Sarkoma Simptomat dhe trajtimi i sarkomë


Sarkoma - neэpytelyalnaya tumor malinj që zhvillohet nga qelizat e llojeve të ndryshme të indeve lidhës, kockave (osteosarkome), embrional (mezenhymoma), muskujve (myosarkoma) dhe të tjerët. Tiparet morfologjike të dalluar fibrosarkom, polimorfno-, gisht - dhe sarkomë kruhlokletochnыe. Në mesin e tumoreve malinje fillore të fshehtë prejardhjen e tumorit nekostnoho (adamantinoma, anhyosarkoma, hordoma, fibrosarkoma, sarkomë Ewing) dhe tumoret që u zhvilluan prej kockave (tumor qelizë gjigand malinje, chondrosarcoma, sarkomë parostalnaya, sarkomë osteogenic).


Sarkoma zakonisht ndodh në njerëz tashmë mjaft të pjekur, kaluar moshën Milestone njëzet e pesë. Ndër të gjitha tumoreve malinje janë sarkomat merr rreth 15%. Statistikat në fushën e lokalizimit në trupin e njeriut: këmbëve dhe të armëve - 60% të rasteve, në bagazhin - 30%, në qafë dhe kokë - 10%

Sarkoma - Shkaqet e


Sarkoma Zhvillimi shkaktojnë agjentët ndryshme etiologjik. Bazuar në të dhënat nga studimet eksperimentale gjetur se ky tumor kanceroz zhvillohet nën ndikimin e rrezatimit ultravjollcë dhe jonizues, disa viruseve me ADN, kimikate të ndryshme dhe disa viruseve ARN.

Vëmendje në praktikën mjekësore të devijuar njerëzit profesion të cilëve të lidhur me kontakt të drejtpërdrejtë me carcinogens mundshme (asbest, ngjyra anilinë, rrezatimi radioaktiv, etj) dhe gratë më të mira. Sot themeluar në mënyrë të qartë se kontakti afatgjatë me klorur kimikate vinyl çon në anhyosarkomы mëlçisë dhe të indeve të buta sarkomën të kontribuar viruseve onkogjenik.
Të gjitha sarkomat indeve janë të ndarë nga pajisje celularë dhe strukturë histologjike. Sarkomat indeve të buta paraqitur lyposarkomoy, fybrosarkomoy, anhyosarkomoy, synovial, neurogjenik, myohennыmy (me muskujve hulli dhe të qetë) sarkomat dhe të tjerët. Bone Sarkomës në varësi të strukturës individuale përfaqësuar nga sarkomat një grup kruhlokletochnыh (lymphosarcoma kockave, neyrosarkoma, sarkomë Ewing s) fybrosarkomamy, chondrosarcomata dhe osteosarkome. Në grupin shtesë hematosarkom izoluar që përfshin të ndryshme options lymphosarcoma dhe grup kompleks në strukturën e sarkomë indeve qelizore (mezenhymoma malinje, hystyotsytoma malinje fibroze). Ka rreth njëqind variante të dallueshme morfologjike dhe nosologji formon sarkomën

Sarkoma - Simptomat


Gjatë dhe foto klinike e tumorit malinj varet nga lokalizimin e saj dhe qelizave karakteristikat biologjike pervoprychynnыh. Për shumicën dërrmuese të sarkomat simptomë fillestar është pamja e rritje të tumorit, të cilat gradualisht fillon të rritet në madhësi. Në zhvillimin e sarkomë kockave, sarkomë Ewing, osteosarkome), shenja e parë e sëmundjes nuk është analgesics kupyruyuschyesya (në konvencionale dozë) dhimbje natës në zonën e shkatërrimit kockave. Si rritjen e formimin e tumoreve shpesh në procesin patologjike përfshirë indet fqinje dhe organet që shfaqet simptomatike (në rast të lezioneve trakeale frymëmarrje shqetësuar, përhapja e trungjet nervore shënuar dhimbje përgjatë nervave prekura, enët e gjakut në tumor manifestuar rrjet venoz zgjeruar) . Disa lloje të sarkomat (sarkomë kockave parostalnaya etj) janë rritje jashtëzakonisht të ngadaltë dhe asimptomatike zhvillimit për shumë vite. Në anën tjetër, sarkomat tjera (rabdomiosarkoma, etj) janë karakterizuar nga rritja e shpejtë, përhapje të gjerë lokale, dhe metastazë e hershme, e cila është zakonisht rrugë hematogjene. Disa sarkomë (liposarcoma, etj) shpesh janë të shumta karakter primar, duke u paraqitur me sukses në të njëjtën kohë ose në vende të ndryshme, zakonisht komplikon çështjen e metastazë tyre.

