Splenomegaly - Shkaqet


Për të shpretkës normale peshon 600 g Nëse madhësia e saj e kalon vlerën e përcaktuar, diagnostikuar splenomegaly -. Shkaqet e kësaj sëmundjeje janë të shumta. Kjo sëmundje nuk është primar, dhe gradualisht zhvillohet kundër sëmundjeve të tjera në formën akute ose kronike gjatë rikthim.

Splenomegaly SëmundjeveShqyrtoi shteti kategorizohen si më poshtë:

 • moderuar;

 • shprehur.


 • Në rastin e parë një të vogël provokon moderuar zgjerimin splenomegaly shpretkë. Ajo arrin 1-15 kg në peshë dhe dallueshėm për 2-4 cm nën harkun bregdetar.

  Splenomegaly shënuar çon në një rritje trup shumë të fortë (6-8 kg). Kjo shpretkë dukshëm në 5-6 cm nën brinjë fundit.
  Faktorët që provokojnë sëmundje
  Shkaqet kryesore të splenomegaly - sëmundjet e shpretkës dhe mëlçisë:

 • hepatiti i origjinave të ndryshme, veçanërisht akute virale;

 • Cerozë Peak;

 • hipertension portal;

 • tumoret dhe cysts;

 • prania e pustules dhe abscese në shpretkë dhe mëlçisë indeve;

 • hyperlipidemia thelbësore;

 • glikogeneza;

 • infarkt të shpretkës;

 • hemochromatosis;

 • Sëmundja Wilson;

 • Shpretkë TB.


 • Gjithashtu patologji mund të shkaktojnë infeksione akute dhe kronike bakteriale dhe virale:

 • sepsa;

 • sëmundje tyfo-paratifoznye;

 • mononukleoza infektive;

 • sifilizi;

 • tuberkulozi miliary;

 • fruthi;

 • bruceloza;

 • Rubeola.


 • Shpesh splenomegaly zhvillon kundër leishmaniasis, malaria dhe toxoplasmosis (sëmundje provokuar nga mikroorganizmave protozoare).
  Gjithashtu ndër shkaqet më të shpeshta të ekspertëve quajtur lezione fungale (Blastomikoza dhe Histoplazmoza) dhe infestations rra:


 • echinococcosis;

 • bilharzia.


 • Sëmundje të rënda që shkaktojnë splenomegaly përfshijnë:

 • hemolitik dhe anemi dëmshëm;

 • dhe purpura trombotike trombocitopenike;

 • hemoglobinë;

 • purpura trombocitopenike idiopatike;

 • agranulocytosis ciklike;

 • lupus erythematosus sistemike;

 • mielofibrozes;

 • nodosa polyarteritis;

 • leukemia në forma akute dhe kronike;

 • artrit rheumatoid;

 • Limfoma malinje.


 • Ju lutem vini re se patologji të gjakut dhe sëmundjet autoimune e karakterizuar nga splenomegaly është ende në fazat e hershme të sëmundjes. Trupi shpejt dhe me forcë rritet në përmasa, peshojnë 3-4 kg, mund të zbulohen lehtë edhe në vetë-probing rajon epigastrike.