Simptomet kryesore të skizofrenisë në njerëz


Termi mjekësor "skizofrenia" është përdorur në mënyrë për t'iu referuar një grup të çrregullimeve të karakterit mendor. Simptomet e skizofrenisë mund të jenë të ndryshme dhe në bazë të prodhojnë lloje të tyre të ndryshme të sëmundjeve. Të gjitha këto sëmundje të kombinohen shqetësime të ndryshme në sjelljen e pacientit, shfaqje e tij të emocioneve, të menduarit. Çdo lloj i skizofrenisë është tipar kryesor dalluese - një person e percepton realitetin përreth shtrembëruar, e cila përfshin ndryshon personalitetin e tij. Manifestimet e skizofrenisë janë zakonisht sporadike, dhe për çdo individ rikthim të pacientit. Simptomet kryesore të skizofrenisë në njerëzit mund të shfaqet disa herë në jetën e tij, dhe duke qenë në faljen, ai jep përshtypjen e shëndoshë.


Skizofrenia është diagnostikuar në njerëz shpesh të mjaftueshme, është se ajo vuan nga rreth 1% të popullsisë në mbarë botën. Simptomet kryesore të skizofrenisë mund të shfaqen për herë të parë në njerëzit, që është një moshë mjaft të re (30 vjet). Tellingly, në meshkujt simptomat shpesh shfaqen për herë të parë deri në 20 vjet, dhe më vonë në gratë pas 25. Kështu, ne mund të themi se sëmundja është mjaft e zakonshme, por pavarësisht nga kjo arsye nuk janë mjaft të qarta për zhvillim të rëndësishëm. Shumica e ekspertëve janë të prirur të mendojnë se simptomat kryesore të skizofrenisë manifestohen në person me karakter të dobët, dhe në qoftë se një fëmijë ishin gabime në arsim. Megjithatë, etiologjinë e sëmundjes është e ndërlikuar, përveç rolit të rëndësishëm që luan faktorëve të trashëgueshëm. Është në ato familje ku ka një predispozitë gjenetike për skizofreninë dhe shpesh janë të sëmurë nga kjo sëmundje.


Përveç shkaqeve të sëmundjes në njerëz, faktorët thelbësorë të përfshijë edhe anomalitë anatomike në bilancin kimike e trurit në kundërshtim me punën e trupit. Shumë ekspertë janë të prirur të besojnë se çrregullim mendor në njerëzit që vuajnë nga skizofrenia mund të jetë shkaktuar nga kushte të caktuara, të tilla si stresi të rëndë. Kombinimi i simptomave të ndryshme mjaft të ndërlikuar, kështu që shpesh e tyre të ndarë konvencionalisht në disa grupe të mëdha.

Grupi 1: simptomat pozitive të skizofrenisë. Duhet të theksohet se quhen shenja "pozitive", atipike për njerëzit e shëndetshëm, për shembull, ato renditen si hallucinations dhe ideve delusional.


Grupi 2: çorganizuar simptomat e skizofrenisë. Në njerëz, këto simptome shfaqen paaftësia për të menduar logjikisht dhe për t'iu përgjigjur në mënyrë adekuate. Këta pacientë mund të lëvizin ngadalësuar, gjuha e tyre mund të jetë i thjeshtë, i çrregullt, ata humbasin dhe të harrojmë gjërat, lëvizjet shpesh përsëriten.

Grupi 3: simptomat negative të skizofrenisë. Këto simptoma janë manifestuar në manifestimin joadekuat të emocioneve, ose mungesës së tyre. Një person i sëmurë mund të qeshni në vend të britmës në situatat përkatëse, ajo mund të jetë mbi të gjitha interesin në jetë. Gjendja po ndryshon, pacienti mund të gjatë të mbetet i palëvizshëm.


Në mjekësinë moderne, nuk ka metoda specifike laboratorike për diagnozën e skizofrenisë. Zakonisht personi hetuar gjak, urinë, është një x-ray dhe ultratinguj të, por këto masa kanë për qëllim kryesisht në identifikimin e shkaqet e mundshme të natyrës organike, të cilat mund të shkaktojnë skizofreninë. Nëse këta faktorë janë terapist fizik gjatë përkatës analizon pacienti më tej shkon në një psikiatër që të diagnostikuar sëmundjen vazhdon të bazuara në bisedat personale dhe monitorimin e pacientëve. Nga skizofrenia nuk mund të shërohet plotësisht, por mund të bëhen terapi komplekse për të reduktuar peshën e sëmundjes dhe për të zvogëluar rastet e rikthim. Droga që janë caktuar të pacientit (droga neuroleptiku) mund të përballen me simptomat e shumta me sukses, siç janë iluzionet, hallucinations, etj


Trajtimi i skizofrenisë përfshin përdorimin e një numër të teknikave që synojnë për të kapërcyer problemet e adaptimit të pacientit në shoqëri. Kërkojnë kohë për të mësuar pacientët të njohin simptomat e afrohet kontrollin e sëmundjeve atyre. Së bashku me planin e veprimit individual mjeku zhvilluar që do të ndiqen në kohën e përsëritjes së episodeve psikotike. Trajtimi i sëmundjes zgjat një jetë, kjo përfshin zhvillimin e aftësive profesionale dhe aftësive sociale, seancat kryer psikoterapi, duke u përpjekur për të ndihmuar pacientit të përshtaten me shoqërinë normale. Hospitalizimi i pacientëve me skizofreni është e nevojshme vetëm në rastet kur ajo paraqet një rrezik për veten apo të tjerët.


Shumë njerëz wondered se si pacientët me skizofreni janë të rrezikshme për të tjerët? Shumica e pacientëve me çrregullime mendore për të tjerët jo të rrezikshme. Shumë shpesh, këta njerëz kanë tendencë për të izoluar vetveten nga shoqëria, ata kanë tendencë për të përdorur drogë dhe alkool. Një rrezik shumë më serioz i Sjelljes pacientit skizofrenike për veten e tij: njerëz të tillë shpesh kanë tendenca vetëvrasjeje, duke shkaktuar vdekjen e tij e hershme. Për fat të keq, pavarësisht nga fakti se përqindja e skizofrenët me sjellje agresive dhe jo i parëndësishëm, ideja e pacientëve të tilla në komunitet në vend të pavlefshme. Institucionet mjekësore duhet të mbajë shënime të rrepta të pacientëve dhe nëse është e nevojshme në spital me forcë. Kështu, skizofrenia është një sëmundje kronike që gradualisht progresive që kanë predispozicion gjenetik, reflektuar ndryshime në personalitetin dhe çrregullime të tjera të veprimtarisë mendore.