Sarkoma butë ind ka tendencë të përhapet në organet dhe indet përreth (lëkurës, mbathje nervore, enëve të gjakut, kockat, etj). Shenjat fillestare të sarkomë indeve të buta - zhvillim ka përcaktuar përshkrimet tumoret dhimbshme. Temperatura e tumorit plotësisht të ndryshme nga temperatura e indit përreth. Në shumicën e rasteve, Sarkoma e indeve të buta të vendosura në të mëdha masa e muskujve gjymtyrë të (shpatull, hip, etj). Shpesh Sarkoma metastasizing limfatike dhe të gjakut mënyra për organet e largëta dhe indet

Sarkomë - diagnoza


Diagnoza e sarkomë është i bazuar në të dhënat e laboratorit dhe studimet radiologjike dhe manifestimeve të veçanta. Nëse pacientët janë fëmijë dhe / ose të rinjtë e moshës ankohen për dhimbje të paarsyeshme në eshtra, mjeku duhet të tregojnë kancerit rritje dyshime. Çdo pacient me dhimbje të gjatë rrjedhin kockave, mosfunksionim apo ënjtje të përbashkët, duhet të drejtohen detyrimisht për provim X-ray, në pritje të rezultatit të cilave është e ndaluar rreptësisht për të kryer ndonjë fizioterapi, për shkak të faktit se ata shpesh vetëm të stimulojë rritjen e tumorit.

Diagnoza e sarkomë indeve të buta është kryer duke përdorur metoda të tilla hulumtuese si tomography kompjuter ose të thjeshtë, radionukleideve, ultrazërit dhe X-ray. Për të identifikuar tumoret kryer studimin histologjike dhe citologjike. Përpara trajtimit, për të përcaktuar strukturën e tumoreve kryera çaj saj (birë) një gjilpërë e hollë me një ekstrakt fragmente të tumorit të përcaktuar përbërjen qelizore e indeve

Sarkomë - Trajtimi


Trajtimi i suksesshëm i sarkomë të çdo lloji, bazuar në diagnozën e duhur dhe qasjen gjithëpërfshirëse terapeutik. Trajtimi kryesor për të ulët-grade sarkomë malinje është një ndërhyrje radikale (kirurgjikale), edhe pse në disa raste përdorimi i mundshëm i chemo - ose radioterapi. Trajtimi i sarcoma shkallë të lartë të keqdashje është bërë zakonisht me kimioterapi për shkak të metastazë më të shpeshta të tumoreve malinje të këtij lloji që i jep të rritet në një trajtim më agresiv.

Sarkoma në fëmijët trajtohen pothuajse gjithmonë një kombinim i radioterapi, kimioterapia dhe kirurgji radikale. Pas dëshmi të qartë se sarkomat në fëmijët janë të ndjeshëm ndaj kimioterapisë, mjekët ishin në gjendje për të përmirësuar ndjeshëm mbijetesën.

Radioterapia është një plotësues thelbësor për ndërhyrjen radikal. Për të zvogëluar rrezikun e përsëritje, madhësia e vogël e tumoreve të largëta, rrezatim postoperative përdorur. Radioterapia është përdorur pas heqjes së tumoreve të mëdha, por për shkak të rrezikut të mundshëm të komplikimeve, ajo duhet të përdoret me kujdes.

Në vitet e fundit, me sarkomë indeve të buta janë përdorur gjerësisht kimioterapi. Kimioterapia ndihmës zvogëlon rrezikun e përsëritje dhe metastazë pas ndërhyrjes radikale kryer. Medikamente më efektive sot adriamycin pranuar se më shumë se 30% e pacientëve për përdorim vetë shkakton faljen.
Trajtim të plotë me kimioterapi ndihmës dhe terapisë rrezatuese çon në përmirësim të ndjeshëm në rezultate afatgjata të trajtimit. Moti në pesë-vjeçare sarkomat mbijetesa gjymtyrë dhe të indeve të buta është rreth 75%, ndërsa sarkomat lokalizuara në trup - rreth 60%.

Sarkoma Parandalimi është për të eliminuar ndikimin në trupin e njeriut faktorëve potencialisht të rrezikshme kancerogjene. Ju duhet gjithashtu të marrin në konsideratë faktin se sarkomat mesme e indeve të buta dhe eshtrave mund të zhvillohet pas disa vitesh në fushën e rrezatimit jonizues në trajtimin paraprak të malignancies tjera
Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. Ewing Sarkomës
2. Adenocarcinoma
3. liposarcoma