Eritematoz sistemik lupus në gratë


Azotobacter quajtur natyrës kronike autoimune e sëmundjes, e cila ndikon në lëkurë, mëlçisë, nyjeve, trurit dhe shumë organe të tjera të brendshme. Shkencëtarët nuk kanë motive ende se çfarë shkakton këto çrregullime, por nuk gjeti se sëmundja është diagnostikuar më shpesh në gratë e moshës riprodhuese. Vlen të përmendet se lupus mund të jetë trashëguar, është rreth tre raste nga njëqind.
Shkaqet
Në sëmundjet autoimune, sistemi imunitar fillon të sulmuar trupin e vet njerëzor. Faktorët e mundshme të këtyre anomalive janë konsideruar infeksionet, disa ilaçe dhe madje edhe rrezet e diellit. Eritematoz sistemik lupus në gratë shpesh ndodh si rezultat i ndryshimeve të hormoneve në trup, të tilla si shtatzënisë.Simptomet e eritematoz sistemik lupus
Në çdo sëmundje individuale mund të provokojë simptoma. Në disa raste, sëmundja prek nyjet e vogla e të këmbëve dhe të duarve, të shoqëruar nga dhimbja dhe një ndjenjë e ngushtësi. Në mënyrë tipike, kjo përkeqësohet gjendja në mëngjes, kur ka ndodhë ënjtje dhe dhimbje në muskuj. Në raste të rralla, eritematoz sistemik lupus mund të shkaktojnë artrit rënda.

Një nga simptomat kryesore janë skuqje specifike, e cila ka formën e fluturat dhe të lokalizuara kryesisht në hundë dhe cheeks. Shpesh këto lezione të ndikojë në lëkurë që janë të ekspozuar ndaj diellit. Përafërsisht gjysma e njerëzve që vuajnë nga lupusi eritematoz, ka rritur ndjeshmërinë e lëkurës ndaj diellit.

Çdo dëmtim të enëve të gjakut që janë nën lëkurë, është një çrregullim metabolik në gishtat e gjymtyrëve të sipërme dhe të poshtme. Përveç kësaj, pacienti lupus mund të formojnë ulcerat në mukozën orale dhe rënien e flokëve. Në raste shumë të rënda të humbjes së flokëve të femrave ndodh shpejt dhe në sasi të mëdha.

Manifestimet e lupus:
- lezione të lëkurës;
- pezmatimi i mukozës së buzëve, pamja e gërryerjet;
- dhimbje të përbashkët;

- dobësi e muskujve dhe dhimbje;
- mushkërive, shoqëruar nga gulçim dhe dhimbje kur të frymëmarrjes;
- dëmtimi i veshkave;
- sëmundje të zemrës;
- shpesh kanë dhimbje koke të ngjashme me migrenë cila vazhdon edhe pas marrjes qetësues, ju lutem;
- crregullimet e humorit.

Si sëmundja përparon
Në sëmundje të pasur simptoma të butë të tilla si dhimbje të përbashkët, skuqje dhe lodhje të rëndë. Eritematoz moderuar lupus shoqëruar me inflamacion të lëkurës, nyjeve dhe pjesë të tjera të trupit. Në këtë fazë, mund të zhvillojnë perikardit, pleurit dhe një inflamacion të lehtë të veshkave. Sëmundje e rëndë karakterizohet nga inflamacion të rëndë, i cili dëmton organet e brendshme, të tilla si të zemrës, mushkëritë, veshkat dhe tru. Ajo është në këtë fazë të eritematoz sistemik lupus është e rrezikshme për jetën e njeriut.

Në mënyrë tipike, sëmundja ka periudhat e acarimit, të cilat zgjatën disa javë, e ndjekur nga një faljen mjaft të gjatë. Ky fenomen në sistemik lupus kuqe kështu që ende nuk dihet.

Procesi patologjike
Ka kryesisht kronike sëmundje, akute dhe subakut. Në sëmundje akute shfaqet papritmas ethe, të shoqëruar nga lezionet e lëkurës dhe të organeve të brendshme. Disa muaj mund të kenë simptomat e glomerulonefriti me lezioni te sistemit nervor qendror. Nëse ju nuk merrni ndonjë veprim, kurs të tillë eritematoz sistemik lupus të zgjasë jo më shumë se dy vjet.

Sëmundja më e zakonshme subakut që fillon me lezione të ndryshme të lëkurës, dhimbje të përbashkët dhe artritit korrente. Gjatë dy viteve të ardhshme është rëndim të sistemit nervor qendror dhe shkelje e veshkat.
Eritematoz kronik lupus karakterizuar nga rifillimi zgjatur që mund të zgjasë deri në dhjetë vjet, pas së cilës ata janë të bashkuar në sistemin qendror nervor dhe veshkat.

Komplikimet e eritematoz sistemik lupus

Një nga komplikimet e mundshme të sëmundjes është një formë e butë e anemi. Më rrallë vërehet rënie në numrin e trombocitet dhe qelizave të gjakut. Disa pacientë të zhvilluar inflamacion të cipë e zemrës dhe pleurë, e cila nga ana shkakton perikardit dhe pleurit. Ajo është gjithashtu Lezionet e mundshme të mushkërive dhe të zemrës. Përafërsisht një nga tre rastet e diagnostikuar inflamacion të mëlçisë, duke rezultuar në urinë kthehet të bardhë. Në mënyrë tipike, ky ndërlikim nuk paraqet një rrezik serioz që nuk mund të thuhet e dështimit të veshkave që ndodh në një sfond të eritematoz sistemik lupus.


Në gratë, sëmundja shpesh provokon një çrregullim të shëndetit mendor, duke rezultuar në rritjen e ankthit dhe depresionit zhvillohet, i cili mund të jetë një pjesë e sëmundjes, dhe reagim ndaj sëmundjes. Simptomet e lupus shumë gra të shkaktojë emocione negative, kështu që mjekët rekomandojnë në shenjë e parë e sëmundjes të konsultoheni me një terapist ose psikolog. Në disa raste, eritematoz sistemik lupus mund të shkaktojë inflamacion të trurit, i cili shfaqë çrregullime të tilla si dhimbje koke, epilepsi dhe migraines rënda.


Trajtimi i sëmundjeve
Trajtimi i lupus është i bazuar në kryerjen e terapi të gjerë anti-inflamator dhe imunitar të jetë e kombinuar me një shumëllojshmëri të masave përmirësuese. Ajo është gjithashtu e mundur emërimi i drogës imunosupresive në kombinim me normat kortikosteroidet. Pacienti duhet të përshkruajnë vitamina dhe minerale komplekset.