Mungesa e vitaminës B12 - Simptomat


Çelësi për shëndetin - një bilanc i vitaminave në trup, dhe sot ajo do të jetë më interesante prej tyre. Vitamina B12 ose cyanocobalamin është një substancë i tretshëm në ujë përmban molekulën kobalt. Ai hapi grupin e fundit të vitaminave ndryshuar. Mungesa e vitaminës B12 çon në pasoja shumë të rënda, siç do të diskutohet më poshtë.
Roli i B12 në trup
Cyanocobalamin është i përfshirë në metabolizmin e proteinave, duke kontribuar në formimin e aminoacideve dhe luan një rol kyç në hematopoiesis - kjo është arsyeja pse mungesa e vitaminës B12 është e lidhur anemi.


Pa cyanocobalamin është i plotë dhe sintezë e një numri të enzimeve gjithashtu ofron vitaminë efekt anti-sklerotike, kështu që është përdorur si një atherosclerosis shërim.

Shkaqet e mungesës së vitaminës B12


Mangësi Cyanocobalamin lidhur me arsye ekzogjene (mospërdorim ushqime që përmban B12) dhe endogjen (mungojnë Sc .. Nga faktor Kalaja e brendshëm përgjegjës për asimilimin e vitaminës).
Në rastin e parë, shenjat e mangësi vitaminë B12 manifestohet nëpërmjet përjashtimit nga dieta e mishit, peshk, djathë, vezë dhe produktet e qumështit. Sepse vegans rekomandojmë kujdes të monitoruar nivelin e cyanocobalamin dhe plotësoj aksioneve të saj duke përdorur komplekset vitaminë.

Në rastin e dytë, simptomat e pamjaftueshmerise vitamina B12 është i lidhur me atrofi e mukozës stomakut, faktorë trashëguar, infektimi parazitare, gastrit, sindromi i zorrës së ngacmuar, kanceri i stomakut.
Si ka mangësi cyanocobalamin?
Vitamina B12 punon së bashku me B9 (acid folik), dhe mungesa e saj bëhet:

 • hemodyscrasia dhe modelet duke përfshirë qelizat e kuqe të gjakut, manifestohet një test të gjakut;

 • Anemia kundër uljen e numrit të qelizave të kuqe të gjakut;

 • sistemit nervor, paraliza, mpirje e duarve, gishtat;

 • sindromi i lodhjes kronike;

 • çrregullimet e gjumit, depresioni, nervozizëm.


 • Përveç kësaj mungesa e vitaminës B12 mund të karakterizojnë simptoma të tilla si vjellje, humbje e oreksit, ngathtësi e zorrëve, ulcerat në gjuhë, prodhimin pezullimin e stomakut acid klorhidrik (Akhil).
  Burimet B12
  Feature cyanocobalamin është mungesa e saj pothuajse të plotë në produktet me origjinë bimore, kështu siguruar shenja të mungesës së vitaminës B12 mund t'i përdorë ato vetëm produkte të pasura (lista janë zbritur numrin e cyanocobalamin):


 • mëlçinë dhe veshkat e kafshëve;

 • oktapod, harengë, skumbri;

 • Viçi, deleje;

 • çedër djathë varieteteve dhe Gouda;

 • vezët (sidomos vezë e verdhë veze);

 • qumësht, salcë kosi, kos.


 • Shkalla B12 çdo ditë për një të rritur 26-4 mg. Gjithashtu, vitaminë është sintetizuar në zorrë të mëdha të njeriut, por kjo nuk është zhytur.