Indeve të buta sarkomë - trajtim, simptomat, prognoza


Sarkoma e indeve të buta - një grup i natyre malignancies mezenhymalnoy. Nga të gjithë të ndodhë në kancer të rritur, sarkomë indeve të buta është vetëm 1%. Tumor në mënyrë të barabartë te meshkujt dhe femrat, zakonisht në mes të njëzet e pesëdhjetë vjet. Struktura e indeve të buta të trupit dhe gjymtyrëve janë tendons, tabelë, nënlëkurës dhe intramuskular yndyrë, okolososudystыe dhe intramuskular shtresa ind lidhës, një predhë e nervave periferike, muskujve hulli dhe indeve synovial.


Ka disa lloje të sarkomat indeve të buta: anhyosarkoma, sarkomë m'yahkotkanna alveolar, chondrosarcoma vneskeletnaya, эpytelyoydnaya sarkomë, leyomyosarkoma, fibrosarkome, hystyotsytoma malinje fijor, liposarcoma, hemangiopericytoma malinje, schwannomas malinje, mezenhymoma malinje, sarkomë synovial dhe rabdomiosarkoma.
Nënseksioni Sarkoma e indeve të buta në shkallën e keqdashje:
• Shkalla e lartë e keqdashje. Qelizat e ulëta diferencuara, ata vënë re ndarje të shpejtë aktive. Sarkoma anije të pajisura mjaft, ka shumë vatra të nekrozë, stroma e ulët në shumë qelizave të tumorit

• Shkalla e ulët e keqdashje. Në qelizat e tilla sarkomë kanë aktivitet të ulët mitotike dhe diferencohen shumë, përmbajnë shumë pak stroma dhe tumor qelizat. Nekroza shumë pak furnizimit me gjak të tumorit pak

Indeve të buta sarkomë - Shkaqet


Shkaqet besuar sarkomë indeve të buta është ende për t'u përcaktuar, por identifikuar në mënyrë të qartë faktorët që rrisin zhvillimin yyazytsirnist e tumorit. Faktorët e rrezikut përfshijnë: ndikimi i carcinogens ndryshme kimike, predispozicion gjenetik, disa viruse (HIV, virusi herpes), efekti i rrezatimit dhe rrezatimit komprometuar mbrojtje imunitar, faktorët e dëmshëm të mjedisit, lëndime të shpeshta.

Përveç kësaj, sarkomë indeve të buta mund të zhvillohet për shkak të pranisë në njerëzit e sëmundjeve të tilla si sëmundje Recklinghausen-së (neyrofybrosarkoma zhvillimit) dhe sëmundje (në zhvillim osteosarkoma) Paget-së

Indeve të buta sarkomë - Simptomat


Edhe përkundër faktit se nën përkufizimin e "sarkomë indeve të buta", fshihet një grup i tumoreve, ata megjithatë e mundur të identifikohen disa simptoma të përbashkëta:
- Atje figurative neoplasms. Si progresion, sarkomë bëhet e dukshme me sy të lirë. Nuk është ndikimi i saj në organet e afërta, duke rezultuar në kundërshtim me funksionimin e tyre të duhur

- Pain. Dhimbja është simptomë kryesor mjaft i rrallë dhe shfaqet vetëm kur tumor prekur fibrave nervore
- Lodhje, dobësi
- Humbje peshe shpejtë
- Tumoret e lëkurës mund të ulqerim mbi dhe për të ndryshuar ngjyrën e tyre
Për fat të keq, shumica e simptomat e mësipërme janë manifestuar në fazat e mëvonshme të sëmundjes, kur e çmuar koha deri.
Sarkoma butë indeve mund të zhvillohet në çdo pjesë të trupit. Në rreth 50% e pacientëve është e lokalizuar në gjymtyrë të ulët, zakonisht në copa kofshë. Në gjymtyrë e sipërme sarkomë vërejtur në 25% të pacientëve. Rastet e tjera ndodhin në trup dhe rrallë poshtë.

Sarkoma butë indeve duket të verdhë-gri ose të bardha vend të qetë ose gunga të rrumbullakosura. Tumoret qëndrueshmëri varet nga struktura e saj histologjike. Sarkoma jetë xhelatinoz (myxoma), e butë (anhyosarkoma, liposarcoma) dhe të dendura (fibrosarkome). Sarkomat indeve të buta nuk kanë kapsulë e vërtetë, por me rritjen e tumoreve malinje compressing indeve përreth, e cila për këtë arsye vulosur dhe në mënyrë të qartë, përbëjnë kapsulë rreme othranychyvayuschuyu tumorit.

Sarkoma më e zakonshme ndodh në shtresat e thella të muskujve dhe si rritjes fillon të lëvizë gradualisht me sipërfaqen e trupit. Nën ndikimin e fizioterapisë dhe lëndimit përshpejtuar në mënyrë të konsiderueshme rritjen e saj. Shpesh ka një tumor të vetme, por lezione mundshme dhe të shumëfishta. Shpesh ato ndodhin në mjaft një distancë të konsiderueshme nga njëri-tjetri (neurinoma malinje, lyposarkomы shumëfishtë).
Rruga kryesore për metastatic sarkomë indeve të buta është një sistem i qarkullimit të gjakut, një vend i preferuar i metastases - dritë (kockave pak dhe mëlçisë). Ne 8% e rasteve të metastazës në sistemin limfatik. Tipar i tumoreve malinje e indeve të buta është konsideruar ekzistenca e një grupi të tumoreve që janë si ndërmjetës midis malinje dhe dashamirës. Këto tumore shpesh përsëritet, janë infiltrimi rritjen mestnoretsydyvyruyuschym rrallë metastasize (fybrosarkomы diferencuar, lipoma embrionale ose intermuscular dhe fibromë, tumoret desmoydnыe e murit të barkut), ose nuk japin metastaza.


