Simptomat e artritit të përbashkët gjuArthritis dhe arthralgia (dhimbje të përbashkët) janë vërejtur në shumë sëmundje. Simptomet e gju artritit më së shpeshti gjenden në sëmundje të tilla si osteoarthritis, pseudogout, artrit reumatoid, hemofili, spondyloarthropathies, sarkoidosis, përdhes. Artriti akut shpesh shkaktohet nga një infeksion bakterial ose viral.

Si të njohin gju arthritisArtrit i përbashkët gju - një sëmundje inflamatore të nyjeve. Ajo karakterizohet nga të gjitha shenjat e zakonshme të inflamacionit. Nuk ka dhimbje në nyje, të rënduara nga ecje, barrë mbi të. Shpesh pacientët duhet të kufizojë lëvizjen për të lehtësuar dhimbjen. Si rezultat i thyer funksionit gjymtyrët mbështetje, vuan performancës, madje edhe aftësia shqetësuar për vetë-shërbimin. Disa forma të artritit karakterizuara nga të ashtuquajturit ngurtësi në mëngjes - pas zgjimit të pacientit duhet pak kohë për të "zhvilluar" të përbashkët prekur.

Në ekzaminimin gju përbashkët u rrit në vëllim, nganjëherë deformuar nga ënjtje. Shpesh ai është vënë re mbi një rritje lokal të temperaturës të lëkurës ("hipertermia Vendore"). Shpesh, sidomos në procesin akute është skuqje e lëkurës mbi të duke rritur rrjedhjen e gjakut dhe inflamacion aktiv.
Gjendja e përgjithshme e pacientit mund të në mënyrë të konsiderueshme më e keqe - nuk ka ethe, dridhura, dobësi, dhimbje koke. Këto simptome më karakteristike e artritit akute infektive. Në proceset kronike në të cilën inflamacion të përbashkët gju - vetëm një nga shenjat mund të shfaqen simptoma të ndryshme organeve, shpinë, zemra, veshkat, të lëkurës dhe të tjerët.

Artrit infektive
Këto sëmundje lidhen me ekspozimit ndaj faktorit infektive trupit - bakteret, viruset, kërpudhave rrallë. Agjentët infektive mund të depërtojnë në zgavrën e përbashkët me gjak, duke shkaktuar artrit akute qelbëzues (p.sh. infektim). Postinfectious mund të zhvillojnë artrit lidhur me të paturit e një zgavër të përbashkët nuk jetojnë organizmat dhe antigjenet e tyre. Ka gjithashtu arthritis reaktiv, në të cilën zgavër përbashkët ka mikroorganizmave ose antigjene tyre (p.sh., artrit rheumatoid). Mekanizmi i artritit reaktiv nuk është plotësisht e qartë.

Arthritis në osteoarthritis
Osteoarthritis - sëmundja më e zakonshme e përbashkët. Ajo është gjetur në gjysmë të moshuarit. Në këtë sëmundje është një shkatërrim gradual të sipërfaqes të përbashkët, i shoqeruar me inflamacion sekondar.

Prekur shpesh nyjet e duarve dhe të mëdha, duke përfshirë gju. Lezione shpesh joints simetrik. Dhimbja është më e keqe kur ngarje në mbrëmje, në një mot të lagësht. Ngurtësi në të përbashkët është zakonisht të shkurtër. Ekzaminimi zbuloi një rritje në vëllimin dhe deformimit të rritjes së përbashkët, lokal në temperaturën e lëkurës, kufizimin varg e levizjes. Kur ngarje në të përbashkët mund të dëgjohet kërcitja - një lloj përtypje që ndodh kur sipërfaqet e fërkimit të përbashkëta.

Rheumatoid arthritis
Rheumatoid arthritis - poliartriti më të zakonshme kronike. Izoluar inflamacion (monoartrit) gju si shenjë e parë e sëmundjes së shënuar në 25% të rasteve. Kjo shënoi rritje për shkak të lëngjeve të përbashkët shfrim në ënjtje të përbashkët zgavër të membranës synovial që mbulon sipërfaqen kyçeve. Lëkurës mbi joints prekur ngrohtë. Për shkak të dhimbjes është kufizimi i lëvizjes.

Diagnoza e artritit


Nga këta shembuj është e qartë se artrit kanë shkaqe të ndryshme, mekanizma të ndryshme të sëmundjes në simptoma të ngjashme klinike. Prandaj, kur një inflamacion i dyshuar i përbashkët gju duhet menjëherë të shkoni te mjeku për diagnozën e mëtejshëm dhe të trajtimit të emërimit të arsyeshme.

Kryer pas laborator dhe hetimeve instrumentale: e gjakut komplet me numërimin diferenciale, norma sedimentation eritrociteve, nivelit të hemoglobinës. Kimi Designed gjakut, urinalysis. Një radiografi e përbashkët. Nëse është e nevojshme, i emëruar nga kultura të gjakut për të identifikuar agjent shkaktar, kërkimin kulture dhe lëngun e përbashkët, testet imunologjike e gjakut, si dhe Arthroscopy dhe biopsi.

Parimet e trajtimit të gju artritit


Trajtimi i artritit të përbashkët gju duhet të kryhet nën mbikëqyrjen e rheumatologists. Ajo përfshin terapi synon eliminimin e shkaqeve të sëmundjes, mekanizmat mbyllje e sëmundjes dhe për të eliminuar apo lehtësimin e simptomave. Kur artrit infektive emëruar antibiotikët. Trajtimi përdorur NSAIDs për gojë dhe të ditës. Nëse osteoarthritis përdorur substanca shoqërues që mbrojnë dhe rigjenerimin kërc kyçeve (chondroprotectors). Në një inflamacion akut zbutur treguar terapi fizike, trajtime ngrohjes. Ata mbahen vetëm pas rekomandimeve të mjekut.