Skleroza e shumefishte në njerëz


Më parë, publiku kryesor i synuar i sklerozë të shumëfishtë ishin njerëz nga 20 në 40 vjet. Trendi i tanishëm është se ajo mund të fillojë dhe të 15 dhe madje edhe 10 vjet! Ky është shkaku i dytë i paaftësisë pas një aksidenti në rininë e tij. Çfarë është sëmundja, mund të ngadalësojë procesin e pakthyeshëm të zhvillimit dhe të maksimizuar pacientit për të vazhduar jetën normale? Le të flasim për sëmundje të sklerozë të shumëfishtë tek njerëzit!
Multiple skleroza - një sëmundje kryesisht vendet nordike.
Arsyeja është se gjatë zhvillimit të saj, në mesin e faktorëve të tjerë luajnë një rol mangësi të vitaminës D. përmbajtjen e tij varet nga intensiteti i diellit - rrezet e diellit direkte në vit. Prandaj, në vendet ku pak dielli, ka shumë raste të sklerozë të shumëfishtë. Për shembull, njerëzit lokalë të Azisë Jugore, Afrika e Jugut, Australia është një çrregullim parëndësishme, dhe në vendet nordike është veçanërisht i përhapur.I pyetur për shkaqet e ekspertëve të shumta sklerozë nuk kanë gjetur një përgjigje të qartë - etiologjinë e sëmundjes është ende e paqartë. Edhe pse ka një numër i parakushteve që kontribuojnë në këtë çrregullim vështirë autoymmunnomu. Këto përfshijnë, mjedisore, faktorët gjeografike gjenetike, të ushqyerit artificial dhe pirja e duhanit. Ka një teori në lidhje me origjinën e sëmundjes virale, por për atë që viruset mund të ndikojë informacion Multiple skleroza ende. Ajo rezulton se sëmundja mund të fillojë si rezultat i faktorëve të ndryshëm, të dy brendshme dhe të jashtme.

Të gjitha fibrave tona nervore të trurit dhe palcës kurrizore të trupit me myelin (lipidet) shell. Nëse ka demyelination inflamacion (dëmtim i saj), shkelja e impulseve nervore prej trurit të tij, dhe personi nuk mund të kryejnë veprimet e zakonshme. Në vendet ku myelin është dëmtuar, ka ndryshime sklerotike, rritet ind lidhës.

Vatra të shumta prej këtyre ndryshimeve - kjo është sklerozë të shumëfishtë. Ky proces fillon sistemin imunitar, i quajtur kështu çrregullim autoimune. Për disa arsye sistemi imunitar fillon të luftojë me trupin e vet, sistemin nervor qendror. Simptomat e sklerozës multiple rreth 700 janë më të zakonshme dhe mjaft të rralla. Efektivisht ngadalshëm Kursi i sëmundjes është e mundur vetëm në qoftë se terapia është nisur herët. Prandaj, ajo është informacion të dobishëm në lidhje me mënyrën se si shpesh shfaqet sëmundja. Duke ulur mprehtësi vizuale dhe Diplopia, çrregullime urinare, dridhje, jostabilitet ecje dhe pasigurisë, lodhje, dobësi, mpirje apo ndjesi shpimi gjilpërash në duart dhe këmbët, parezë fytyrës nervore, dhimbje koke të rënda për të shkuar në një neurolog për ekzaminim. Sigurisht, simptomat e listuara mund të mos jenë të rëndësishme për sklerozë të shumëfishtë, por të përcaktojë atë - një problem me mjekun.


Para së gjithash ai do të emërojë MRI të trurit dhe palcës kurrizore, rezultatet janë vlera më diagnostike. Nëse neyrovyzualyzatsyonnoe hulumtimi në një mënyrë të caktuar zbuluar asnjë ndryshim, atëherë diagnoza më shumë gjasa "sklerozë të shumëfishtë" nuk është konfirmuar. Por vetëm në bazë të diagnozës MRI është vënë. Jo çdo sklerozë e qelizave është një proces demyelinating dhe jo çdo proces demyelinating eshte skleroza e shumefishte. Hulumtime shtesë: birë imunologjike cerebrospinal fluide, electrophysiological, hulumtim syrit dhe Otolaryngology.


Një diagnozë përfundimtare e sklerozë të shumëfishtë - një pyetje jo muaj dhe vite. Prandaj, në momentin kur bëhet e qartë se pacienti vuan nga ky çrregullim, për fat të keq, shumë kohë është humbur përgjithmonë. Stop sklerozë të shumëfishtë deri më sot nuk është e mundur. Megjithatë, mjekët janë në gjendje të arrestojë menjëherë përkeqësimi, vonoj zhvillimin e saj, dhe kështu paaftësi. Sa efektive trajtimi mund të gjykohet nga fakti ulur frekuencën e acarimin dhe se si progresi ngadalësuar sëmundjen.


Kur simptomat e para të pacientit qëndron në një spital, atëherë qëndrimi në spital është zakonisht kërkohet vetëm gjatë acarimin. Trajtimi do të kryhet gjatë gjithë jetës. Qëllimi i terapisë pathogenetic - për të ngadalësuar shkatërrimin e mill myelin. Droga kryesore - hormonet dhe interferonet veprim anti-inflamator, të reduktuar agresionin e sistemit imunitar kundër proteinave të sistemit nervor. Trajtimi rëndësishme simptomatike, siç është thënë, se manifestimet e Multiple skleroza më shumë se i madh. Dhe secila ofron terapi e vet.


Së fundi, një komponent i detyrueshëm në sklerozë të shumëfishtë - i ashtuquajturi sistem rehabilitimi. Ai përfshin dietë, terapi stërvitje, fizioterapi, shërbime terapi fjalim, Neuropsychologist dhe stafit të nxisë. Ne nuk mund të themi në lidhje me rolin e veçantë të të afërmve të pacientit. Kurë dashur njeri - një tragjedi, por do të duhet të gjejnë një forcë shpirtërore dhe për të ndihmuar atë dhe kujdesen. Me rëndësi të madhe për pacientët ka kontakt emocionale me të afërmit dhe miqtë, një ndjenjë e përfshirjes në jetë, edhe nëse mundësia e pjesëmarrjes në të, për fat të keq, ishin të kufizuara.