i qumështit) paraqitet në rreth 70% të të porsalindurve dhe është absolutisht normale. Zhvillimi i duhur i fetusit dhe shtatzënisë së vazhdueshme një grua ka nevojë estrogjenit. Gjatë shtatzënisë bëri aq shumë sa që ata të depërtojnë në të fetusit në utero placentë dhe grumbullohen në trupin e tij. Pas lindjes (zakonisht brenda muajit të parë të jetës) trupi porsalindur fillon të heqin qafe e nënës panevojshme estrogjenit. Rënie e mprehtë në nivelin e hormoneve të çon në të ashtuquajturën "krizë seksuale që çon në ndryshime në gjëndrrat e qumështit.

Gjirit fiziologjik është konsideruar si një tregues i një përshtatje të shëndetshme porsalindur në jetën extrauterine. Kriza seksuale është më e dukshme në ato bebe, shtatzënisë dhe lindjes e cila u zhvillua pa komplikime të rënda. Të gjitha ndryshimet në gjëndra nën fiziologjike dhe mastitë janë të kthyeshëm brenda 2 - 4 javë janë vetëm.
Porsalindur gjinore nuk është i lidhur krizë hormonale seksuale, por më shumë fiziologjik gjirit natyrshme porsalindur femër.

Porsalindur fiziologjik gjirit fillon të shfaqet brenda dy ditëve pas lindjes deri në fund të javës së parë të jetës dhe simptome të reduktuara mund të zhduken plotësisht gjatë muajit. Gjëndër qumështit rritur në madhësi në mënyrë të barabartë, nganjëherë procesi mund të jetë i njëanshëm. Mos u frikësoni nëse kanalet e qumështit lëshuar një sasi të vogël e lëngjeve të ngjashme me colostrum. Zemrat lëkure nuk ka shenja të inflamacionit dhe bllokimi i qumështit të fëmijës nuk ka dorëzuar ndonjë shqetësim.
Mastopatia porsalindur nuk kërkon ndërhyrje. Përpjekjet për prindërit "trajtojnë" Fëmija mund të shkaktojnë transformimin e një shteti të thjeshtë fiziologjike të një procesi patologjike infektive. Higjiena e tepërt, fasha dhe lubrifikues të ndryshme, ngrohja, extruding gjëndra përmbajtje qumështit çon në faktin se gjinjtë e lëkurës delikate (sidomos nipples) Nuk janë të gjitha llojet e dëmtimit mekanik, çarje, scratches, acarim, etj Nëpërmjet këtyre mikrobeve të dëmshme të merrni brenda dhe provokojnë zhvillimin komplikime të rënda septike - porsalindur mastitit.

Inflamacioni i gjirit porsalindur mund të zhvillohet për shkak të kujdesit të pahijshme të fëmijës. Është e rëndësishme që të lahet fëmijën në kohën e duhur dhe për të parandaluar zhvillimin e miliaria.
Si në rastin e mastitit, mastitit mund të fëmijët e sëmurë e të dyja gjinive. Fillon sëmundje në një kohë kur simptomat fiziologjike e mastitit kanë filluar të zhduken. Në vend të zhdukjes vëzhguar zhvillimin e shpejtë të klinikave akute të infeksionit në shumicën e rasteve është i njëanshëm.
Gjëndër qumështit është e dhimbshme dhe rrit në madhësi. Si sëmundja përparon, lëkura e gjirit bëhet e kuqe dhe e nxehtë, ju mund ta provoni vulat në vendin e inflamacionit. Gjendja e fëmijës përkeqësohet si forcimin e infeksionit. Nëse ju nuk filloni trajtimin në kohë, në bazë të infiltrimit të abscesit të gjirit është formuar. Në këtë fazë të fëmijëve të sëmundjes nevojë për kujdes urgjent kirurgjik, abscesi me gojë duhet të zbulojë dhe qelb evakuuar. Me procesin e duart-purulent mund të zhvillohet më tej dhe të shkojnë në formën e përgjithësuar - sepsë.

Inflamacioni i gjirit purulent në foshnjat duhet të trajtohet vetëm në spitalin kirurgjik. Metodat e trajtimit varet nga faza e gjendjes së fëmijës.

