Dështimi i veshkave - Simptomat


Edhe disa dy dekada më parë të diagnostikuar me "dështimin renale kronike" dukej si një dënim me vdekje. Në të vërtetë, çfarë mund të presin njeriun veshkat cilit gradualisht të pushojë të funksionojë? Mjekësia moderne ka gjetur përgjigje për këtë pyetje - në kohën tonë, ka një numër të metodave të trajtimit të dështimit kronike të veshkave. Por ajo është shumë më mirë në gjendje për të parandaluar sëmundje se sa për të trajtuar atë.
Është e njohur se spastrimit trupi funksionin e veshkave - detoxification, toksina dhe metabolike produkteve. Anomalitë në funksionin e veshkave të çon në akumulimin e substancave të dëmshme në dehje e trupit. Dështimi i veshkave - një pasojë e sëmundjes kronike të veshkave. Nuk është një klasifikim i ashpërsia veshkave dështimit dhe rrjedhën e shkakton sëmundje. Ka dështim renale akute dhe kronike.


Dështimi kronik i veshkave


Kjo sëmundje ndodh në njerëzit me 300 milionë, por për fat të keq, çdo vit ky numër rritet. Ka katër faza të dështimit renale kronike: latent (fillestar), i mënjanuar, të përhershme dhe terminale (përfundimtar). Shkaqet e kësaj sëmundjeje janë: shkelja e rrjedhjes së urinës (urolithiasis, pielonefrit), sëmundje vaskulare veshkave (diabeti, përdhes, atherosclerosis), sëmundje të lindura (pamjaftueshmëri renale mund të zhvillohet edhe fëmijët!).
Simptomet e dështimit kronike renale

Dështimi kronik i veshkave manifestohet menjëherë. Kjo sëmundje nuk mund të shfaqet për disa vjet. Faza e parë dhe e dytë e dështimit kronike të veshkave për të njohur të jetë e mundur vetëm me metoda laboratorike, praktikisht nuk ka simptoma të dukshme. Në fazën e tretë rrit numrin e caktuar urinë në ditë, lëkurë të errët, nuk është një ndjenjë e vazhdueshme nga etja. Në fazën e fundit, urinë dehje, mushkëritë fryrë, metabolizmin shqetësuar, gjaku paraqitet në urinë.

Dështimi akut i veshkave


Pamjaftueshmeria renale acute eshte rezultat i qarkullimit dobët në veshkave. Kjo sëmundje mund të shkaktohet nga gurët në fshikëz, helmim droga trupit ose toksinave, trombozë, sëmundjet e sistemit urogjenital.
Simptomet e dështimit akute renale
Dështimi akut i veshkave është i karakterizuar nga një përkeqësim të mprehtë në simptomat e shëndetit dhe të theksuar: ethe, presioni reduktohet, ethe, urina e errët, qenët i përgjumur. Dështimi akut i veshkave mund të identifikohet nga kriteret e mëposhtme:


 • reduktimi i ndarë urinë në ditë;

 • harresa;

 • humbja e vetëdijes;

 • akumulimin e toksinave në trup.


 • Në disa simptome veçanërisht të rrezikshme të dështimit akute renale (dhimbje barku, ethe) pacienti nevojë për ndihmë urgjente - në spital urgjente.
  Dhe dështimi kronike dhe akute renale kërkon trajtim kirurgjik dhe mbikëqyrjen e detyrueshme mjekësore. Hapi i parë në trajtimin dështimi i veshkave është që të identifikojë shkaqet e sëmundjes dhe përpjekjet për të zgjidhur atë. Nëse ju nuk mund të eliminojnë shkakun, trupi i pacientit është pastruar me veshkë artificiale në vendosjen klinike. Në disa raste, një transplantim të veshkave është kryer. Pacientët duhet të jetë rregullisht nënshtrohet trajtimit dhe ekzaminim klinik.

  Në pamjaftueshmëri renale duhet të respektojë dietë të rreptë: konsumoni shumë lëngje, të reduktuar proteina në dietë. Mjekët nuk e rekomandojmë mish, peshk, produkte qumështi, "ushqim të rëndë që është e gjatë jashtë trupit. Ajo duhet të rrisë konsumin e frutave.
  Nga veshkat duhet të trajtohet me kujdes të veçantë - nuk te trupezuar me mbeshtjelljen veten dëmtuar ushqim, nuk mbiftohem. Këto rregulla elementare mund ta mbrojë veten nga shumë sëmundje.