Tipar kryesor i sarkomë indeve të buta është shfaqja e ënjtje apo një ovale të vogël nyjë apo formë të rrumbullakët. Tumoret madhësi mund të ndryshojnë 2-30 centimetra. Me kapsulë false kufijve të shprehur në mënyrë të qartë të qarta të tumorit, në rastin e shfaqjes së tumoreve të thella, dhe konturet fuzzy trudnoopredelymы. Lëkurës zakonisht nuk do të ndryshojë, por në rritje të shpejtë e tumoreve masive të paraqitet në sipërfaqe rrjetë venat zgjeruar nënlëkurës pranishëm rritjen e temperaturës lokale, mund të ketë infiltrimi ose ulceration e lëkurës. Prekje tumor joaktiv. Ndonjëherë Sarkoma butë indeve të çon në deformim të rëndësishme të gjymtyrëve gjatë lëvizjes shkakton një ndjenjë të shqetësimit dhe trishtim, por funksioni i plotë i gjymtyrë pothuajse asnjëherë thyer.

Diagnoza e sarkomë indeve të buta në fazat e hershme është jashtëzakonisht e vështirë, por ka të ashtuquajturat "alarm", me anë të njohjes së të cilat një person mund të kërkojë ekspertizë në kohë. Pra, dyshimi i sarkomë mund të jetë kur:
- Shfaqet rritur gradualisht rritje tumor
- Tumor është pothuajse i palëvizshëm
- Ka tumor me origjinë nga shtresat e thella të indeve të buta
- Pas lëndimit për disa javë për dy apo tre vjet nuk është ënjtje

Pas një vizite në një mjek, një specialist pyet, bën një përmbledhje dhe cakton një sërë studimesh: ultratinguj (për të vlerësuar madhësinë e tumorit dhe shkalla e përfshirjes në procesin patologjike e indeve të afërta), radiografi (zbulon tumoreve dhe për të përcaktuar formën dhe madhësinë), CT (lejon ekranit posharovi modele seksionet e tumorit dhe tumoret tre-dimensionale modeli), MRI, scintigraphy, tomography pozitron emision

Indeve të buta sarkomë - trajtim


Trajtimi i sarkomë indeve të buta gjithmonë komplekse, është prerje të gjerë të neoplasms malinje në lidhje me kimioterapi dhe radioterapi. Elementi kryesor i trajtimit radikale janë kirurgji, thellësia dhe qëllimi i të cilëve varet nga vendndodhja dhe shkallën e përhapjes tumorit. Gjatë kryerjes së një operacion standarde kryer arsimin e gjerë prerje brenda zonave anatomik. Kur tumoret mizhm'yazevyh hapësirë, së bashku me zonat e arsimit të hequr muskujt ngjitur. Nëse kryesor enët e gjakut tumor, kockat apo mbathje nervore, dhe në rast të amputimin përsëritur të pasuksesshëm të organeve të mbajtur të gjymtyrëve. Përveç përdorimit të amputim në rastet e formave të avancuara të tumoreve që janë të shoqëruar me dhimbje të padurueshme apo gjakderdhje dhe shkatërrim komplikuar.

Si një trajtim plotësues kirurgjik aplikuar radiotherapy. Me formacione të vogla të treguara zvogëlon rrezikun e rrezatim përsëritje postoperative. Gjithashtu provoi edhe rrezatimi preoperative, e cila përdoret në tumoret e madhe e mesme, të cilat në masë të madhe thjeshton procesin e largimit. Brachytherapy shumëllojshmëri është terapia rrezatim dhe është përdorur për të drejtuar rrezatimin e tumorit duke lëvizur burimin e materialit radioaktiv brenda tij. Kjo metodë e shkatërrimit të indeve të afërta të vërejtura gjatë distancë rrezatim, në kohë të reduktuar.

Kimioterapia në trajtimin e sarkomë indeve të buta u përdorur gjerësisht vetëm gjatë viteve të fundit. Falë ndihmës kimioterapi pas operacionit, rreziku i metastazë dhe përsëritje është ulur ndjeshëm. Adriamycin më efektive të drogës besojnë (në 30% të pacientëve që shkaktojnë faljen).
Nëse Sarkoma butë indet u zbulua në fazat e hershme, trajtimin prognozë të volitshme. Trajtimi gjithëpërfshirës lejon 75% e pacientëve të arritur një normë mbijetese pesë-vjeçare. Në rastin e procesit të gjerë malinje dhe zbatimin në këtë drejtim një terapi të plotë agresive, pesë-vjeçare Shkalla e mbijetesës prej 35%

Më shumë artikuj mbi këtë temë:
Kockave 1. sarkomë
2. sarkomë Kaposi
Kanceri 3. Mëlçia