Diagnoza e mastitë


Diagnoza e mastitit fillon me një studim të ankesat e pacientit të tilla si dhimbje në hekur prekur dhe përkeqësimit të shëndetit. Maj shënuar shkarkimin purulent nga dalë dhe ethe. Gratë e reja shpesh tregojnë simptome lactostasis që paraprijnë zhvillimin e mastitit akut dhe / ose nipples plasaritur.
Një inspektim vizual dhe prekje tej gjirit prekur përcaktohet nga ekzistenca dhe natyra e vulave, ënjtje, njollë dhe temperatura e lëkurës. Kushtoj vëmendje për nyjet limfatike fryrë, gjendjen e dalë dhe areola, prania e shkarkimit purulent, skuqjen dhe të çara. Në një mastitë sipërfaqësore purulent gjatë prekje mund të zbulojë absces gjirit.

Pas bisedimeve dhe kryer një rishikim tërësor të diagnostifikim laboratorike:
- Testi i përgjithshëm i gjakut tregon inflamacion akut: rritur bardhë qelizë të gjakut numërimin dhe rritur ESR.
- Studimi tregon një rritje në përmbajtjen e qumështit të leukociteve (më shumë se 106 / ml) dhe bakteret (më shumë se 103 KSL / ml).
- Studim bakteriologjik i shkarkimit nga dalë besueshme krijojë patogjen, si dhe, në mënyrë që të terapi të mëtejshme për të përcaktuar ndjeshmërinë e tij ndaj antibiotikëve.
Nëse është e nevojshme, të sqaruar diagnozën emëruar ultratinguj gjirit. Kjo ju lejon për të zbuluar praninë, vendndodhjen dhe madhësinë e xhepat e inflamacionit purulent. Gjatë ultrazërit mjeku mund të tregojnë inflamacion leshi dhe për të marrë material për studim bakteriologjike.

Kur diagnoza e mastitit duhet të dallohet nga lactostasis se është ndonjëherë e vështirë, si purulent mastitit shpesh vijon lactostasis. Karakteristika dalluese lactostasis është për të përmirësuar gjendjen e pacientit pas zbrazjes kancerin dhe nuk ka shenja të inflamacionit purulent.

Trajtimi i mastitë


Trajtimi i mastitë përfaqëson një grup të madh dhe të ndryshme të ndërhyrjeve terapeutike. Zgjedhja e metodës dhe kohën e trajtimit varet nga mjeku.
Skenari më i favorshëm është trajtimi, filluar në fazat e hershme të mastitit, kur shenjat e jashtme të sëmundjes, por ka ankesa rreth siklet në gji dhe të ngjeshur (trishtim, ënjtje, etj). Në fakt, fazat fillestare të trajtimit të mastitit (faza lëngshëm i procesit të) është trajtimi lactostasis. Ndonjëherë ajo është e mjaftueshme për të siguruar zbrazjes plotë të kancerit, duke gjetur mënyrën e saktë të të ushqyerit dhe të pompuar qumësht. Nëse simptomet janë në rritje, bashkohet ethe (temperaturë mbi 37 ° C 5), ka dhimbje të forta, nuk është një terapi nevojë antibiotik. Përveç antibiotikët përdoren antispasmodics, ultratingull ose UHF - terapi.

Qumështi i gjirit mund të vazhdojë nëse ndezjen eliminohen, dhe testet bakteriologjike të qumështit me një rezultat negativ. Feeding kryhet ekskluzivisht nga një shishe, e vënë fëmijën në gji nuk rekomandohet as. Qumështi i shprehur nga një kancer i sëmurë nuk është përdorur, të marra nga të shëndetshme pasterizuar dhe i japin fëmijës duke përdorur shishe. Ruajtjen e qumështit shprehur nuk mund të jetë. Vendimi për të ndaluar ose të vazhdojë të ushqyerit në çdo fazë të mjekut inflamacion të marra individualisht.

Trajtimi me antibiotikë nuk është më shumë se 10 ditë të shpenzuar. Nëse nuk ka përmirësim ndodh brenda 48-72 orëve të terapisë, për të përjashtuar formimin abscesit. Pavarësisht të përshtatshme forma fillestare terapi anybakteryalnuyu e mastitit akute, abscese gjirit zhvillohet në 4 - 10% të rasteve.
Inflamacioni i gjirit fazë Abscessed në shumicën e rasteve kërkon kirurgji. Në relativisht raste të rënda mund të birë abscesit, evakuimin e qelb dhe futjen e antibiotikëve direkt në inflamacion celular.

Nëse gjendja e pacientit ishte e rëndë, pacienti në spital menjëherë në një spital kirurgjikale ku një autopsi është kryer dhe kullues abscesit me terapi antibiotike ndjekur detyrueshme.
Vetë Inflamacioni i gjirit në çdo fazë mund të ketë pasoja shumë të paparashikueshme dhe shpesh e trishtuar!

Compress mastitë


Pavarësisht paralajmërimeve të shumta të rreziqeve të proceseve purulent vetë, numri i grave që admirojnë trajtim time e mastitit akut nuk është zvogëluar. Fizibilitetit mjete trajtim popullore më parë duhet të diskutohet me mjekun tuaj. Inflamacioni i gjirit akute, sidomos kundër lactostasis evoluon me shpejtësi, dhe me terapi antibiotike vonuar mund të ketë komplikime të rënda septike, kështu që koha e kaluar në trajtimin në shtëpi vetëm mund të ndihmojë për rritjen dhe përhapjen e infeksionit.

Me qëllim të trajtimit të grave Inflamacioni i gjirit përdorin të gjitha llojet fasha. Nga "ngrohja" compressions me zgjidhjet e alkoolit nuk duhet Resort - kur fillon gjirit inflamacion purulent, çdo proces termike lehtëson përhapjen e shpejtë të mikrobeve të gjithë gjëndër, dhe në vend të lehtësuar pacientit vetëm më tej të dëmtojë veten.
Përveç kësaj, alkooli rrit lactostasis.
Paketa e vajrave kamfor nuk do të ndihmojë kurë mastitë. Nëse rënia kamfor në qumësht, dhemb një fëmijë.
Për trajtimin e mastitit në fazat fillestare të aplikojë kompresa (jo të nxehtë) me bimeve medicinale, karrota integruar, niseshte orizi, copa të përdorura të kërpudha çaj, gjethe lakre dhe nënës dhe njerkës. Të gjithë arsenalin e metodave të mjekësisë tradicionale për çdo pacient për të ndihmuar të zgjedhin mjekun e duhur.

Parandalimi i mastitë


Parandalimi mastitit qelbëzuese përfshin masa që eliminojnë shkaqet duhet të fillojë në konsultimet e grave vazhduan në spital dhe ka përfunduar një klinikë pediatrike.
Parandalimi i mastitë përbëhet nga disa rregulla të thjeshta:
- Leja e higjienës personale për të mbajtur lëkurë të pastër gjirit. Ju duhet menjëherë të marrë një dush, ndryshojnë rrobat. Ju nuk mund të veshin rroba, fasha gjoksin. Brendshme bërë të pëlhurave sintetike kontribuon në acarim të lëkurës dhe parandalon zemrat e gjirit "frymë".

- Trajtimi në kohë e çara dhe për të parandaluar zhvillimin acarim biberon e inflamacionit dhe zhvillimin e mastitit. Ushqyer fëmijën e ushqyerjes me gji, e cila dëmtoi dalë nuk është i rekomanduar.
- Zgjedhur siç duhet regjimin e të ushqyerit, dhe zbatimin e rregullave të gjirit zbrazjes (pompimit) paralajmërojnë lactostasis dhe pasojat e saj.
- Ushqimin e duhur, të pasura me vitamina dhe proteina të ndihmojë në rritjen rezistencën e trupit ndaj infeksioneve.
Çdo kurse për femra e klinikës ku nënat e ardhshme flasin për metodat dhe mënyrat për të parandaluar mastitë. Në spital kryen këto ushqyerit biseda specialist. Pas lëshimit nga spitali nëna e re ndihmon infermiere patronazhit: gjatë vizitave nënës dhe fëmijës në shtëpi, ajo mëson të mbajë dhe duhet të zbatohet për fëmijën gjatë ushqyerjes me gji, për të trajtuar kancerin e gjirit dhe të shprehin qumësht. Është e vështirë të mos pajtohen se prania e punës të organizuar aq mirë parandalues ​​çdo grua ka mundësinë për të ruajtur shëndetin e tyre.

Mënyra më e besueshme për të parandaluar mastitë është vizita me kohë te mjeku. Nëse ka ndonjë problem në gji duhet të shihni një specialist.